Τα “παράπονα” Ερντογάν για Μητσοτάκη και η απάντηση της Αθήνας

Τα “παράπονα” Ερντογάν για Μητσοτάκη και η απάντηση της Αθήνας
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Φωτογραφία αρχείου) AP

"Η ανοικοδόμηση συμμαχιών της Ελλάδας αποδίδει και ενοχλεί", σχολίασε η Αρ. Πελώνη για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί συσπείρωσης των εχθρών της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

Η αντίδραση των ΗΠΑ στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην Κύπρο αιφνιδίασε προφανώς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε… παράπονα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στα οποία έδωσε αυστηρή απάντηση η Αθήνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ειδικότερα έδειξε ότι εξέλαβε το δίαυλο διαλόγου που είχε ανοίξει με τον Έλληνα πρωθυπουργό ως άλλοθι για να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες, κάτι που φυσικά δεν επέτρεψε η ελληνική πλευρά.

Αναφερόμενος λοιπόν στη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Ερντογάν είπε: “Του είπα, ‘από εδώ και στο εξής, δεν έχει νόημα να βάλουμε τρίτη χώρα και τέταρτη χώρα ανάμεσά μας. Έχεις έναν σύμβουλο, έχω έναν σύμβουλο. Να μιλήσουν μεταξύ τους και να μας φέρουν το αποτέλεσμα. Συμφωνούμε;’ ‘Συμφωνούμε’. Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας μετά τη συνάντησή μας εδώ, σηκώνεσαι αμέσως και συγκεντρώνεις όλους τους εχθρούς της Τουρκίας στην Αμερική!”.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές του Τούρκου προέδρου η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απάντησε: “Δεν ξέρω τι εννοεί ως προς το πρώτο. Σε ό,τι αφορά τα περί συσπείρωσης των εχθρών της Τουρκίας, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η ανοικοδόμηση συμμαχιών, που αποδίδει και ενοχλεί”.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε βάλει “φρένο” στις “εναλλακτικές ιδέες” της Τουρκίας στην Κύπρο με βιντεοσκοπημένη παρέμβαση του σε εκδήλωση για τη σύσφιγξη των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου στον απόηχο του ανοίγματος των Βαρωσίων από τον Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε τις δηλώσεις Ερντογάν για τα Βαρώσια, ενώ και η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, με την οποία είχε επικοινωνήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τις τουρκικές προκλήσεις, χαρακτήρισε την απόφαση του Τούρκου Προέδρου “προκλητική, απαράδεκτη και επιζήμια για τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό”.

Η ΗΠΑ, αλλά και η Γαλλία θέτουν το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ και η Γερμανία καταδίκασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σημειωτέον ότι την Τρίτη 27 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποιο συναντήθηκε χθες και ο κ. Δένδιας και συμφώνησαν ότι δεν θα επιτρέψουν την επιβολή τετελεσμένων.

Στις 28 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει τη συνάντηση Κορυφής της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας. Ενώ την ίδια μέρα θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρακινό ομόλογό του στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός “άξονα” συμμαχιών στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο κόντρα στις επιδιώξεις Ερντογάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα