Τα διλήμματα της ΔΗΜΑΡ: Με τον ΣΥΡΙΖΑ ή μόνοι, με Κουβέλη ή χωρίς

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μιλά στην έναρξη του 3ου Συνεδρίου του κόμματος την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μιλά στην έναρξη του 3ου Συνεδρίου του κόμματος την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα της ΔΗΜΑΡ, όπως τέθηκαν στο συνέδριο της. Παραίτηση Κουβέλη ζητά η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ

Η δεύτερη μέρα του 3ου Συνεδρίου της ΣΗΜΑΡ σημαδεύτηκε από τα μεγάλα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι. Τα κύρια θέματα που προβλημάτισαν τους συνέδρους, ήταν τα εξής.

Αυτόνομη, "μοναχική" πορεία της ΔΗΜΑΡ ή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρνηση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και προσφυγή σε εκλογές ή στήριξη της κυβέρνησης. Και τρίτος πυλώνας συζητήσεων, η κριτική στον Φώτη Κουβέλη για να αναλάβει τις ευθύνες του για την πορεία του κόμματος μέχρι σήμερα.

ADVERTISING

Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης στην ομιλία του ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η ΔΗΜΑΡ, ως εκφραστής της Ανανεωτικής Αριστεράς, να δώσει την εικόνα ότι επιστρέφει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ακόμη ότι ο ρόλος της ΣΗΜΑΡ είναι να δώσει "μια σοσιαλδημοκρατική απάντηση απέναντι στο τέλμα που εκφράζει η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ" και να απαντήσει επίσης στην αβεβαιότητα και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

"Απουσιάζει από τη χώρα η πολιτική έκφραση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και γι’ αυτό χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση με τους Οικολόγους Πράσινους για σοβαρές μεταρρυθμίσεις και στιβαρή διαπραγμάτευση" ανέφερε και τόνισε ότι ο χώρος της Κεντροαριστεράς βρίσκεται σε τέλμα και κυριαρχείται από προσωπικές στρατηγικές.

Από τη δική του πλευρά, ο Γιάννης Πανούσης άσκησε σκληρή κριτική στον Φώτη Κουβέλη.

"Φώτη εσύ διέλυσες το κόμμα, εσύ με τις επιλογές σου. Ο πραγματικός ηγέτης λέει “παραιτούμαι” και φεύγει. Δεν λέει παραιτούμαι και ξεπαραιτούμαι. Ο πραγματικός ηγέτης ξέρει να ζητά συγνώμη και να φεύγει", είπε.

Ο Γιώργος Κυρίτσης ανέφερε:

"Πίστευα πρόεδρε ότι θα έπαιρνες την πρωτοβουλία για μια ομαλή διαδοχή. Δεν βλέπω όμως τίποτα. Έχεις ιστορική ευθύνη.

Όχι για τη ΔΗΜΑΡ γιατί έχει τελειώσει, για την Ανανεωτική Αριστερά. Σ΄αυτό το Συνέδριο η απόφαση που θα πάρουμε είτε θα της δώσει την χαριστική βολή είτε θα δώσει ελπίδα για το μέλλον".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, καλώντας σε ενότητα τους βουλευτές του κόμματος ενώ τάχθηκε ανοικτά υπέρ του να μην ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ κανένα υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την Κυριακή αναμένεται να γίνει η κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της ΔΗΜΑΡ ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα διεκδικήσει τη θέση ο Φ. Κουβέλης.

Προς αποχώρηση ο Κουβέλης;

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, παρά μόνο για την προεδρία του κόμματός του.

Ωστόσο, η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος σε μια μη προγραμματισμένη συνάντηση φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να αποχωρήσει, μιλώντας μαζί του μετά τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Κουβέλης ζήτησε λίγο χρόνο προκειμένου να απαντήσει στους βουλευτές. Δεσμεύθηκε δε πως μέχρι την τελική ημέρα των εργασιών του συνεδρίου, θα πάρει τις τελικές αποφάσεις του. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο ίδιος αρνείται να αποχωρήσει.

Στην συνάντηση των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας συζητήθηκε ακόμα και το ποιος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του προέδρου του κόμματος. Ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκε η πλειοψηφία ήταν ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος όμως φέρεται να απάντησε αρνητικά σε πρώτη φάση.

Αμέσως μετά οι βουλευτές του κόμματος κάλεσαν τον Νίκο Τσούκαλη να αναλάβει να "βγει μπροστά". Ο κ. Τσούκαλης έδειξε ενδιαφέρον, όμως είπε πως θα κάνει το βήμα και θα θέσει υποψηφιότητα μόνο στην περίπτωση που ο κ. Κουβέλης αποσύρει τη δική του.

Κλειστή συνεδρίαση με σκοπό να διαμορφώσει τη θέση του για το ζήτημα της αρχηγίας πραγματοποίησε άλλωστε χθες βράδυ και το Αριστερό Δίκτυο, το οποίο πριν την έναρξη του συνεδρίου άφηνε ανοιχτό ενδεχόμενο για αντιπαραθετική υποψηφιότητα προς τον κ. Κουβέλη, εναλλακτικά θα επιλεγόταν το λευκό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημοκρατική Αριστερά
SHARE:

24Media Network