Τα τρία μηνύματα Καραμανλή με πολλαπλούς αποδέκτες και οι 50 αποχρώσεις της ΝΔ 

Τα τρία μηνύματα Καραμανλή με πολλαπλούς αποδέκτες και οι 50 αποχρώσεις της ΝΔ 
Η εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής INTIME NEWS

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, παρουσία και του Κ. Μητσοτάκη, στο Ίδρυμα Κ. Καραμανλής χθες έκρυβε πολλά περισσότερα από το συμβολισμό ενότητας της ΝΔ 

Εάν κάποιοι στην αντιπολίτευση ή και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας περίμεναν η χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Καραμανλής” να περιείχε ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε απηύθυνε χαιρετισμό στην ίδια εκδήλωση, ήταν δεδομένο ότι θα απογοητευθούν.

Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έδωσε το δικό του στίγμα για την κοινωνική και οικονομική πολιτική, την αντίληψη του περί εθνικής ενότητας και συνεννόησης, αλλά και τα εθνικά θέματα, με τις αιχμές να αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη στάση εταίρων απέναντι στην Τουρκία.

Ο κ. Καραμανλής μάλιστα δε μίλησε μόνο παραταξιακά ή κομματικά, αν και η εκδήλωση με αφορμή τα 47α γενέθλια της ΝΔ ήταν αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και την πορεία της Ελλάδας στην ενωμένη Ευρώπη. Αλλά μίλησε περισσότερο εθνικά, ενωτικά και υπερκομματικά με αποτέλεσμα πολλοί από τους ακροατές να κάνουν λόγο για μία ομιλία που θα ταίριαζε σε ένα… Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι αναφορές Καραμανλή στα εθνικά θέματα και η καταγγελία της Τουρκίας ως “ταραξία” ήταν βέβαια αναμενόμενες. Αίσθηση προκάλεσε ωστόσο η σκληρή κριτική του στην πορεία που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι εθνικοί ανταγωνισμοί και συμφέροντα υπονομεύουν την κοινή πορεία και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ειδικότερα ότι η ΕΕ δεν έχει καταφέρει ακόμη να παίξει το ρόλο που της αναλογεί στη διεθνή σκηνή, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την αμηχανία απέναντι στο Αφγανιστάν, αλλά ούτε καν να λειτουργήσει ενιαία πχ απέναντι στην Τουρκία.

“Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλλοιθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της. Όχι μόνο προς όφελος των μελών της, αλλά πρωτίστως για να βρει τον εαυτό της και τον δρόμο της προς το αύριο”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Ο πρώην πρωθυπουργός άλλωστε τάχθηκε υπέρ της ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ενώ έδωσε ουσιαστικά συγχαρητήρια στον κ.Μητσοτάκη για την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, ευχόμενος και εκείνος να αποτελέσει η συνεργασία αυτή το πρώτο βήμα για ευρωστρατό. Κάτι που θα επέκτεινε εξάλλου το σκεπτικό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος μετά την τραγωδία της Κύπρου ήθελε διακαώς η Ελλάδα να ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ και για να έχει μία “ομπρέλα” προστασίας απέναντι στην Τουρκία.

Ο κ. Καραμανλής επέκρινε όμως και την αμήχανη πολιτική της ΕΕ τόσο στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό, όσο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στην οικονομική πολιτική της λιτότητας και την αντιμετώπιση της Ελλάδας επί μνημονίων. Εμμέσως εξέφρασε τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο η Ευρώπη να επιστρέψει σε περιοριστικές πολιτικές μόλις παρέλθει η περίοδος δημοσιονομικής χάριτος λόγω κορονοϊού.

Αλλά ταυτόχρονα έδωσε έμφαση στην έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης, δίνοντας έτσι το δικό του στίγμα για την κοινωνικά ευαίσθητη κεντροδεξιά.

“Όταν οι πολίτες, η μεγάλη μερίδα αυτών, αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και, σε ακραία προέκταση, υπονομεύεται”, προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος εκτίμησε ότι όχι μόνο η Ελλάδα αλλά η Ευρώπη συνολικά θα έπρεπε να επιστρέψει στην “κοινωνική οικονομία της αγοράς”, το μεταπολεμικό μοντέλο που οδήγησε στο “ευρωπαϊκό θαύμα” και στο οποίο το κράτος παίζει καθοριστικό ρυθμιστικό ρόλο στους κοινωνικά νευραλγικούς τομείς της υγείας, της παιδείας, της ασφάλισης, της διασφάλισης των συνθηκών εργασίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει τέτοιους προβληματισμούς κόντρα σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν κυριαρχήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ομιλία του το Νοέμβριο του 2019 άλλωστε ο κ. Καραμανλής προειδοποιούσε για τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ προσερχόμενος στο συνέδριο της ΝΔ το 2018 είχε εστιάσει στην ανάγκη στήριξης των κοινωνικά ασθενέστερων, που επλήγησαν τα χρόνια της κρίσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ο κ.Καραμανλής τάχθηκε κατά των ακραίων πολιτικών αντιπαραθέσεων και υπέρ του σεβασμού στην αντίθετη άποψη στο δημόσιο λόγο και της εθνικής συνεννόησης. Μία προσέγγιση τελείως διαφορετική από τις συγκρουσιακές λογικές ορισμένων στη ΝΔ.

Και οι 50 αποχρώσεις της ΝΔ

Στην εκδήλωση έδωσε το παρόν σύσσωμη η ΝΔ, αφού εξάλλου στόχος ήταν να σταλεί και ένα μήνυμα παραταξιακής ενότητας. Ο κ.Μητσοτάκης έκανε άνοιγμα στους καραμανλικούς με τη δική του ομιλία, υπογραμμίζοντας το ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι ήδη τη δεκαετία του 1960 και ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συμφωνούσε ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Αναφέρθηκε βεβαίως στην αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία αναγνωρίζοντας την πολιτική ελληνογαλλικής φιλίας που ακολούθησαν και οι δύο παρόντες πρώην πρωθυπουργοί.

Ο δεύτερος πρώην πρωθυπουργός στην εκδήλωση δεν ήταν άλλος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πρόσφατα είχε αφήσει αιχμές κατά του κ.Μητσοτάκη, αλλά δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόσκληση, ιδίως από τη στιγμή που ο συμβολισμός αφορούσε στην ενότητα του κυβερνώντος κόμματος. Ο πρωθυπουργός παρά τα πρόσφατα βέλη έσπευσε να κάνει μία αναφορά και στον κ.Σαμαρά, θέλοντας από την πλευρά του να δώσει στίγμα ενωτικό. Μητσοτάκης, Σαμαράς και Καραμανλής πάντως έφτασαν σε διαφορετικό χρόνο στην εκδήλωση και δεν είχαν κάποια σύντομη έστω συνάντηση. Ενώ όλοι οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ, όλων των αποχρώσεων, από Γεραπετρίτη μέχρι Γεωργιάδη και από Πιερρακάκη μέχρι Πλεύρη, έσπευσαν να… αναβαπτισθούν στα παραταξιακά νερά του καραμανλισμού.

Όσο για την παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη δεν ήταν πολιτική, αλλά εντασσόταν στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα