Το διπλό στοίχημα του τουρισμού: Τι προσδοκά η κυβέρνηση

Το διπλό στοίχημα του τουρισμού: Τι προσδοκά η κυβέρνηση
Τουρίστες με μάσκα στο λιμάνι του Πειραιά ⓒ 2021 Thanassis Stavrakis/Associated Press

Ο Μητσοτάκης ποντάρει στον τουρισμό για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί το καλοκαίρι θα κριθεί εάν το φθινόπωρο θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές 

Το άνοιγμα του τουρισμού το Σαββατοκύριακο, που μόλις πέρασε, ήταν ο πιο κρίσιμος σταθμός στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού, για λόγους οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς.

Προφανώς, ο τουρισμός που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ και το 1/4 της απασχόλησης στη χώρα μας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για οικονομικούς καταρχάς λόγους και αυτό το καλοκαίρι. Και πέρυσι άλλωστε ο σχεδιασμός του πρώτου lockdown είχε ως γνώμονα να παραμείνουν τα κρούσματα στη χώρα μας σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να προσελκύσει τουρίστες ως covid free προορισμός.

Η κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι εφέτος άνοιξε τον τουρισμό στα 2.000 κρούσματα, ενώ πέρυσι η χώρα υποδέχθηκε τους πρώτους τουρίστες με 17 μόλις κρούσματα την ημέρα. Όμως η σημασία της τουριστικής “βιομηχανίας” για την οικονομία είναι τέτοια, που δεν ετίθετο προφανώς καν το ερώτημα εάν θα έπρεπε να ανοίξει ο τουρισμός ή όχι. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε άλλωστε εξαρχής δώσει μάχη στην ΕΕ για την ύπαρξη ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα επέτρεπε στους τουρίστες πιο εύκολες μετακινήσεις, ενώ έθεσε στην τελευταία σύνοδο και το ζήτημα της καραντίνας τουριστών που επιστρέφουν από την Ελλάδα στις χώρες τους.

Επίσης, το γεγονός ότι εφέτος υπάρχουν εμβόλια και ο εμβολιασμός τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε βασικές χώρες προέλευσης τουριστών, προχωρά- έστω και με πιο βραδείς ρυθμούς από το ιδανικό σε πολλές περιπτώσεις- προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας. Υπενθυμίζεται δε ότι η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο “Γαλάζια Ελευθερία” για να έχει επιτευχθεί ο πλήρης εμβολιασμός των κατοίκων των νησιών έστω μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Οι τουριστικές ροές θα έχουν βέβαια ξεκινήσει πριν επιτευχθεί ανοσία πληθυσμού, ενώ ο τουριστικός κλάδος απασχολεί και πολλούς εργαζόμενους από άλλες περιοχές της χώρας και από νεότερες ηλικιακές ομάδες, που τώρα θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται- αν και η δυνατότητα εμβολιασμού των 30άρηδων και 40άρηδων νωρίτερα με AstraZeneca, οπωσδήποτε έχει ενισχύσει το τείχος ανοσίας, που σιγά σιγά υψώνεται.

Η περίπλοκη αυτή εξίσωση τουρισμού, οικονομίας και υγείας, εφόσον επιλυθεί με επιτυχία, θα ανοίξει όμως το δρόμο ίσως και σε πολιτικές εξελίξεις: Το σενάριο πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο έχει βεβαίως εγκαταλειφθεί, καθώς δεν κατέστη δυνατό ένα μεγαλύτερο άνοιγμα το Πάσχα. Όμως το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο φέρεται να μην έχει αποκλειστεί. Αλλά ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις του ανάλογα και με το πως θα κυλήσει οικονομικά και υγειονομικά το καλοκαίρι. Το γεγονός ότι το φθινόπωρο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός της πλειοψηφίας του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, θα παίξει επίσης ρόλο.


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα