Τσίπρας: Κάνετε την Ελλάδα δορυφόρο – Επ’αόριστον οι βάσεις ενώ οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία

Τσίπρας: Κάνετε την Ελλάδα δορυφόρο – Επ’αόριστον οι βάσεις ενώ οι ΗΠΑ δίνουν F-16 στην Τουρκία
Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Να αναστείλει την επικύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας μέχρι η Ουάσιγκτον να δεσμευθεί ότι δεν θα δώσει αεροσκάφη στην Άγκυρα ζήτησε από την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Την μετατροπή της χώρας σε «δεδομένο δορυφόρο των ΗΠΑ» κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει την στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ. Όπως τόνισε η συμφωνία προβλέπει την επ’ αόριστον λειτουργία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα στέλνει όπλα στην Ουκρανία και η Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να δώσουν F-16 στην Τουρκία. Μάλιστα στην λήξη της ομιλίας του κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκηενόψει της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον- να αναστείλει την επικύρωση της συμφωνίας και να την ψηφίσει στην Βουλή μόνο εάν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάϊντεν διαψεύσει την προμήθεια αεροσκαφών στην Άγκυρα.

Μάλιστα απαντώντας άμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δήλωσε ότι «είναι ψέμα» το ότι το αμερικανικό Κογκρέσο ετοιμάζεται να ψηφίσει την παράδοση F-16 στην Τουρκία, δήλωσε: «Να πείτε δίπλα στον Μπάιντεν ότι είναι ψέμα πως θα δώσει 40 F16 στην Τουρκία και όταν το διαψεύσει ο αμερικανός πρόεδρος τότε να έρθετε να πείτε ότι είναι ψέμα». Πρόσθεσε μάλιστα: «Αξιοποιείστε το momentum, αναστείλτε την ψήφιση της συμφωνίας και πηγαίνετε να αποδείξετε ότι είναι ψέμα. Και τότε ελάτε εδώ να την ψηφίσετε».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εγκαταλείπει την πάγια εξωτερική πολιτική της χώρας που ακολουθήθηκε από όλες τις μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Νέας Δημοκρατίας. Όπως επισήμανε «η κυβέρνηση επιλέγει μια επικίνδυνη μετατόπιση, την πιο επικίνδυνη αλλαγή από την μεταπολίτευση. Εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της χώρας, το πάγιο δόγμα μας που σχετίζεται με τον ρόλο πυλώνα σταθερότητας και διπλωματίας που έχουμε στην περιοχή μας» Σημειώνοντας πως το κυβερνητικό δόγμα συνίσταται στο ότι η Ελλάδα αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας της περιοχής». Τόνισε ότι την αντικατέστησε με την αντίληψη ότι η χώρα αποτελεί «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» σημειώνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «φυλάκιο χωρίς εγγυήσεις φύλαξης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μάλιστα ότι η αυτή η τακτική δεν έχει όμοια σε καμία άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Τόνισε ενδεικτικά πως «όχι μόνο αυτό που κάνετε σήμερα με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν το έκανε κανείς άλλος πρωθυπουργός της χώρας, αλλά δεν θα το έκανε και καμία άλλη χώρα σύμμαχος».

Ειδικά για την συγκεκριμένη συμφωνία επισήμανε ότι «υπερασπίζεστε μια συμφωνία δύο μέρες πριν πάτε στις ΗΠΑ. Μια συμφωνία δίχως ανταλλάγματα». Τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή που η Τουρκία αναβαθμίζει τον ρόλο της στην περιοχή. Αναφέρθηκε μάλιστα ειδικά στην ανακοίνωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ με την οποία απέσυρε την στήριξή της από την κατασκευή του αγωγού East Med επικαλούμενη το ότι αυτή η προοπτική προκαλεί τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε δέσμευση ώστε όταν βρεθεί στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει την παράγραφο 1 του άρθρου 7 της συμφωνίας προκειμένου να προχωρήσει σε τροποποίησή της.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορές και στο ενεργειακό ζήτημα. Τόνισε ο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει η χώρα δέχεται όλες τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στο ενεργειακό πεδίο την ίδια στιγμή που η Τουρκία δεν λαμβάνει μέρος στα μέτρα εναντίον της Ρωσίας. Επίσης αναφέρθηκε και στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι φάνηκε και στο ύφος της ομιλίας του πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα'”». Ζήτησε μάλιστα να «μηνγίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά».

Η κυβέρνηση θύμισε την εμφυλιακή δεξιά του ‘50

Πρακτικές που έρχονται «από τα χρόνια της εμφυλιακής δεξιάς» καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία με αφορμή της αναφορές του πρωθυπουργού σε συναντήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Τζέφρυ Πάιατ και κατηγορίες για διπλή γλώσσα.

Όπως δήλωσε «αναγορεύσατε τον πρέσβη των ΗΠΑ σε πολιτειακό παράγοντα» συγκρίνοντας την τακτική της κυβέρνησης με τις κυβερνήσεις του 1950 και τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ Τζόν Πιουριφόι που συμπεριφέρονταν ως κυβερνήτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε ρητορικά αν «είναι δυνατον να κάνει συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη στην Βουλή και να είναι μυστική». Μάλιστα ανέγνωσε από το βήμα της Βουλής την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, στην οποία τονίζονταν ότι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κατά της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας ΗΠΑ.

Μιλά η Ν.Δ για διπλή γλώσσα;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «είναι υποκρισία να μιλάτε εσείς για διπλή γλώσσα στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής» θυμίζοντας ότι η κυβέρνηση συμμετείχε στις διαδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και στην συνέχει την εφάρμοσε. Αν και παρατήρησε ότι «φοβάστε να φέρετε στην Βουλή τα μνημόνια (σ.σ που περιλαμβάνονται στην συμφωνία) μήπως και τα καταψηφίσει η μισή σας κοινοβουλευτική ομάδα». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε αντιαμερικανοί ούτε φιλοαμερικανοί» αφού «εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα εθνικά συμφέροντα. Δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα χωρίς ανταλλάγματα».

Αναφερόμενος στην συμφωνία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύγκρινε την τακτική της σημερινής κυβέρνησης με την αντίστοιχη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993 αναφέροντας ότι «ξεπεράσατε τον πατέρα σας. Όλα τα δώσατε». Επισήμανε ότι «η Ελλάδα και κάθε πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ στη λογική αμοιβαίας επωφελούς βάσης, για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας». Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να μην ψεύδεται για το χρονικό εύρος της συμφωνίας. Όπως είπε «υπογράφετε μία συμφωνία που τα δίνει όλα χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα. Είναι επ΄ αόριστον η συμφωνία, όχι πενταετίας. Το είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μπροστά στον κ. Δένδια, μην συνεχίζετε τα ψέματα».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας άφησε και αιχμές για τον ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι «δεν φτάνει να έχετε τα σύμβολα και τον πράσινο ήλιο» σημειώνοντας πως «θα ψηφίσετε αυτή την συμφωνία αν και γνωρίζετε ότι και τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτε». Τόνισε μάλιστα πως «όλοι κρινόμαστε από την στάση μας».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα