Το “μαστίγιο” για τους μη εμβολιασμένους έπιασε ο Μητσοτάκης 

Το “μαστίγιο” για τους μη εμβολιασμένους έπιασε ο Μητσοτάκης 
Ο Κ. Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Φωτο αρχείου. Eurokinissi

Η κυβέρνηση εντείνει την πίεση σε όσους δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, απειλώντας ότι θα επεκτείνει μέτρα για μη εμβολιασμένους και διαμηνύοντας ότι δεν θα υπάρξει νέο οριζόντιο lockdown 

Μετά τις προειδοποιητικές βολές από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργώ παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε χθες ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες που δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί φόβους για νέα έξαρση:

Χρήματα για νέο οριζόντιο lockdown το φθινόπωρο δεν υπάρχουν. Επομένως τυχόν περιοριστικά μέτρα θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δε θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη.

“Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους. Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη”, δήλωσε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, κραδαίνοντας έτσι το μαστίγιο των περιορισμών μαζί με το καρότο των προνομίων για τους εμβολιασμένους.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά επαναφέρει την ατομική ευθύνη… από την ανάποδη, ενώ απαντά στις αντιδράσεις για δικαιώματα των ανεμβολίαστων με την υπόμνηση ότι δικαιώματα έχουν και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι δεν μπορεί να κλειστούν ξανά σπίτι εξαιτίας όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα έκανε λόγο για free loaders, ελληνιστί τσαμπατζήδες, που καλύπτονται από την ανοσία της αγέλης… των άλλων και παρότι διαχώρισε όσους ειλικρινώς φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο από τους αρνητές, αντιμετώπισε εκ των πραγμάτων συνολικά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι τη γραμμή είχε χαράξει πρώτα ο κ. Γεωργιάδης θέτοντας το ερώτημα στους επιχειρηματίες εστίασης για τους μεικτούς και αμιγείς χώρους: “Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια, που δεν υπάρχουν και λεφτά, να χρεοκοπήσετε ή όχι;

Τη σκυτάλη είχε πάρει στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος, προειδοποιώντας ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, αλλά μόνο μέτρα για τους ανεμβολίαστους και δη χωρίς οικονομική στήριξη.

Τίθεται βέβαια το ερώτημα πρακτικά πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, καθώς ακόμη και στον έλεγχο τήρησης των οριζόντιων περιοριστικών μέτρων υπήρχαν δυσκολίες. Σε πρώτη φάση πάντως, αναμένεται να διευρυνθούν οι “διευκολύνσεις” για εμβολιασμένους, ώστε οι ανεμβολίαστοι να πιεστούν να το ξανασκεφτούν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας άφησε για παράδειγμα ανοιχτό το ενδεχόμενο το green pass να ισχύσει και για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και όχι μόνο τα νησιά. Και η κυβέρνηση αναζητεί και άλλες δυνατότητες εφαρμογής αντίστοιχων μέτρων.

Ο πρωθυπουργός πάντως δήλωσε βέβαιος για τη δυνατότητα εφαρμογής του μέτρου για αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, φέρνοντας ως παράδειγμα τον αντικαπνιστικό νόμο και εκτιμώντας ότι ο έλεγχος (μέσω του κωδικού του πιστοποιητικού εμβολιασμού) δεν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα