Θετικός ο Ερντογάν για Χάλκη. Κυπριακό και προσφυγικό έθεσε ο Μητσοτάκης

Θετικός ο Ερντογάν για Χάλκη. Κυπριακό και προσφυγικό έθεσε ο Μητσοτάκης
Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο την τρίτη ημερα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις ΗΠΑ. Eurokinissi

Αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας από Δένδια- Τσαβούσογλου. Θετική η τουρκική πλευρά για τη Χάλκη. Έθεσε το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη. Συμφωνία για προσπάθεια περιορισμού των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών

Όλα τα μεγάλα θέματα, από το προσφυγικό/μεταναστευτικό, μέχρι το Κυπριακό αλλά και τα αμιγώς διμερή ζητήματα με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα περίπου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία στο Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Αυτή ήταν και η έμμεση αναφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την απειλή γεωτρήσεων.

Από παλαιότερη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2019 Eurokinissi

Σημειωτέον πάντως ότι ο κ.Ερντογάν εμφανίζεται αμετακίνητος στο Κυπριακό, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την μη επίλυση του Κυπριακού στην “ασυμβίβαστη, άνιση και άδικη θέση των Ελληνοκυπρίων”, δηλώνοντας ότι “στην Ανατολική Μεσόγειο θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων” και υποστηρίζοντας πως όσοι ζητούν μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις έχουν “κακές προθέσεις”.

Τη στάση της Τουρκίας στηλίτευσε εξάλλου και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δε βοηθά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα, έλεγαν επίσης κυβερνητικές πηγές, με τον ιδιο τον κ.Μητσοτάκη να διεκρινίζει στη συνέχεια στο Bloomberg ότι έθεσε στον Τουρκο πρόεδρο ειδικότερα θέμα εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την Τουρκική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές.

Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Eurokinissi

Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος γραφείου θεμάτων Έυρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Μητρόπουλος και η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρία Θεοφίλη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα