Ο Μουζάλας είπε την ΠΓΔΜ, ‘Μακεδονία’. Παραίτηση ζητούν Καμμένος και ΝΔ

Ο Μουζάλας είπε την ΠΓΔΜ, ‘Μακεδονία’. Παραίτηση ζητούν Καμμένος και ΝΔ
Συνέντευξη τύπου του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Παραίτηση ζητούν Καμμένος, ΝΔ. Υπερβολικές οι αντιδράσεις, απαντά το Μαξίμου. Συγνώμη για την γκάφα ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα στην ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο ΣΚΑΙ. Η ΝΔ ζήτησε την παραίτηση του κ.Μουζάλα, ο οποίος έκανε λόγο για γκάφα και ζήτησε συγνώμη. Το θέμα όμως προκάλεσε και ενδοκυβερνητικές τριβές με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο να δηλώνει μέσω twitter ότι δε θεωρεί αρκετή τη συγνώμη του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και πως είναι απαραίτητη η παραίτηση του, χωρίς να είναι σαφές εάν ο κυβερνητικός εταίρος είχε επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό και με πηγές των ΑΝΕΛ να αφήνουν ανοιχτό το να υπάρξει και συνέχεια.

Το Μαξίμου πάντως υπερασπίστηκε τον κ. Μουζάλα. “Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία “ΠΓΔΜ”» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Μαξίμου και προσθέτει ότι οι αντιδράσεις ήταν… υπερβολικές: «Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως “Μακεδονία” είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει» καταλήγει.

Η επίμαχη φράση Μουζάλα

Ο Γιάννης Μουζάλας μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε στη γειτονική χώρα με το όνομα “Μακεδονία” προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για “γκάφα” και ζήτησε συγνώμη, γεγονός που δεν φαίνεται να άλλαξε τη στάση αντιπολίτευσης, αλλά και του κυβερνητικού εταίρου.

Μιλώντας στον Παύλο Τσίμα και αναφερόμενος στο φυλλάδιο που διανεμήθηκε στην Ειδομένη και την προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ο κ. Μουζάλας είπε: “Έπαιξαν βρόμικο παιχνίδι οργανώσεις οι οποίες ισχυρίζονται ότι είναι αλληλέγγυες, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τους πραγματικούς εθελοντές και τους αλληλέγγυους που βοηθούν στην Ειδομένη και οργάνωσαν το πέρασμα τους (των προσφύγων) στη Μακεδονία”.

Δείτε το βίντεο:

Ο Πάνος Καμμένος αντέδρασε στο γεγονός με ανάρτησή του στο Twitter, στην οποίο δηλώνει ευθέως πως ζητά την παραίτηση Μουζάλα.

ΑΝΕΛ: Δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα “Μακεδονία”

Λίγο αργότερα, επιβεβαίωσε το αίτημα των ΑΝΕΛ για παραίτηση, η εκπρόσωπος του κόμματος Μανταλένα Παπαδοπούλου:

«Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι Ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές. Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και «γκάφες», ούτε μια φορά.

Aπό την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του». Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα «Μακεδονία» και την ιστορία μας»

Την παραίτηση Μουζάλα ζήτησε  η Νέα Δημοκρατία

Στη ΝΔ κάνουν λόγο για «ατόπημα» που «δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες» και ζητούν την παραίτηση του υπουργού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής: «Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα. Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων. Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες. Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».

Νωρίτερα με tweet ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης είχε σχολιάσει: «Είναι δυνατόν υπουργός της Ελληνικής Κυβερνήσεως να αποκαλεί τα Σκόπια Μακεδονία; Χωρίς αιδώ; Πόσο πιο χαμηλά πια;»

Τζιτζικώστας: Τραγικό και επιζήμιο, εθνικό ατόπημα

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με δήλωση του υποστήριξε:

“Μετά την πλήρη ανεπάρκεια που επιδεικνύουν όλους αυτούς τους μήνες στο προσφυγικό ζήτημα, και την ανικανότητά τους να προασπίσουν τα συμφέροντα της χώρας απέναντι στις μονομερείς ενέργειες κρατών μελών της Ευρώπης, αλλά και άλλων χωρών όπως τα Σκόπια, υπέπεσαν σε ένα τραγικό και επιζήμιο, εθνικό ατόπημα.

Η δημόσια αναφορά των Σκοπίων ως “Μακεδονία” από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αποτελεί ολίσθημα για τα εθνικά συμφέροντα και παρέχει επιχειρήματα στην πολιτική της γειτονικής χώρας. Ταυτόχρονα, η αναφορά αυτή μας προσβάλλει όλους τους Έλληνες.

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ζητήσει άμεσα  την παραίτηση του υπουργού της κυβέρνησής του. Οποιαδήποτε άλλη στάση σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του υιοθετούν αυτό το εθνικά επιζήμιο ατόπημα.

Τέτοιου είδους λάθη στην εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα δεν συγχωρούνται παραμόνο διορθώνονται, για αυτό και απαιτείται η άμεση απομάκρυνση του κ. Μουζάλα”.

Λοβέρδος: Εγκληματικό και ανεπίτρεπτο λάθος για υπουργό

Ο Ανδρέας Λοβέρδους, κοινοβουλευτικός εκπροσώπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  δήλωσε για το περιστατικό: “Ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης κ. Μουζάλας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ, αποκάλεσε την ΠΓΔΜ Μακεδονία.

Με το ατόπημα του αυτό ο Υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή,  που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας.

Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα