ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε τα στελέχη της δεν πείθει η ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε τα στελέχη της δεν πείθει η ΝΔ
Θέμα αξιοπιστίας των επιστημονικών θεσμών δημιουργεί η άρνηση της κυβέρνησης να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της επιτροπής λοιμοξιωλόγων επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Για απαντήσεις σχετικά τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και το άνοιγμα της εστίασης πιέζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στα αδιέξοδά της δεν έχει πλέον απαντήσεις για την πανδημία και τα συνεπακόλουθα αυτής, έχοντας απολέσει τον έλεγχο της κατάστασης. Σε σημείο μάλιστα που δεν μπορεί να πείσει ούτε τα ίδια τα στελέχη της. Αυτή είναι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ για την τρέχουσα συγκυρία. Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζει για απαντήσεις σε δύο φλέγοντα ζητήματα: Το άμεσο άνοιγμα της εστίασης αλλά και την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμοξιωλόγων.

Έκκληση πρός τον Κικίλια για τα πρακτικά της επιτροπής

Για το τελευταίο αυτό θέμα χθες με πρωτοβουλία της σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια «να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών αναλυτικά όλα τα πρακτικά των εργασιών και των συνεδριάσεων της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί στο Υπουργείο Υγείας».

Όπως επισήμανε στο κείμενο της έκκλησης σήμερα «είναι προβληματική η τεκμηρίωση των αποφάσεων αναφορικά με τη λήψη περιοριστικών μέτρων αλλά και ενημέρωση της κοινής γνώμης και του πολιτικού συστήματος. Είναι γνωστό άλλωστε ότι και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας έχουν εκφράσει δημόσια τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για την ελλιπή πρόσβαση σε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα , που θα τους επέτρεπε την καλή εκτίμηση κινδύνου και την αντίστοιχη επιστημονική εγκυρότητα στις εισηγήσεις της Επιτροπής».

Σημειώνεται επίσης ότι η συνεχής απόκρυψη των πρακτικών δημιουργεί «την αίσθηση της «εργαλειοποίησης» των ειδικών από την κυβέρνηση , με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία των επιστημονικών θεσμών και των οργάνων της Πολιτείας και συνακόλουθα στην κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών , ιδίως σήμερα , στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας». Πάντως αν και το αίτημα απευθύνεται στον υπουργό Υγείας, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμούν ότι την κύρια ευθύνη για τις πιέσεις που ασκούνται και τις προτάσεις που κατατίθενται στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει απευθείας το Μέγαρο Μαξίμου, μια και άνθρωποι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είναι αυτοί που φέρεται ότι παρεμβαίνουν στην επιτροπή.

Απαντήσεις στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την εστίαση ζήτά ο Νάσος Ηλιόπουλος Eurokinissi

Σχετικά το ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης υπό αυστηρή εποπτεία, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, επανέφερε χθες το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «στην ουσία της πρότασης που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και επιστήμονες για άνοιγμα της εστίασης με πρωτόκολλα, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα υπαίθριων συναθροίσεων χωρίς μέτρα προστασίας». Το θέμα επανέφερε σε δηλώσεις του και ο Δημήτρης Βίτσας επισημαίνοντας πως «ο κόσμος έχει κουραστεί από το lock down και κάποιοι κάνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε να κάνουν.Θα μπορούσε να ανοίξει με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας η εστίαση, μια που κατά τα λεγόμενα των γιατρών, η βελτίωση του καιρού λειτουργεί θετικά στην μείωση της εξάπλωσης του ιού».

«Δεν πείθονται ούτε τα στελέχη της Ν.Δ»

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η συνεχείς παλινωδίες και οι επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου έχουν δημιουργήσει πρόβλημα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση που έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνας Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Μίλησε για «πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης, δεν πείθονται ούτε τα στελέχη της ΝΔ, όπως ο ευρωβουλευτής κ. Κύρτσος, αλλά ούτε και τα στελέχη της δεξιάς πολυκατοικίας, όπως ο κ. Μάνος, που βγαίνουν ανοικτά πλέον και μιλούν για αποτυχία».

Ούτε τα δικά της στελέχη δεν μπορεί να πείσι η κυβέρνηηση σημείωσε ο Τρύφων Αλεξιάδης Eurokinissi

Η αναφορά στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κύρτσο, αφορά τις δηλώσεις του με τις οποίες αμφισβήτησε το κυβερνητικό αφήγημα. Μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA πως «είχαμε τον Τσιόδρα που ήταν σοβαρός και αυστηρός και είχε κερδίσει και την εμπιστοσύνη του κόσμου, τώρα κάναμε την μικρή βουλή των λοιμωξιολόγων». Πρόσθεσε πως «δεν έχει μήνυμα βασικό και η κυβέρνηση, άρα πώς θα πειθαρχήσει ο κόσμος όταν δεν λαμβάνει ένα ισχυρό και σταθερό μήνυμα. Βασικές αρχές της πολιτικής επικοινωνίας». Επίσης αμφισβήτησε την πορεία που θα έχει ο τουρισμός το καλοκαίρι αναρωτώμενος «Θα έρθουν να χαλαρώσουν σε μας οι τουρίστες με 70 νεκρούς τη μέρα;»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα