Το δίλημμα Μητσοτάκη με την Ασημακοπούλου

Διαβάζεται σε 5'
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, καθώς η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για το “email- gate”, ενώ η Κεραμέως την κάρφωσε και ένιψε τας χείρας της. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι εάν θα συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Μετά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την αποστολή email σε ψηφοφόρους του εξωτερικού από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο, τόσο για την ίδια την ευρωβουλευτή όσο και για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε ποινική έρευνα για το “email- gate”. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ότι ξεκινά διερεύνηση του θέματος.

Ενώ απόδημοι ψηφοφόροι έχουν προαναγγείλει ότι θα προσφύγουν στις αρχές των κρατών μελών της ΕΕ όπου διαμένουν και ταυτόχρονα το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει ερώτηση στην Κομισιόν. Επομένως ο απόηχος φτάνει μέχρι τις Βρυξέλλες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά από τέσσερις ημέρες τοποθετήθηκε χθες η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν δόθηκαν κεντρικά λίστες με προσωπικά δεδομένα ψηφοφόρων του Εξωτερικού. Ταυτόχρονα όμως άδειασε την κ.Ασημακοπούλου και παραδέχθηκε εμμέσως την ύπαρξη διαρροής, προαναγγέλοντας εσωτερικό έλεγχο στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση αποσυνδέει “email gate” και επιστολική ψήφο

Η κ.Κεραμέως τόνισε πάντως ότι ο εσωτερικός έλεγχος αφορά στην ασφάλεια των δεδομένων, για τους εκλογικούς καταλόγους του 2023. Η κυβέρνηση εξάλλου αποσυνδέει την συγκεκριμένη υπόθεση από την επιστολική ψήφο, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης εγείρουν ζήτημα αδιάβλητου των ευρωεκλογών.

Μετά την ανακοίνωση της έρευνας της εισαγγελίας (η οποία πάντως δεν κατονομάζει την κ.Ασημακοπούλου, αλλά αναφέρεται σε ενδεχόμενη διαρροή email από κρατικές υπηρεσίες σε πολιτικά πρόσωπα), από την κυβέρνηση έλεγαν: “Δεν υπάρχει κάτι νεότερο να σχολιάσουμε. Έχουν υπάρξει σαφείς τοποθετήσεις και από την κ. Ασημακοπούλου και από το ΥΠΕΣ. Η υπόθεση ελέγχεται από τις αρμόδιες αρχές.”

Οι ίδιες πηγές έσπευδαν να τονίσουν ότι: “Βεβαίως ουδεμία σχέση έχει όλη αυτή συζήτηση με την επιστολική ψήφο, γεγονός που το γνωρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία οδηγούν τη συζήτηση εκεί για να καταφερθούν κατά μιας τόσο θετικής πρωτοβουλίας, την οποία δεν στήριξαν.”

Θολό τοπίο για το ευρωψηφοδέλτιο

Τίθεται σε κάθε περίπτωση πλέον το ερώτημα εάν η κ.Ασημακοπούλου θα είναι τελικά εκ νέου υποψήφια με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Στο briefing της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, είχε αποφύγει να απαντήσει ευθέως, παραπέμποντας στις αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το ευρωψηφοδέλτιο αναμένονται τον Απρίλιο, μήνα διεξαγωγής και του συνεδρίου της ΝΔ. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί ειδικότερα στις 5 με 7 Απριλίου στο Ζάππειο και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται όμως σε δύσκολη θέση. Αφενός η κ.Ασημακοπούλου είναι ένα στέλεχος με απήχηση στη σκληρή και σαμαρική δεξιά. Και επομένως θα μπορούσε να ανακόψει διαρροές προς τα δεξιά και χαλαρή ψήφο λόγω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, την ώρα μάλιστα που η Εκκλησία εντείνει τον “ιερό πόλεμο” με την κυβέρνηση, τους βουλευτές που ψήφισαν το νομοσχέδιο, ακόμη και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου INTIME

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Από την άλλη όμως, εφόσον η ευρωβουλευτής κριθεί ένοχη για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και στην καλύτερη περίπτωση κληθεί να πληρώσει πρόστιμο από την αρμόδια Αρχή, δεν θα μπορεί να παραμείνει στο ευρωψηφοδέλτιο. Πολλώ δε μάλλον που – όπως αναφέρθηκε – το ζήτημα έχει ήδη φτάσει στην Κομισιόν και στις αρχές άλλων κρατών μελών. Και άρα η εικόνα του “μεταρρυθμιστή Μητσοτάκη” στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων θολώνει εκ νέου, μετά το ψήφισμα για το κράτος δικαίου.

Εάν μάλιστα η έρευνα της Δικαιοσύνης καταλήξει ότι η επίμαχη λίστα με τα email έφυγε από το υπουργείο Εσωτερικών, έστω όχι κεντρικά, θα έχει επιβεβαιωθεί παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Στην καλύτερη για την κυβέρνηση περίπτωση, το θέμα θα περιοριστεί σε “υπηρεσιακό επίπεδο”. Όμως και πάλι θα τεθεί ζήτημα πολιτικής ευθύνης της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Από την άλλη, εάν ο κ. Μητσοτάκης “κόψει” την κ.Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο προτού αποδειχθεί από την έρευνα της Δικαιοσύνης και της ανεξαρτητης Αρχής παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, θα είναι σαν να παραδέχεται η ίδια η ΝΔ ότι η ευρωβουλευτής παρανόμησε.

Αναζητείται διέξοδος

Το πιο βολικό σενάριο πάντως για την κυβέρνηση και τη ΝΔ είναι να “πειστεί” η κ.Ασημακοπούλου να δηλώσει “αυτοβούλως” ότι αποσύρεται από την κούρσα των ευρωεκλογών, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Το “email- gate” ρίχνει εν τω μεταξύ σκιά στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ξεκινά σήμερα στο Βουκουρέστι και στην οποία η ΝΔ ποντάρει ιδιαίτερα για να φτιάξει κλίμα συσπείρωσης εν όψει ευρωεκλογών.

Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν άλλωστε ότι η ΝΔ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Καθώς και ότι το γεγονός πως η ομιλία Μητσοτάκη είναι η τελευταία τοποθέτηση ηγέτη στο συνέδριο του ΕΛΚ, πριν κλείσουν τις εργασίες ο πρόεδρος της οικοδέσποινας χώρας Ρουμανίας και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα