Θα αιφνιδιάσει η κυβέρνηση με εργασιακό νομοσχέδιο;

Θα αιφνιδιάσει η κυβέρνηση με εργασιακό νομοσχέδιο;
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης

Να νομοθετηθούν εντός του Μάϊου οι ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας, η κυβερνητική επιθυμία. Αφορούν την αναστολή και την εκ περιτροπής εργασία, όπως και την επιδότησή τους.

Έντονη φημολογία καταγράφεται για κατάθεση νομοσχεδίου στην Βουλή στο τέλος της εβδομάδας, το οποίο θα ψηφιστεί άμεσα. Θα περιέχει τις εξαγγελίες που έγιναν την προηγούμενη Τετάρτη, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Αν και κοινοβουλευτικές πηγές δήλωναν άγνοια για την διενέργεια συνεδριάσεων της Βουλής μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι σχετικές φήμες μάλλον σχετίζονται με την βιασύνη του κυβερνητικού επιτελείου οι προβλέψεις για την αγορά εργασίας να ισχύσουν από την 1η Ιουνίου, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα. Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας είχε δηλώσει ότι οι διατάξεις θα νομοθετηθούν εντός του Μάϊου.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκύψει και από την συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στις 11 το πρωί.  Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια, όσο και την πολιτική νομιμοποιητική βάση των εκτάκτων συνθηκών, ώστε να θεσμοθετήσει τα μέτρα μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα εγκριθεί από την Βουλή το επόμενο διάστημα.

Πάντως πηγές της αντιπολίτευσης επισήμαιναν ότι σε τέτοιου είδους νομοθετικές ρυθμίσεις «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».Σημειώνοντας ότι τόσο η ακριβής διατύπωση των διατάξεων όπως και οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι που θα εκδοθούν μπορούν να είναι καθοριστικές για την ουσία της εφαρμογής του νόμου.

Ο Γιάννης Βρούτσης

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα έχει δήλωσει ο Γιάννης Βρούτσης , θα ισχύσουν και για τους επόμενους μήνες τα μέτρα της επιδοτούμενης αναστολής εργασίας αλλά και της εκ περιτροπής εργασίας. Μέτρα που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

 Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση στην Βουλή, την Παρασκευή 22 Μαίου, ανέφερε πως «το πρόγραμμα το οποίο φέραμε και το οποίο θα νομοθετηθεί μέχρι τέλος Μαΐου, είναι ένα πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές σύγχρονες χώρες. Έχει μια άλλη φιλοσοφία. Να στηρίξουμε την εργασία και να αποφύγουμε το επίδομα ανεργίας. Ερχόμαστε, λοιπόν, με αυτόν τον προγραμματισμό που κάνουμε, που θα έρθει να νομοθετηθεί στη Βουλή, να αναπληρώσουμε το εισόδημα των εργαζομένων».

Ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι η αναπλήρωση των απωλειών των μισθών θα είναι «από 84% έως 100%» με το δεύτερο ποσοστό να αναφέρεται σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Είπε επίσης πως «ερχόμαστε να στηρίξουμε ταυτόχρονα και επιχείρηση και εργαζόμενο. Τον εργαζόμενο με το εισόδημά του και την επιχείρηση μέσα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους με χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με χρήματα που παίρνουμε. Είναι 1,4 δισεκατομμύρια».

Αυτά την ίδια στιγμή που το θέμα της εργασίας τέθηκε και από τους φορείς που κλήθηκαν να τοποθετηθούν στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται παλιότερη  ΠΝΠ για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία. Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος σημείωσε πως με αφορμή τα μέτρα της εκ περιτροπής εργασίας και των αναστολών υπάρχουν φαινόμενα γενικευμένων παραβιάσεων στο ωράριο εργασίας, ψευδείς αναστολές των συμβάσεων εργασίας, ανεξέλεγκτη τηλε-εργασία με πλήρη κατάχρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και εργασία τις ημέρες υποχρεωτικής ανάπαυσης με παράλληλη γενίκευση της εργασίας τις Κυριακές. Ο εκπρόσωπος της ΤΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς μίλησε για καθεστώς αβεβαιότητας στην αγορά τονίζοντας πως «το κλίμα μεταφέρεται και στην αγορά εργασίας και εδώ θα έχουμε – που απευχόμαστε βέβαια- κύμα απολύσεων γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει η επόμενη μέρα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version