ΣΥΡΙΖΑ: Tο 2021 οι μισθοί θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς του 2019

ΣΥΡΙΖΑ: Tο 2021 οι μισθοί θα είναι χαμηλότεροι από αυτούς του 2019
H τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Τι «βλέπει» η αξιωματική αντιπολίτευση για την επόμενη χρονιά, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης που ξεκίνησε να συζητείται στην Βουλή. Εφη Αχτσιόγλου: Τα προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να χρησιμεύσουν στους μικρομεσαίους

Η κυβέρνηση όχι μόνον δεν θα επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης του 7,5% που προβλέπει για το 2021 αλλά συνολικά το σχέδιο της θα επιβαρύνει τους μισθούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα σε σημείο που οι μισθοί είναι πολύ πιθανόν να υποχωρήσουν κάτω από τα επίπεδα του 2019. Αυτή την εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τεκμηρίωσαν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή ττο προσχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά που ξεκίνησε να συζητείται στην Βουλή.

Σε πολιτικό άλλωστε επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί το κυβερνητικό αφήγημα σύμφωνα με το οποίο η οικονομία βρίσκονταν σε ανοδική πορεία, έως την στιγμή που έκανε την εμφάνισή της η πανδημία του Covid 19. Επικαλείται ως προς αυτό τα στοιχεία του τελευταίο τριμήνου του 2019 όπως και του πρώτου τριμήνου του 2020 που κατέδειξαν ότι η οικονομία είχε ήδη αρχίσει να βρίσκεται σε ύφεση.

Η Έφη Αχτσιόγλου

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του προσχεδίου η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε ότι εκφράζει «ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της αγοράς. Αυτό το οποίο υλοποιείται ήδη από πολύ πριν τον κορονοϊό». Όπως είπε το σχέδιο αυτό «λέει ότι αν έχω πολύ φθηνή και ελαστικοποιημένη εργασία αυτό μπορεί να είναι παραγωγικός αναπτυξιακός επενδυτικός μοχλός και ότι θέλω να κάνω μία εκκαθάριση στην αγορά από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τις οποίες δεν θεωρώ παραγωγικές και να γίνει μια συσσώρευση υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων».

Παράλληλα η Έφη Αχτσιόγλου αμφισβήτησε το κυβερνητικό αφήγημα για ανάπτυξη τύπου «V» και μάλιστα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όπως ανέφερε «λέτε θα έχουμε ανάπτυξη 7,5% γιατί θα έχουμε μια έκρηξη στις επενδύσεις.Θ α αυξηθούν οι επενδύσεις κατά 30%. Αύξηση των επενδύσεων κατά 30%,δεν είχε συμβεί στη χώρα ποτέ».

Επίσης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση βασίζει την πρόβλεψή της στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση που θα προκύψει από τα μέτρα που λαμβάνονται για την εργασία. Με βάση αυτό σχολίασε: «Τι μας λέτε δηλαδή; Ότι τα μέτρα για την εργασία που εφαρμόστηκαν για το 2020 και έφεραν σύμφωνα και με τις δικές σας παραδοχές μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, μείωση της κατανάλωσης, έκρηξη της ανεργίας, ω του θαύματος το 2021 τα ίδια μέτρα, γιατί αυτά συνεχίζετε, θα φέρουν φοβερή ανάπτυξη, 7,5%».

Σημείωσε μάλιστα ότι «τα προγράμματα αυτά νέων θέσεων εργασίας δεν απορροφούνται από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε τέτοιες συνθήκες. Διότι όταν καταρρέει η κατανάλωση και πέφτει ο τζίρος δεν μπορούν να κάνουν νέες προσλήψεις. Το πρόβλημά τους είναι ακόμη να διατηρήσουν το υπάρχον προσωπικό. Σας το λένε οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.Σας λένε δεν θα το αξιοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, δεν μας βοηθάει».

Αν ισχύσει η προεκλογική δέσμευση του Κ.Μητσοτάκη τότε το 2021 οι μισθοί πρέπει να αυξηθούν ... 15% είπε σκωπτικά η Κατερίνα Παπανάτσιου

Πουθενά οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό

Στο θέμα του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου λέγοντας ότι με το προσχέδιο προϋπολογισμού ουσιαστικά προβλέπεται μείωση του σημερινού του επιπέδου. Όπως ανέφερε σκωπτικά εφόσον για το 2021 προβλέπεται 7,5% ανάπτυξη «ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί στο 15% που είχε υποσχεθεί ο κύριος Πρωθυπουργός προεκλογικά». Σημειώνοντας όμως πως την αύξηση αυτή «δεν τη βρίσκουμε πουθενά στο προσχέδιο. Μάλλον αυτή η πρόβλεψη εγγράφεται εκεί που γράφτηκε και η περσινή αύξηση. Στην πραγματικότητα όμως οι μισθοί έχουν υποστεί καθίζηση και η ανεργία αυξάνεται». Τόνισε πως «ο πραγματικός κίνδυνος είναι να διαμορφωθούν και να σταθεροποιηθούν οι μισθοί σε χαμηλότερα επίπεδα ακόμα και πριν το 2019. Αυτό θα οδηγήσει σε πτώση της κατανάλωσης».

Καμία αύξηση δαπανών για την υγεία

Στο θέμα των δαπανών για την υγεία εστίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλιας λέγοντας ότι «στο κεφάλαιο των προβλέψεων για το 2021, παρά τη σαφή και λεπτομερή παράθεση 9 σημείων που αποτελούν βασικές προτεραιότητες σας, ελλείπει παντελώς η στήριξη και η ενίσχυση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, που οφείλατε όχι απλώς να την συμπεριλάβετε, αλλά και να την προτάξετε λόγω σπουδαιότητας και κοινωνικής ωφελείας». Όπως είπε «από τον πακτωλό των 2,519 δισ. ευρώ για αγορά εξοπλιστικών συστημάτων, επιπλέον 414 εκατ.ευρώ από τα άδηλα κονδύλια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, δηλαδή περίπου 3 δισ.ευρώ, δεν περίσσεψαν και 300-400 εκατομμύρια ευρώ για να τα διαθέσετε για την επαρκή στελέχωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα