ΣΥΡΙΖΑ: Θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση για το “προμελετημένο έγκλημα” της περικοπής των εισακτέων

ΣΥΡΙΖΑ: Θα λογοδοτήσει η κυβέρνηση για το “προμελετημένο έγκλημα” της περικοπής των εισακτέων
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να επιτρέψει στην κυβέρνηση να "αφηήσει πίσω της" την υπόθεση της περικοπής των εισακτέων Eurokinissi

Κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο αποκλεισμός πάνω από 40.000 υποψηφίων στα πανεπιστήμια στις φετινές πανελλαδικές θα παραμείνει στην «αιχμή το δόρατος» της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι πλήττει ταυτόχρονα τις οικογένειες των αποκλεισμένων παιδιών όσο και τις τοπικές κοινωνίες. Εκτιμά ότι ο διττός κυβερνητικός στόχος είναι εκτός από την ανεύρεση …πελατείας στα ιδιωτικά κολλέγια η συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδίως στη περιφέρεια.Στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «προμελετημένο έγκλημα» που σχεδιάστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, κι εκτελέστηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Το να κρατηθεί το θέμα ψηλά στην πολιτική ατζέντα θα αναλάβει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με δημόσια τοποθέτησή του τις επόμενες ημέρες.

Έγκαιρα είχε θέσει το θέμα ο Τσίπρας

Η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τον ισχυρισμό περί προμελέτης θυμίζοντας πως το θέμα είχε τεθεί έγκαιρα και μάλιστα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Ερώτηση στην Βουλή για την βάση εισαγωγής είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας αν δεν καταργηθεί η τουλάχιστον να εξαιρεθεί η φετινή χρονιά από την εφαρμογή της, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν με την πανδημία. Όμως ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιμείνει και σε μεταγενέστερη κοινοβουλευτική συζήτηση που ακολούθησε.. Το δεύτερο στοιχείο που θεωρούν ως απόδειξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η φημολογία που αναπτύσσεται από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας σύμφωνα με την οποία θα εξεταστεί εκ νέου ό τρόπος εφαρμογής της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής. Δηλαδή πρακτικά η κυβέρνηση -αν και εμμένει στην πολιτική επιλογή της- δείχνει ότι εισπράττει την έντονη δυσαρέσκεια.

Πρωτοβουλίες

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει τις επόμενες μέρες να αναδείξει ακόμη περισσότερο θέμα της περικοπής των εισακτέων. Σύμφωνα με τον τομεάρχη για ζητήματα Παιδείας Νίκο Φίλη άμεσα θα αναλάβει κοινοβουλευτική πρωτοβουλία ώστε να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αρθεί το καθεστώς αποκλεισμού που δημιούργησε η βάση εισαγωγής που νομοθέτησε τον περασμένο Φεβουράριο η Νίκη Κεραμέως.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του «καλούμε για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση να καλύψει τουλάχιστον τις 77.415 θέσεις που η ίδια διακήρυξε ότι είναι διαθέσιμες στα Πανεπιστήμιά μας. Να μεριμνήσει έτσι ώστε κανένα Πανεπιστημιακό Τμήμα να μη στερηθεί ικανό αριθμό πρωτοετών φοιτητών με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο σταδιακό μαρασμό και στο κλείσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία στη Βουλή προς αυτή την κατεύθυνση». Προφανώς η αναφορά του Νίκου Φίλη σημαίνει επανακατάθεση της τροπολογίας που είχε προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να μήν υπάρξουν κενές θέσεις στα πανεπιστήμια.

Κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες θα υπάρξουν από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον τομεάρχη Παιδείας, Νικο Φίλη Eurokinissi

Επίσης σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας Μερόπη Τζούφη επισήμανε ότι «το νέο εξεταστικό σύστημα της ΝΔ και η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποκλείει 18.000 υποψήφιους από τα πανεπιστήμια σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα πολλές Σχολές και Τμήματα, κυρίως στα περιφερειακά ΑΕΙ αλλά και όχι μόνο, θα έχουν ελάχιστους έως μηδενικούς εισακτέους την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά» Τόνισε πως «ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών -ακόμα και αρίστων από τις σχολές της πρώτης τους προτίμησης, όπως και τα άδεια ή μισοάδεια αμφιθέατρα και εργαστήρια δεν αποτελούν παρενέργειες του νέου συστήματος Μητσοτάκη-Κεραμέως. Είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ και η ΕΒΕ σχεδιάστηκε ακριβώς για να μειώσει δραστικά τον αριθμό των εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, αναδρομολογώντας σημαντικό μέρος της νέας γενιάς προς τα ιδιωτικά κολέγια, τη φτηνή κατάρτιση και την απλήρωτη μαθητεία».

Δυσαρέσκεια από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη

Στην Κουμουνδούρου «έρχεται» η εικόνα των έντονων αντιδράσεων ενάντια στα «κατορθώματα» της Νίκης Κεραμέως, από τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την χώρα. Ιδίως από νομούς της περιφέρειας όπου διαβλέπουν συνειδητή προσπάθεια για την υποβάθμιση των τοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ένα στοιχείο που αγγίζει και την βάση του κυβερνώντος κόμματος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δηλώσεις τους, μεταφέρουν την οργή των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη που πολιτεύεται στην Άρτα για την Ήπειρο. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «η εικόνα στην Ήπειρο και στην Άρτα ειδικότερα είναι ιδιαίτερη δυσοίωνη, καθώς στην Γεωπονία στην Άρτα καλύφθηκαν μόλις οι 17 από τις 180 θέσεις που είχαν προβλεφθεί, ενώ αντίστοιχα, στο Λογιστικής, στην Πρέβεζα, 40 από τις 229 και στο Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, στα Γιάννενα, 87 από τις 122. Συνολικά, η πρώτη εκτίμηση μετά τις ανακοινώσεις δείχνει ότι 500 περίπου θέσεις μένουν κενές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων». Ο βουλευτής Κώστας Μπάρκας σημειώνει σε δήλωση του πως «είμαστε κοινωνοί της αγωνίας των πρυτανικών αρχών και του Προέδρου του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, όπως οι ίδιοι την κατέγραψαν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρέβεζας, είχαμε καταθέσει Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας αναφέροντας ότι η εφαρμογή του νομοθετήματος της θέτει σε διακινδύνευση την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημιακού τμήματος της Πρέβεζας».

Η βουλευτής Φλώρινας Θεοπίστη Πέρκα έκανε λόγο για το «πλήγμα που δέχονται τα περιφερειακά Ιδρύματα και τα Τμήματα εκτός κέντρου. Συγκεκριμένα, βλέπουμε το ιστορικό Τμήμα Γεωπονίας της Φλώρινας να υποδέχεται μόνο 12 εισακτέους από τις 299 διαθέσιμες θέσεις. Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας ήδη έχει ζητήσει από τα περιφερειακά Ιδρύματα να καταθέσουν την πρότασή τους για τα εν λόγω Τμήματα, είτε να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, είτε σε αλλαγή γνωστικού αντικειμένου».

Στην εικόνα που επικρατεί στην Κρήτη αναφέρθηκε ο τοπικός βουλευτής Σωκράτης Βαρδάκης. Όπως ανέφερε «στα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (ΤΕΤΥ) και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι επιτυχόντες είναι 9 και 20, αντιστοίχως, πολύ λιγότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις, που ήταν 113 και 158, στο Φυσικό Ηρακλείου ζητούσαν 155 υποψηφίους και περνούν μόλις 34, στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, καλύφθηκαν οι 2 μόλις, από τις 118 θέσεις, ενώ στις ιερατικές σχολές της Κρήτης δεν περνά κανένας υποψήφιος, τη στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο 33 είναι τα τμήματα που θα έχουν ελάχιστους ή καθόλου εισακτέους».

Ειδική μνεία στις επιπτώσεις που έχει πολιτική της Νίκης Κεραμέως στην στρατιωτική εκπαίδευση της χώρας, έκανε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Αριθμός εισακτέων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων 258, εισήχθησαν 155, δεν καλύπτονται 103 θέσεις ! Δεν υπάρχουν επιλαχόντες.Απ’ όσους εισήχθησαν 9-15 δε θα συνεχίσουν μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, είτε γιατί δεν θα αντέξουν, είτε δεν θα τους (τις) αρέσει η στρατιωτική εκπαίδευση και ζωή. Αυτό λέει η στατιστική των προηγούμενων χρόνων. Άρα σε πολύ λίγα χρόνια από τη Σχολή Ευελπίδων θα αποφοιτήσουν πάνω από 103 λιγότεροι(ες) αξιωματικοί απ’ όσους(ες) έχει ανάγκη ο Ελληνικός Στρατός. Αν κάποιος δεν βλέπει πρόβλημα, ή αόματος είναι ή επικίνδυνος».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα