ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά με κόκκινες γραμμές και δίχως αυταπάτες

ΣΥΡΙΖΑ: Ναι στον διάλογο με την Τουρκία, αλλά με κόκκινες γραμμές και δίχως αυταπάτες
Υπέρ της προοπτικής μιας συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, τάχθηκε την προηγούμεη Τρίτη στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Eurokinissi

Ενισχυμένη η θέση της Τουρκίας από την πολιτική "επιτήδειου ουδέτερου" στον πόλεμο της Ουκρανίας εκτιμά η αξωματική αντιπολίτευση

Με μία λιτή αλλά θετική ανακοίνωση «υποδέχθηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ την προοπτική μιας συνάντησης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν και στην Κουμουνδούρου παρατηρούν πώς -όχι για πρώτη φορά- η πληροφορία ανέκυψε από τουρκικά ΜΜΕ. Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση «βλέπει» την εξέλιξη αυτή και υπό το πρίσμα της λογικής που διέπει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στην ουκρανική κρίσιμη με την οποία διαφωνεί.

Το “ναι” του Τσίπρα, πρίν μία εβδομάδα

Η προτρεπτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, στο ζήτημα του διαλόγου με την Τουρκία δεν αποτελεί έκπληξη. Όχι μόνο γιατί η αντίληψη περί «ανοιχτών διαύλων» με την γειτονική χώρα είναι πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία εξέφρασε ακόμη και το καλοκαίρι του 2020 παρά τις προκλήσεις του Oruc Reis. Επίσης γιατί πριν λίγες ημέρες στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε θετικά διακείμενος σε μια τέτοια εξέλιξη.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση που έγινε με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο κοινοβούλιο την περασμένη Τρίτη, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπαινίχθηκε την πιθανότητα συνάντησης με τον Τ.Ερντογάν: «Να χαιρετίσω το γεγονός ότι δηλώσατε ανοιχτός στον διάλογο με την Τουρκία» είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας «δεν ξέρω αν αυτό ικανοποιεί κάποια από τις πτέρυγες του κόμματός σας, αλλά πιστεύω ότι είναι μια ορθή στρατηγική για τη χώρα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπήρξε ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου και όταν ακόμα και μετά την Κύπρο και την κρίση με το «Χόρα» ο Κωνσταντίνος Καραμανλής βρέθηκε στη Βέρνη σε διάλογο και όταν μετά το «Σισμίκ» ο Ανδρέας Παπανδρέου βρέθηκε στο Νταβός για διάλογο. Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτή η θέση και στάση είναι ορθή». Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισήμανει ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να προσέλθει στην συνάντηση «χωρίς αυταπάτες» ενώ έθεσε και την προϋπόθεση η Ελλάδα να συζητήσει «με ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές μας για τα θέματα της αναθεώρησης των συνθηκών, όπως της Λοζάνης, της αποστρατικοποίηση των νησιών μας, απαράδεκτες διεκδικήσεις». Επίσης σημείωσε ότι συνολικά στα ελληνοτουρκικά πρέπει «να θέσουμε εμείς ατζέντα στη γείτονα, να λειτουργήσουμε ως αυτό-εκπληρούμενη προφητεία συγκρούσεων και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάγια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμα ανοιχτούς διαύλους διαλόγου με την Τουρκία. Φώτο από συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν το 2019 Eurokinissi

Τι ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κρύψει πάντως την ανησυχία του για τις εξελίξεις που σχετίζονται με την Ουκρανία. Έχει επισημάνει προς την κυβέρνηση ότι η πολιτική του «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δυσης και του «δεδομένου συμμάχου» δεν προσπορίζει οφέλη στην ελληνική πλευρά. Αντιθέτως η Τουρκία που ακολουθεί διαφορετική τακτική ενισχύει την διεθνή της θέση.

Όπως επισήμανε στην συνέντευξη που έδωσε τη προηγούμενη Πέμπτη στον Αντέννα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «η Τουρκία μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις αναβαθμίζει τον ρόλο της στην περιοχή. Νομίζω ότι όλοι όσοι είχαν σπεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα να μιλήσουν για μια απομονωμένη Τουρκία διεθνώς, για ένα Ερντογάν σε αδιέξοδο, έκαναν λάθος. Η Τουρκία σήμερα είναι μια περισσότερο υπολογίσιμη δύναμη στα μάτια των δυτικών συμμάχων, και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Επίσης πρόσθεσε πως «η στάση του επιτήδειου ουδέτερου δίνει πόντους στην Τουρκία και στο δυτικό μπλοκ ενδεχομένως δεν χάνει πόντους» ενώ «έχει μια σχέση λυκοφιλίας μεν, αλλά τη διατηρεί χρόνια με τη Ρωσία».

Επίσης στην ίδια συνέντευξη επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας στα ελληνοτουρκικά δεν μπορεί να ασκείται αποκλειστικά με εξοπλισμούς. Όπως σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας «αν μπούμε σε μια λογική κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με κομμένους τους διαύλους επικοινωνίας και μιας κούρσας εξοπλισμών δίχως όριο, αυτό είναι βέβαιο ότι δεν θα μας φέρει σε λύση». Τονίζοντας μάλιστα πως «τους εξοπλισμούς πρέπει να τους κάνεις για να αποτρέπεις την πιθανότητα να φτάσεις σε επίπεδο θερμού επεισοδίου, για να είσαι στο τραπέζι του διαλόγου με ισχυρότερα χαρτιά. Όταν κόβεις τον διάλογο, δεν προσφέρεις υπηρεσία στον εθνικό στόχο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα