ΣΥΡΙΖΑ: Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης γεμίζει τις πλατείες

ΣΥΡΙΖΑ: Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης γεμίζει τις πλατείες
Την θέση για άμεσο άνοιγμα τις εστίασης καταθέτει στον δημόσιο διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως την μόνη ορθολογική λύση στα προβλήματα που σωρεύει η κυβέρνητική πολιτική Eurokinissi

Τι οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσει το οργανωμένο άνοιγμα της εστίασης το επόμενο διάστημα.

Το ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, είναι –σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ– η μόνη ορθολογική απάντηση στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Δηλαδή την παρατεταμένη κόπωση των πολιτών μετά από ένα 6μηνο lockdown το οποίο επέβαλε η κυβέρνηση χωρίς όμως ποτέ να στοχεύσει στις εστίες υπερ-μετάδοσης του ιού. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πώς ένα τέτοιο μέτρο θα συμβάλει και στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας του χώρου που αφορά 400 χιλιάδες εργαζόμενους και 80 χιλιάδες επιχειρηματίες.

Στην Κουμουνδούρου επικαλούνται άλλωστε τις δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων επιστημόνων επ’ αυτού. Όπως για παράδειγμα την Αθηνά Λινού που τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της εστίασης τονίζοντας πως «ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας. Επίσης του Θάνου Δημόπουλου που δήλωσε ότι «ενδεχομένως η δυνατότητας ανοίγματος των χώρων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους να είναι μια καλύτερη λύση από αυτό που διαπιστώνουμε». Αντίστοιχα του Χαράλαμπου Γώγου που συγκρίνοντας την εικόνα στις πλατείες με την πιθανότητα επιτηρούμενου ανοίγματος της εστίασης τόνισε ότι «αυτές οι εικόνες στις πλατείες δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα καλά οργανωμένο σύστημα εστίασης». Ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει και ο Αθανάσιος Σκουτέλης, ο Μανώλης Δερμιτζάκης και η Ματίνα Παγώνη.

Η πλατεία Μοναστηρακίου στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Μεταφορά ευθυνών στους νέους

Σε πολιτικό επίπεδο, στον ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν προσπάθεια της κυβέρνησης να επιρρίψει στις …πλατείες τις ευθύνες για την έξαρση των κρουσμάτων τους τελευταίους 9 μήνες, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι 6 από αυτούς είναι σε καθεστώς lockdown. Επισημαίνουν πως πίσω από τις συγκεντρώσεις νέων ανθρώπων τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση επιδιώκει να κρύψει το πρόβλημα της υπερ-μετάδοσης στον συνωστισμό των Μέσων Μαζικής Μεταφορών αλλά και των μεγάλων εργασιακών χώρων. Παρά το γεγονός ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επισημάνει τα ζητήματα αυτά.

Προβληματίζουν οι πλατείες αλλά και οι αιτίες τους

Βέβαια σε καμία περίπτωση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενθαρρύνουν την συγκέντρωση σε πλατείες. Επισημαίνουν όμως το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στους πολίτες ως την βασική αιτία για τα φαινόμενα αυτά.

'Ολγα Γεροβασίλη: "Το να πειστούν οι πολίτες δεν είναι δουλειά της αστυνομίας" Eurokinissi

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε στο θέμα η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη. Σε συνέντευξή της τόνισε πως «στην κορύφωση της πανδημίας δεν είναι ευχάριστο να βλέπουμε αυτές τις τεράστιες συναθροίσεις στις πλατείες Αυτό θα πρέπει να εκληφθεί από την πλευρά της κυβέρνησης ως έκφραση ανάγκης των πολιτών για επικοινωνία και αποφόρτιση. Το ζητούμενο είναι να πειστούν οι πολίτες πως θέτουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους σε κίνδυνο». Παράλληλα όμως η Όλγα Γεροβασίλη σημειώνει πως «το να πειστούν οι πολίτες δεν είναι δουλειά της αστυνομίας, αλλά της κυβέρνησης. Η τήρηση των μέτρων ενέχει προφανώς και το κομμάτι της ατομικής ευθύνης. Ας αναρωτηθούμε όμως: Γιατί οι πολίτες υπήρξαν απολύτως πειθαρχημένοι το προηγούμενο διάστημα και όχι σήμερα; Φταίει το γεγονός ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη προς τις επιλογές της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται και δημοσκοπικά. Εξού και η κόπωση που πηγάζει από τον χαμένο προσωπικό τους κόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Μπαλάφας σημείωσε σε συνέντευξή του πως «οι αυξημένες αριθμητικά συναθροίσεις σε πλατείες δημιουργούν προβληματισμό. Προσωπικά νομίζω ότι πρέπει να αποφεύγονται» Αναφερόμενος όμως στην «αιτία που οδήγησε την νεολαία σε μια τέτοια ενέργεια» σημείωσε πως «όταν ο πρωθυπουργός κινείται ανέμελα στη Πάρνηθα και στην Ικαρία και την μέρα που κρούσματα και θάνατοι είναι στα ύψη, όταν ο κ. Γεωργιάδης βαπτίζει ενώ απαγορεύεται, πώς απαιτούν από τους πολίτες να τους εμπιστεύονται και να ακολουθούν ευλαβικά τα μέτρα;».

Την ευρωπαϊκή εμπειρία επικαλέστηκε σε δηλώσεις του ο Στέλιος Κούλογλου σημειώνοντας πως «στην υπόλοιπη Ευρώπη κάνουν ένα απλό πράγμα: τεστ, τεστ, τεστ, όπως είχε υποδείξει και ο ΠΟΥ από την αρχή της πανδημίας. Έτσι έχουν πραγματική εικόνα της κατάστασης, κάτι που τους δίνει την δυνατότητα να πάρουν στοχευμένα μέτρα και όχι οριζόντια. Κάπου είναι εφικτό να ανοίξουν τα καταστήματα κάπου όχι. Όπως έγινε στο Παρίσι και στη Μαδρίτη»

Αδιαφάνεια

Συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζουν τεράστιο πρόβλημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης που συνδυάζεται με την αδιαφάνεια που καλύπτει τις αποφάσεις της. Αυτό επισημαίνουν συνδυάζεται με τον ανταγωνισμό των υπουργών της το προηγούμενο διάστημα για το ποιος θα «ανοίξει» περισσότερες δραστηριότητες. Ως κορυφαίο παράδειγμα θεωρείται η περίπτωση του Γ.Γεραπετρίτη που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακινήσεων το Πάσχα και τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να το «μαζέψει».

Εκτιμούν πάντως ότι αυτό θα είναι το καθεστώς που θα επικρατήσει και το επόμενο διάστημα. Τότε που αναμένονται να γίνουν επιλογές για τα ζητήματα της πανδημίας και το άνοιγμα δραστηριοτήτων η τομέων της οικονομίας. Με βάση αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει το θέμα της δημοσιοποίησης των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ώστε να πάψει η κυβέρνηση να καλύπτεται πίσω από αυτή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα