Τι θα ξεκαθαρίσει σήμερα ο Τσίπρας στον πρεσβευτή των ΗΠΑ

Τι θα ξεκαθαρίσει σήμερα ο Τσίπρας στον πρεσβευτή των ΗΠΑ
Τις απόψεις που διατύπωσε δημόσια στη Βουλή όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επ' αόριστον λειτουργία των βάσεων αναμένεται να παραθέσει στον πρεσβευτή των ΗΠΑ ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Το μεσημέρι η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Τζώρτζ Τσούνη που αντικατέστησε τον Τζέφρυ Πάιατ.

Με ενδιαφέρον αναμένουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ την συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 15.30 το μεσημέρι ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον νέο πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζώρτζ Τσούνης, στα γραφεία του κόμματος στην Βουλή. Πρόκειται για την πρώτη επαφή του αμερικανού επιτετραμμένου με το κόμμα τα αξιωματικής αντιπολίτευσης, κι όπως φαίνεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιωχθεί μια συζήτηση με «ανοιχτά χαρτιά» και σαφείς οριοθετήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας – σύμφωνα με πληροφορίες – προτίθεται να θέσει τα ζητήματα που θεωρεί κομβικά στην τρέχουσα συγκυρία για τα συμφέροντα της χώρας και ιδίως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα όμως να δώσει ένα σαφές στίγμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική της χώρας και ιδίως τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζώρτζ Τσούνης Eurokinissi

Για τα F-16 και την Τουρκία

Όπως είναι αναμενόμενο η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο διεθνές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στις ειδικές συνθήκες που συνιστά αυτό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει στον αμερικανό πρεσβευτή την ανησυχία του για δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γένς Στόλτενμπεργκ, που μιλούν για το πόσο «σημαντικός σύμμαχος» είναι η Τουρκία, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα ζητά από τις ΗΠΑ αναβάθμιση και προμήθεια αεροσκαφών τύπου F-16.

Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει δημόσια μηνύματα. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι η αγορα 40 επιπλέον F-16 και ο εκσυγχρονισμός άλλων 80 ουσιαστικά αλλάζει τους αμυντικούς συσχετισμούς στο Αιγαίο και απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση να εναντιωθεί σε μία τέτοια προοπτική.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διαμηνύσει στον αμερικανό πρεσβευτή ότι δεν θα γίνουν ανεκτές τυχόν πιέσεις του Ρετζέπ Ερντογάν σε αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη και αν ο τούρκος πρόεδρος τελικά επιλέξει να «παίξει το χαρτί» του βέτο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα αναμένεται να επισημάνει πως στη πρόσφατη συνάντηση του με την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν πως η ένταξη της χώρας της στην συμμαχία με τρόπο που να βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα δεν μπορεί να γίνε αποδεκτή.

Η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Στην σημερινή συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να αναφερθεί και στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνο-αμερικανική αμυντική συμφωνία που ψηφίστηκε στις 12 Μαϊου στη Βουλή. Εκεί όπου η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε την αρνητική της θέση, εστιάζοντας κυρίως στο γεγονός ότι η συμφωνία αυτή έχει μόνιμο χαρακτήρα μια και δεν προβλέπεται χρονικό όριο για την αυτόματη λήξη της.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην συμφωνία αυτή ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερώσει και τον προκάτοχο του Τζώρτζ Τσουνης, τον Τζέφρυ Πάϊατ, στην συνάντηση που είχαν τον προηγούμενο Οκτώβριο. Όπως είχε τότε αναφερθεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε τοτε ο ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ««επανέλαβε τη διαφωνία του κόμματος με την αναθεώρηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, καθώς δεν πραγματοποιείται σε αμοιβαία επωφελή βάση και αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Σύμφωνα μάλιστα με την δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση της επίμαχης συμφωνίας στην Βουλή «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία που σήμερα φέρνετε προς ψήφιση. Και όταν με το καλό υπάρξει η πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση θα θέσουμε το ζήτημα της διαπραγμάτευσης, την αξιοποίηση της παραγράφου 1 του άρθρου 7 για τροποποίηση, διότι δεν είμαστε δορυφόρος. Διότι θέλουμε κάθε κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση να έχει δυνατότητα διαπραγμάτευσης κάθε φορά επωφελούμενη τη συγκυρία, για να κερδίσει περισσότερα για τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τρόπο ουσιαστικά θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί την διαπραγμάτευση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλωστε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει οι επαφές για την στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ. Στην βάση όμως ανταλλαγμάτων που θα συνιστούν μία συνεργασία αμοιβαίας ωφέλειας. Τηρώντας έτσι σαφείς αποστάσεις από την λογική του «πρόθυμου και δεδομένου συμμάχου» που καταλογίζει στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα