Το γάλα -και όχι μόνο- συνεχίζει να ταράζει τη δικομματική

Στιγμιότυπο από την Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου (Π.Α.Ι.),Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Στιγμιότυπο από την Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου (Π.Α.Ι.),Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Η πρόταση αγελαδοτρόφων- Χαρακόπουλου και τα νέα μέτωπα που ανοίγουν στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247

Της Βίκυς Σαμαρά

Η μάχη του γάλακτος συνεχίζεται στα πολιτικά χαρακώματα, με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα μέχρι το Eurogroup της 1ης Απριλίου. Δεν είναι όμως το μόνο θέμα, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει τριβές μόλις ανοίξει ξανά η Βουλή μετά τη σημερινή εθνική εορτή και κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Η χθεσινή εναλλακτική πρόταση των αγελαδοτρόφων, με τη στήριξη και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, έγινε δεκτή καταρχήν με ενόχληση από στελέχη της κυβέρνησης, που επαναλάμβαναν πως η συμφωνία με την τρόικα έρχεται ως πακέτο και πως δεν υπάρχει περιθώριο για αλλαγές ή μετάθεση του θέματος σε επόμενο νομοσχέδιο.

Έλεγαν επίσης πως ειδικά για το θέμα του γάλακτος υπήρξε μεγάλη πίεση από την Κομισιόν προκειμένου να εφαρμοστούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και πως μόνο κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση πέτυχε να γίνει αποδεκτή η θέσπιση της κατηγορίας του γάλακτος ημέρας. Οι αγελαδοτρόφοι όμως και μαζί τους οι διαφωνούντες βουλευτές δεν ενδιαφέρονται τόσο για αυτή την πτυχή, όσο για τη διάρκεια μέχρι και 11 ημέρες του γάλακτος υψηλής παστερίωσης.

Οι τρεις φορείς των αγελαδοτρόφων (Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, «Ένωση Φυλής Χολστάιν» και συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα) έχουν ζητήσει από τον κ.Χαρακόπουλο να μεταφέρει την πρόταση τους στο Μαξίμου και να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύγκλιση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Και εδώ περιπλέκονται τα πράγματα, καθώς πρόεδρος της επιτροπής είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος, εξ αυτών που έχουν αντιρρήσεις τόσο για τη διαδικασία του ενός ουσιαστικά άρθρου για τις “επικίνδυνες” ρυθμίσεις, αλλά και για τις διατάξεις για το γάλα και το ψωμί, ενώ αντιπρόεδρος είναι ο Θάνος Μωραΐτης εκ των διαφωνούντων του ΠΑΣΟΚ.

Με τα δεδομένα αυτά κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ενδεχομένως και αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εξαρχής υποστήριζε την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, θα αναλάβει να ενημερώσει και να πείσει τα μέλη της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για να στηρίξουν τη συμφωνία.

Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο γάλα, όμως με την κατάθεση του νομοσχεδίου τα θέματα (και τα προβλήματα για την κυβέρνηση) αναμένεται να αρχίσουν να ανοίγουν σαν βεντάλια.

Η απεργία διαρκείας που κήρυξαν χθες οι φαρμακοποιοί έρχεται να προστεθεί στους κυβερνητικούς πονοκεφάλους, την ώρα που οι βουλευτές των αστικών περιοχών σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της επαρχίας ενδιαφέρονται περισσότερο για τις ρυθμίσεις για τα φαρμακεία, το ψωμί και την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου.

Ακόμη και εάν αυτά δεν είναι θέματα ικανά να ρίξουν την κυβέρνηση, το σίγουρο είναι πως το κοινοβουλευτικό θρίλερ θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ελιγμός για να μη χυθεί η καρδάρα με το γάλα. Τι προτείνουν οι παραγωγοί στην κυβέρνηση

SHARE:

24Media Network