Την “ατομική ευθύνη” και στα self test προτάσσει η κυβέρνηση

Την “ατομική ευθύνη” και στα self test προτάσσει η κυβέρνηση
shutterstock

Σχέδιο για υποχρεωτικά self test σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε κλάδους που ενδέχεται να προκαλέσουν μετάδοση κορονοϊού. Τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί.

Ατομική ευθύνη και στα self test, αλλά και γενικότερη έκκληση από την κυβέρνηση για περισσότερη υπευθυνότητα από τους πολίτες όσον αφορά στην τήρηση των νέων μέτρων, συνεπάγεται η χαλάρωση του lockdown.

Τα self test, καθώς και η αύξηση των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και η βελτίωση του καιρού που θα επιτρέπει στους πολίτες να περνούν περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους, αποτελούν άλλωστε το σύμμαχο της κυβέρνησης προκειμένου να συνεχίσει το άνοιγμα.

Όπως ανέφερε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί η επαναλειτουργία ορισμένων σχολικών τάξεων (με προτεραιότητα στη Γ΄Λυκείου) από τις 12 Απριλίου με τη χρήση των self test, καθώς και η λειτουργία των πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, που δεν ανοίγουν μαζί με το υπόλοιπο λιανεμπόριο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι από τα μέσα Απριλίου σχεδιάζεται η μερική επανεκκίνηση της εστίασης, για την οποια θα ανακοινωθούν και πρόσθετα μέτρα σήμερα.

Η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι πριν από 12 μήνες, ο έλεγχος ξεκίνησε με 800 PCR τεστ την ημέρα και στη συνέχεια έγινε μία τεράστια προσπάθεια με κατά μέσο όρο 50.000 rapid test την ημέρα. Σημείωσε ότι μετά από εισήγηση των ειδικών αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθούν τα self test ως συμπληρωματικό όπλο και πως η κυβέρνηση επέλεξε να το χορηγήσει δωρεάν στους πολίτες, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου διατίθεται στην αγορά.

Υπενθύμισε επίσης ότι 31 εταιρείες κατέθεσαν προσφορές στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού. Ανέφερε ότι ο φάκελος βρίσκεται ήδη στο ελεγκτικό συνέδριο και εκτίμησε ότι τα self test θα αρχίσουν να διατίθενται στα φαρμακεία από την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι η τροφοδοσία θα γίνεται σταδιακά με βάση την ροή των προμηθειών και επανέλαβε ότι προτεραιότητα στη χορήγηση self test θα έχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους κλάδων που αποτελούν δυνητικές εστίες μετάοδης του κορονοϊού, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες υποχρεωτική η επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος self test.

Το συνολικό πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο και μένει να απαντηθεί μία σειρά από ερωτήματα όπως:

*Θα υπάρχουν εγκαίρως επαρκή τεστ για να προχωρήσει η επαναλειτουργία των λυκείων στις 12 Απριλίου;

*Ποιος θα ελέγχει την εγκυρότητα των self test, δηλαδή εάν όντως κάποιος που είναι θετικός το δηλώσει ή όχι;

*Πως θα ελέγχονται τα αποτελέσματα του υποχρεωτικού self testing των εκπαιδευτικών;

*Τι θα ισχύει για όσους γονείς μαθητών εγείρουν ζήτημα προσωπικών δεδομένων ή αρνούνται να ακολουθήσουν τη νέα αυτή πρακτική;

*Εάν θα είναι υποχρεωτικό και για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο το rapid test και πως θα ελέγχεται;

Για τα ερωτήματα αυτά η κυβερνητική εκπρόσωπος παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις.

Ενώ όσον αφορά στην κατηγορία πως η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά μεταθέτει την ευθύνη για το άνοιγμα στους πολίτες, η κ. Πελώνη απάντησε πως: “Επειδή αυτή είναι μία υπόθεση όλων μας, προφανώς και είναι ευθύνη του καθενός από εμάς να τηρεί τα μέτρα και να προστατεύσει τον εαυτό του και όταν του δίνεται η δυνατότητα να επιτηρήσει την υγεία του, να το κάνει. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Η πορεία και η εξέλιξη εξαρτάται από όλους μας”.

Η κ. Πελώνη εξάλλου επισήμανε όσον αφορά στις “βαλβίδες αποσυμπίεσης”, όρο που προτίμησε από τον όρο “χαλάρωση του lockdown”, ότι: “Εξαρτάται από όλους εμάς πως θα διαχειριστούμε αυτές τις ανάσες ελευθερίας. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Εξαρτάται από όλους εμάς ποιο δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε. Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων για να πάμε όλοι ένα βήμα μπροστά ή αυστηρότερα μέτρα;”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα