ΣΥΡΙΖΑ: Προτάθηκε για πρόεδρος της ΚΟ ο Σωκράτης Φάμελλος

ΣΥΡΙΖΑ: Προτάθηκε για πρόεδρος της ΚΟ ο Σωκράτης Φάμελλος
Ο Σωκράτης Φάμελλος Eurokinissi

Ο Σωκράτης Φάμελλος προτάθηκε να πάρει προσωρινά τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στο πλαίσιο των κομματικών διεργασιών που δρομολογήθηκαν για την εκλογή νέας ηγεσίας.

Το όργανο καλείται να λάβει αποφάσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου προέδρου και της διεξαγωγής συνεδρίου και τον χαρακτήρα του, επί των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις από τις διάφορες εσωκομματικές πλευρές.

Παράλληλα, ζήτημα που επίσης επείγει για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι και εκείνο που αφορά στο ποιος θα αναλάβει μεταβατικά επικεφαλής της ΚΟ, ώστε το κόμμα να εκπροσωπείται στη Βουλή, αρχής γενομένης από την επικείμενη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στον ΣΥΡΙΖΑ προτάθηκε να αναλάβει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Σωκράτης Φάμελλος.

Οι πιθανοί υποψήφιοι για την προεδρία

Το ζήτημα των προσώπων που θα θέσουν υποψηφιότητα για πρόεδροι είναι αυτό που «υφέρπει» αυτή την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας, ακόμη και αν παραβρεθεί στις οργανωτικές διαδικασίες δεν διαβλέπεται ότι θα στηρίξει κάποιον συγκεκριμένο υποψήφιο. Παρόλα αυτά έχει ήδη αφήσει ως «παρακαταθήκη» στον ΣΥΡΙΖΑ το μήνυμα της ανάγκης για ανάδειξη της νεότερης γενιάς στελεχών. Όχι μόνον στην θέση του προέδρου αλλά συνολικά στα ηγετικά όργανα. Αντίληψη η οποία φαίνεται να έχει «κερδίσει έδαφος» και να είναι πλειοψηφική σε όλες τις επιμέρους τάσεις του κόμματος.

Στην βάση αυτή ο Αλέξη Χαρίτσης και η Έφη Αχτσιόγλου μοιάζουν να είναι τα πρόσωπα που αποτελούν πεδίο σύγκλισης. Ενώ εκτιμάται πως είναι απίθανο οι δύο υποψηφιότητες αυτές να συνυπάρξουν, δηλαδή να κατατεθούν αντιπαραθετικά, αφού εκφράζουν ανάλογες πεποιθήσεις. Αμφότεροι διαθέτουν ευρύτερο έρεισμα και δυνητικά θα μπορούσαν να εκφράσουν όλη την «γκάμα» των «φυλών του ΣΥΡΙΖΑ» από τους «Πασοκογενείς» και την Κίνηση Μελών έως και την Ομπρέλα.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας που έχει συζητηθεί ως δυνητική πιθανότητα, έχει τον περιορισμό της απουσίας της βουλευτικής ιδιότητας. Οπότε τυχόν ανάδειξη του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα ανάγκαζε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της στην Βουλή και έτσι να μην μπορεί να έχει ευθεία αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πράγμα που ή πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί σημαντικό μειονέκτημα, ιδίως στην τρέχουσα συγκυρία.

Η Κίνηση Μελών και η Ομπρέλα είναι δύο χώροι που θα μπορούσαν να αναδείξουν τους «δικούς τους» υποψηφίους. Όμως η πρώτη δυσκολεύεται στην επιλογή προσώπου μια και δεν συμφωνούν όλοι σε μια υποψηφιότητα της Ρένας Δούρου και η μόνη εναλλακτική λύση θα ήταν η Όλγα Γεροβασίλη.

Σε κάθε περίπτωση αν η Κίνηση Μελών καταλήξει σε υποψηφιότητα αυτή μάλλον δεν μπορεί να δώσει το στίγμα της ανανέωσης οπότε θα είναι «κίνηση καταγραφής» με στόχο την διατήρηση των πλειοψηφιών που διαθέτει η συγκεκριμένη τάση στα όργανα

Όσον αφορά την Ομπρέλα η εκπροσώπησή της από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα ήταν μια λογική επιλογή. Ιδίως από την στιγμή που προβάλλει θέσεις υπέρ της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας από ένα «αρχηγοκεντρικό» σε ένα «συλλογικό» κόμμα. Όμως και η τάση αυτή φαίνεται να γοητεύεται από τις «σειρήνες» της αναγκαιότητας για ανανέωση και έτσι τα περισσότερα στελέχη της φαίνεται να προσανατολίζονται στην στήριξη ενός εκπροσώπου της «νέας γενιάς». Ιδίως μάλιστα αν ο εκπρόσωπος αυτός είναι η Έφη Αχτσιόγλου, παρότι και ο Αλέξης Χαρίτσης έχει πολύ καλές σχέσεις με την εν λόγω τάση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα