Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ

Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης Eurokinissi

Παραμένει η πρό(σ)κληση της προοδευτικής διακυβέρνησης. Γιατί στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι ηττήθηκε …κι ο Μητσοτάκης. Τι λένε στελέχη για το αδιέξοδο στο οποίο θα βρεθεί η ΝΔ.

Στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ έχασαν οι δημοσκοπήσεις και …ο Μητσοτάκης. Αυτή την εκτίμηση κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώντας τις εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του κόμματος που ανέδειξε ως νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη και βασικό ηττημένο τον Ανδρέα Λοβέρδο που δεν κατάφερε να «μπεί» στον β’ γύρο. Δεν λείπουν πάντως και στελέχη στην Κουμουνδούρου που «προβάλλοντας» τις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ στο άμεσο μέλλον βλέπουν μια παγίδα στην οποία είναι έτοιμη να πέσει η Ν.Δ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν πώς το τελικό αποτέλεσμα και η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη απέδειξε (και όχι για πρώτη φορά) πως οι δημοσκοπήσεις δεν λένε κατ’ ανάγκη την αλήθεια. Θυμίζουν μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα «ήθελαν» πρώτο τον Ανδρέα Λοβέρδο κάτι που «δεν ήθελε» προφανώς οι ψηφοφόροι του Κινήματος Αλλαγής. Θυμίζουμε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφερθεί στο θέμα των δημοσκοπήσεων που αφορούν το ΚΙΝ.ΑΛ και με αφορμή την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την «Λίστα Πέτσα» και την κρατική επιχορήγηση στην εταιρία Opinion Poll που παρουσίαζε …παράξενες δημοσκοπήσεις για το ΚΙΝ.ΑΛ.

Παράλληλα όμως στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η ήττα του Ανδρέα Λοβέρδου συνιστά ουσιαστικά πολιτική αποτυχία και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ένα συμπέρασμα που βασίζεται στην εκτίμηση ότι ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά ήταν η «προτίμηση» του Μεγάρου Μαξίμου για την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Μάλιστα θυμίζουν πως συνυποψήφιοι και στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ είχαν καταγγείλει παρεμβάσεις προκειμένου να ευνοηθεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ακόμη και με «αποστολή» ψηφοφόρων.

Η πρόγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική διακυβέρνηση που παρουσίασε το καλοκαίρι ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει σε ισχύ Eurokinissi

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν πως το ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν κατέγραψε υψηλό ποσοστό κρατά «ζωντανό» το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης που μπορεί να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές. Αυτές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το καλοκαίρι έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση προς όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, προκειμένου να αποτελέσει βάση συζήτησης για μία προοδευτική κυβέρνηση. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οποιαδήποτε προοδευτική πολιτική περνά σήμερα από την σύγκρουση με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας με νόημα ότι «ανοιχτές πόρτες» στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ν.Δ είναι ασύμβατες με την εκπροσώπηση της «δημοκρατικής παράταξης».

Επίσης στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι σύντομα η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής θα αναγκαστεί σύντομα να πάρει σαφή θέση απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οχι γιατί θα το ζητήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά γιατί η ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής θα γίνει λαϊκή απαίτηση.

Ανοιχτή παγίδα για την Ν.Δ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η ανάγνωση του αποτελέσματος που κάνουν κάποια στελέχη του κόμματος, που συνομιλούν με τον Αλέξη Τσίπρα, για το πώς τελικά τα αποτελέσματα στο ΚΙΝ.ΑΛ θα στριμώξουν την Ν.Δ.

Θεωρούν ότι το Μαξίμου, αν και προέκρινε την υποψηφιότητα Λοβέρδου, «έβλεπε» θετικά και μια νίκη του Γιώργου Παπανδρέου. Ποντάροντας σε σενάρια που ήθελαν το ΚΙΝ.ΑΛ ύπο την ηγεσία του να «κόψει ψήφους» από τον ΣΥΡΙΖΑ και να απευθύνει προσκλητήριο επιστροφής σε στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ που εντάχθηκαν στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό το Μ.Μαξίμου να στραφεί τώρα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Εκτιμώντας ότι σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβίωση του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου. Έτσι ερμηνεύουν άλλωστε και το ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος φαίνεται πως θα συνταχθεί με την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη.

Η άποψη αυτή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία θα ακολουθήσει αυτή την τακτική και έτσι «θα πέσει μέσα» στην παγίδα που ετοιμάζει για τον αντίπαλό της. Αυτό γιατί με δεδομένη την συνεχή και μετρήσιμη φθορά που παρουσιάζει η κυβέρνηση ένα ΚΙΝ.ΑΛ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη θα «τραβήξει» και βάση ψηφοφόρους από την Ν.Δ και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα