Τι έλεγε ο Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ πριν από 2 μήνες

Βουλή συνεδρίαση  Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης:  Ενημέρωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου. (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Βουλή συνεδρίαση Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου. (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Δείτε τι έλεγε πριν από δύο μήνες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τη περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Ο έντονος διάλογος με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου (Vid)

Τον πρώην και νυν επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και Γ. Διώτη, αντίστοιχα, "κάρφωνε" ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου πριν από δύο μήνες, λέγοντας πως η επίμαχη λίστα τού παραδόθηκε το 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, και πως παρέδωσε στα χέρια τους τη λίστα κατά ένα τμήμα της.

Πριν δύο μήνες ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει για το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

ADVERTISING

Έλεγε, λοιπόν στις 24 Οκτωβρίου ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ότι το αρχικό cd που έλαβε στα χέρια του μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσε για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο του.

"Δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι!", υποστήριζε. 

''Έδωσα εντολή στον κ. Πλασκοβίτη, ΓΓ Υπουργείου Οικονομικών, να αναζητήσει τα στοιχεία αυτά από τον ομόλογό του. Κατόπιν συνεννόησης, τον Οκτώβριο του 2010, παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο Υπ. Οικονομικών CD χωρίς διακριτικά με συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο Αξιωματούχο το οποίο ζητούσε την διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα'', συμπληρώνει.

''Λίγο αργότερα κάλεσα στο γραφείο μου τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρη και τον ενημέρωσα ότι είχαν περιέλθει στα χέρια μας από ξένη χώρα στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετική τράπεζα. Του έδωσα περί τα 20 ονόματα και του ζήτησα να διερευνήσει το οικονομικό τους προφίλ και κατά πόσο δικαιολογούσαν παρόμοιες καταθέσεις''.

Αναφέρεται στην έλλειψη αποτελεσμάτων από την έρευνα του κ. Καπελέρη και την παράδοση των στοιχείων στον αντικαταστάτη του , κ. Διώτη.

''Παρέδωσα συνεπώς όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει το ΣΔΟΕ''.

Θυελλώδης διάλογος

Παράλληλα, διάλογο σε υψηλό τόνο είχε ο Γ. Παπακωνσταντίνου με τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο οποίος αρνήθηκε ότι επιχείρησε να καλύψει πολιτικά πρόσωπα, τονίζοντας ότι ενόσω ήταν υπουργός ουδέποτε του παρουσιάστηκε λίστα με συναδέλφους του.

"Με εγκαλείτε ότι επεχείρησα να καλύψω κόσμο. Κανείς δε μου έχει κάνει αυτή τη καταγγελία, είπε μεταξύ άλλων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου για να του απαντήσει η κα Κωνσταντοπούλου:

"ΑΦήστε αυτό το στυλ και πείτε που έχετε βάλει το cd!".

''Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας"

Να σημειωθεί πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ότι έχει χάσει το πρωτότυπο cd της λίστας Λαγκάρντ, που έφτασε στην Ελλάδα μέσα σε διπλωματικό σάκο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι το είχε εμπιστευθεί σε συνεργάτες του γραφείου του κι ότι τώρα δεν γνωρίζει που μπορεί να βρίσκεται. ''Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια'' συμπλήρωσε απολογητικά.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Παπακωνσταντίνου στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί αλλοίωσης της αρχικής λίστας. ''Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας,'' τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

''Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές''.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παπακωνσταντίνου σε Κωνσταντοπούλου: Βρίσκομαι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από όταν μπήκα στη Βουλή

Τι έλεγε ο Παπακωνσταντίνου πριν από δύο μήνες

SHARE:

24Media Network