Τα κόμματα σε έλεγχο: Η ανασκόπηση όσων έγιναν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Τα κόμματα σε έλεγχο: Η ανασκόπηση όσων έγιναν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Βουλή Eurokinissi

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά; 

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 326 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτη έρχεται η ΝΔ με 77 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 72, η Ελληνική Λύση με 64, το ΚΙΝΑΛ με 58, το ΜεΡΑ25 με 32 και το ΚΚΕ με 23.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 194 ερωτήσεις, 22 Επίκαιρες ερωτήσεις, 98 Αναφορές, 4 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ), 1 Επίκαιρη Επερώτηση και 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 30.11.2020

ΜέΡΑ25: Λειτουργούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ;

Με επίκαιρη ερώτηση απευθύνεται ο γ.γ. του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, προς τον Πρωθυπουργό. Ο Βουλευτής επικαλείται δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο ΕΟΔΥ λειτουργεί ένα παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με ιδιωτική εταιρεία. Έτσι, ενώ τα κρούσματα που ανιχνεύονταν σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφονταν αυτόματα στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα κρούσματα που ανιχνεύονταν από κινητές μονάδες καταγράφονταν πρώτα στο παράλληλο σύστημα του ΕΟΔΥ. Συνεπεία αυτού διαμορφώθηκαν δύο ταχύτητες στην καταγραφή των κρουσμάτων, ενώ προκύπτουν ερωτήματα για το κατά πόσο η «Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» που εισηγούνταν στην «Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19» τα κατά περίπτωση μέτρα είχε στη διάθεσή της εγκαίρως όλα τα διαθέσιμα δεδομένα». Καλεί λοιπόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει εάν «λειτούργησε ή όχι παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ» και εάν «ναι, με ποια νομιμοποιητική βάση τηρούνταν αυτό το παράλληλο σύστημα και ποιο σκοπό εξυπηρετούσε; 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : Ανάγκη για πειστικές απαντήσεις σε δημοσιεύματα που πλήττουν την αξιοπιστία αποφάσεων επιστημονικής κοινότητας και Πολιτείας.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ξανθός Ανδρέας, απευθύνεται με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα την διαφύλαξη της αξιοπιστίας της επιστημονικής κοινότητας και της Πολιτείας στη μάχη κατά του Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής κάνει αναφορά σε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο ΕΟΔΥ δίνει ελλιπή στοιχεία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα κρούσματα. Επικαλούμενος επίσης το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα και τον ρόλο της διαφάνειας για την αποτελεσματικότητα των μέτρων Δημόσιας Υγείας, ο βουλευτής ρωτά τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο ώστε να εξαλείψει τις αμφιβολίες περί αδιαφάνειας. Επιπλέον, ρωτά αν σκοπεύει να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όπως έχει ζητηθεί.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ. : Καθυστέρηση στη διατίμηση των διαγνωστικών τεστ COVID_19 και αίτηση κατάθεσης εγγράφων.

Ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Ανδρέας Πουλάς, απευθύνει ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την καθυστέρηση της διατίμησης των διαγνωστικών τεστ COVID_19. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα πολίτες χωρίς συμπτώματα απευθύνονταν αναγκαστικά σε ιδιωτικά κέντρα για να κάνουν τεστ κορονοϊού, τα οποία κέντρα κοστολογούσαν ελεύθερα αυτά τα τεστ, υποστηρίζει ότι τα τεστ κυκλοφορούσαν σε δυσανάλογα υψηλές τιμές απαγορευτικές για τους πολίτες. Ακόμη και τώρα που το κράτος προχώρησε στη διατίμηση των διαγνωστικών τεστ, ο βουλευτής υποστηρίζει ότι δεν συνοδεύεται από προβλέψεις αναγκαίες για την εφαρμογή της για το δημόσιο συμφέρον. Βάση των παραπάνω ρωτά, μεταξύ άλλων, από την αρχή της πανδημίας, πόσα διαγνωστικά τεστ (μοριακά και rapid tests) έχουν ελεγχθεί για λογαριασμό δημόσιων φορέων και για ποιο λόγο δεν αποφασίσατε νωρίτερα τη διατίμηση των διαγνωστικών τεστ ώστε να περιοριστεί το κόστος που επιβαρύνονται οι πολίτες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 1.12.2020

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Στήριξη των ΑμεΑ από την Πολιτεία.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Πλεύρης Αθανάσιος, απευθύνει ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με της στήριξη των ΑμεΑ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας υποστηρίζει ότι η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τους ανθρώπους με αναπηρία. Η έλλειψη ενός συστήματος καταγραφής των ατόμων με αναπηρία, ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή συμπερασμάτων και προοπτικών για προϋπολογισμό κρατικών πολιτικών, επιβαρύνει την οικογένεια, εξ ολοκλήρου και εφ’ όρου ζωής με την φροντίδα του ΑμεΑ χωρίς την ανάλογη στήριξη από την Πολιτεία. Βάση αυτών, ρωτά αν τα αρμόδια υπουργεία προτίθενται να λάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να καταγραφούν τα ΑμεΑ και οι πραγματικές τους ανάγκες σε ένα λειτουργικό και συνεχώς τροφοδοτούμενο με σχετικές πληροφορίες Μητρώο ΑμεΑ καθώς και αν σκοπεύουν να θεσπίσουν κίνητρα για τους εργοδότες, ώστε να απασχολούν λειτουργικά ΑμεΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : Συλλήψεις μελών γυναικείων, φεμινιστικών οργανώσεων και πολιτικών συλλογικοτήτων στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

Η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τις προσαγωγές γυναικών φεμινιστικών οργανώσεων στις 25 Νοέμβρη. Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών υπήρχε κάλεσμα γυναικείων και φεμινιστικών οργανώσεων στην Πλατεία Συντάγματος για να τιμήσουν συμβολικά την ημέρα, με ολιγομελή παρουσία και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ωστόσο, η αστυνομία, προχώρησε σε 14 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 11 στη συνέχεια μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με την βουλεύτρια επειδή δεν υπάρχει απαγόρευση των συναθροίσεων ούτε των διαδηλώσεων όταν αυτές τηρούν τους κανόνες υγιεινής ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται να αποσύρει όλες τις κατηγορίες σε βάρος των φεμινιστριών που αδίκως και με υπερβολικό τρόπο συνελήφθησαν, αποσύροντας αντιστοίχως και την καταβολή των διοικητικών προστίμων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Πρακτικά και Γνώμες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID_19.

Με αίτηση κατάθεσης εγγράφων απευθύνεται ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, προς τον υπουργό υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την τεκμηρίωση συγκεκριμένων αποφάσεων όπου η κυβέρνηση επικαλείται εισηγήσεις συγκεκριμένων πολιτικών. Ο βουλευτής αναφέρει ότι καθώς η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές έπειτα από εισηγήσεις των «Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» και «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19», οφείλει για λόγους διαφάνειας να ξεκαθαρίσει στους πολίτες ποια μέτρα αποδίδονται σε κάθε μία από αυτές τις επιτροπές. Βάση των παραπάνω καταθέτει Α.Κ.Ε. για τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, καθώς και για τις γνωμοδοτήσεις/εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Δείτε την Α.Κ.Ε. εδώ.

Τετάρτη 2.12.2020

ΚΙΝ.ΑΛ.: Ερωτηματικά από την επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην Θεσσαλονίκη.

Εννέα βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος αλλαγής απευθύνονται με ερώτηση προς τον υπουργό υγείας, Βασίλη Κικίλια, με θέμα την επίταξη του ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές αναφέρονται στους όρους τους οποίους η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους ιδιώτες υγείας. Αρχικά, σχετικά με τη μεταφορά μόνο non COVID περιστατικών στις ιδιωτικές κλινικές οι βουλευτές την χαρακτηρίζουν καταχρηστική αλλά και επικίνδυνη, καθώς ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών που θα μετακινηθούν στις ιδιωτικές κλινικές. Επίσης, η απαίτηση για περαιτέρω διπλασιασμό της τιμής αποζημίωσης χαρακτηρίζεται το λιγότερο κοινωνικά προκλητική καθώς υποστηρίζουν ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας έφερε μόνο κέρδη στις ιδιωτικές κλινικές. Τέλος κατακρίνεται η επίταξη κλινικής με αμφιλεγόμενες υποδομές και πόρους. Βάση των παραπάνω ρωτούν με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες κλινικές για το πρώτο κύμα της επίταξης ιδιωτικών θεραπευτηρίων της Θεσσαλονίκης και ποιος είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του υπουργείου για την αξιοποίηση των κλινών του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για τη διατίμηση των tests του covid_19.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, καταθέτει ερώτηση με θέμα την αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου για τη διατίμηση των tests του covid_19 προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η βουλεύτρια αναφέρεται στην δημοσίευση του Π.Ι.Σ. στην οποία καταγγέλλει την απόφαση, ως αιφνίδια και χωρίς επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση. Ο Π.Ι.Σ. θεωρεί επίσης, ότι οι τιμές της διατίμησης δεν καλύπτουν το κόστος της διενέργειας των σχετικών εξετάσεων, πράγμα που θα προκαλέσει δυσμενή αποτελέσματα στα μικρά και μεσαία εργαστήρια καθώς επίσης και μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των δημόσιων νοσοκομείων. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ρωτάει τον υπουργό πως προτίθεται να ενεργήσει, αναφορικά με τις καταγγελίες που καταθέτει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και αν θα προβεί σε αναστολή της απόφασης για τη διατίμηση των tests για covid-19 και στην άμεση διαβούλευσή της.  

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 3.12.2020

Ελληνική Λύση: Ανάγκη για χορήγηση άδειας νεκροψίας στους θανόντες από κορωνοϊό κατόπιν σχετικής αίτησης των οικείων τους.

Με ερώτηση απευθύνεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στον υπουργό υγείας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την ανάγκη για χορήγηση άδειας νεκροψίας στους εκλιπόντες από κορονοϊό. Ο βουλευτής αναφέρετε στα ερωτήματα που εγείρονται στους πολίτες σχετικά με την ορθότητα διαπίστωσης των αιτιών θανάτου, που εκάστοτε ανακοινώνονται, ως οφειλόμενοι στη νόσηση από τον κορονοϊό. Ο βουλευτής υποστηρίζει επίσης ότι εφόσον η νεκροψίες εκτελούνται με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών εφόσον εκείνοι επιθυμούν, να αποκλείσουν την πιθανότητα ενός ιατρικού λάθους σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, όπως αυτή της απώλειας ενός δικού τους προσώπου. Βάση αυτών ρωτά αν το υπουργείο προτίθεται με νομοθετική πρωτοβουλία σας τη διενέργεια νεκροψίας στους θανόντες από κορωνοϊό, όταν η εν λόγω αιτία θανάτου δηλώνεται σε σχετικό πόρισμα δημόσιου νοσοκομειακού ιδρύματος και οι συγγενείς πρώτου βαθμού του εν λόγω θανόντος επιθυμούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του σχετικού πορίσματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Καταγγελία του προέδρου της ΠΟΑΣΥ για θετικούς στον κοροναϊό αστυνομικούς που τους έβαζαν υπηρεσία.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μπακαδήμα Φωτεινή, καταθέτει ερώτηση με θέμα καταγγελία προέβη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μεταφέροντας αυτούσια τα λόγια του προέδρου της ΠΟΑΣΥ η βουλεύτρια αναφέρει ότι υπήρχαν καταγγελίες ότι έβρισκαν θετικούς αστυνομικούς και τους έβαζαν υπηρεσία, καθώς επίσης ότι πολλοί αστυνομικοί αναλάμβαναν οι ίδιοι το κόστος των εξετάσεων. Σχετικά με τα παραπάνω ρωτά τον υπουργό αν είναι ενήμερος για την παραπάνω καταγγελία, αν ισχύει πως αστυνομικοί θετικοί στον κορονοϊό ή αυτοί που που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα μπαίνουν σε υπηρεσία και αν ναι, για ποιο λόγο επιλέγεται η διακινδύνευση της δημόσιας υγείας και της υγείας του νοσούντος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ.: Άμεση λύση στο πρόβλημα διακοπής παροχής ρεύματος σε επιχειρήσεις καφέ και εστίασης, κατά την διάρκεια του γενικού απαγορευτικού ένεκα covid_19.

Με ερώτηση απευθύνεται ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μουλκιώτης Γεώργιος, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χατζηδάκη Κωνσταντίνο, σχετικά με τις διακοπές ρεύματος σε καταστήματα εστίασης. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει ότι ενόψει του γενικού απαγορευτικού οι επιχειρήσεις του κλάδου υπολειτουργούν ή παραμένουν κλειστές ενώ οι επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις πάγιες ανάγκες τους. Αυτή την κατάσταση έρχεται να επιδεινώσει η πρακτική της ΔΕΗ με διακοπή του ρεύματος λόγω οφειλών και για το διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές με κυβερνητική απόφαση. Βάση των παραπάνω ρωτά τον Υπουργό αν σκοπεύει να ενεργήσει ώστε, χωρίς την απαιτούμενη προκαταβολή, να γίνει επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις εστίασης και καφέ, στις οποίες έχει γίνει διακοπή, σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να σταματήσουν τώρα οι διακοπές ρεύματος από όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας καθ ́ όλο αυτό το διάστημα και αν θα παρέμβει ώστε η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, να δώσουν τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης χρεών για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 4.12.2020

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. : Έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στο χώρο της Υγείας, ζητήματα ελεγκτικής δεοντολογίας και αξιοκρατίας ως προς τη στελέχωση της Αρχής.

Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Βαρεμένος Γεώργιος, Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος και Ξανθός Ανδρέας καταθέτουν Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στα υπουργεία Επικρατείας, Εσωτερικών και Υγείας. Ειδικότερα, οι βουλευτές επικαλούμενοι δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι μετά την ενσωμάτωση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έχουν διαπιστωθεί “κενά” στην διαφάνεια διαφόρων διαδικασιών. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, αναφέρουν την επιλογή του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας απευθείας από τον πρωθυπουργό. Βάση αυτών ρωτούν, σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν σε σχέση με τις αναφερόμενες πλήρως αναξιοκρατικές, αδιαφανείς και απαξιωτικές για το θεσμό της ΕΑΔ, γιατί οι επιθεωρητές υγείας, απαξιώνονται, έχοντας ως κύρια απασχόληση την εφαρμογή των μέτρων για τον κορονοϊό και τα πρόστιμα ακόμα και στις λαϊκές αγορές, ενώ προς τούτο υπάρχουν άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και πως τηρείται η εμπιστευτικότητα των ελέγχων, όταν αυτοί πραγματοποιούνται μετά από προηγούμενη συνεννόηση με τα τηλεοπτικά κανάλια. Τέλος, ζητούν κατάθεση των στοιχείων με τα πρωτογενώς επιβληθέντα μέχρι σήμερα πρόστιμα από την ΕΑΔ για τον κορονοϊό και όσα τελικώς ίσχυσαν μετά την εκδίκαση των ενστάσεων και όλων των ανοιχτών εντολών ελέγχου του πρώην γενικού επιθεωρητή ΣΕΥΥΠ που παρέλαβε η ΕΑΔ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Διάτρητη η Κυβέρνηση με οσμή σκανδάλου και στα “rapid tests”.

Με ερώτηση απευθύνεται ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μυλωνάκης Αντώνιος, στους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Ο βουλευτής αναφέρεται στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Δημόσιο για να προμηθευτεί rapid tests, ο οποίος έδινε περιθώριο μόνο τεσσάρων ημερών στις εταιρείες να ανακοινώσουν προσφορές πράγμα που, σύμφωνα με τον βουλευτή, εξυπηρετούσε εταιρίες που εκ των προτέρων γνώριζαν για τον διαγωνισμό. Επίσης αναφερόμενος στις ελλιπείς δημοσιεύσεις για τον διαγωνισμό υποστηρίζει ότι τίθενται ζητήματα διαφάνειας των κυβερνητικών αναθέσεων σε εταιρίες. Βάση των παραπάνω ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται να δώσει στην δημοσιότητα το ποιες εταιρίες κατέθεσαν προσφορές για την προμήθεια των rapid tests και τα δικαιολογητικά που αυτές κατέθεσαν. Ρωτάει επίσης για ποιο λόγο η κυβέρνηση αποφεύγει να αναρτά τους διαγωνισμούς και ποιος είναι υπεύθυνος αν κάποια από τις εταιρείες προσβάλλει τον διαγωνισμό λόγω ελλιπούς διαφάνειας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα