Το Μαξίμου ξορκίζει ξανά τις πρόωρες εκλογές υπό το φόβο της ακρίβειας

Το Μαξίμου ξορκίζει ξανά τις πρόωρες εκλογές υπό το φόβο της ακρίβειας
Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Από την κυβέρνηση δηλώνουν ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ενώ στη ΝΔ φοβούνται την οργή των πολιτών λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών το Μάιο θέλουν να κόψουν μαχαίρι αυτή τη φορά από το Μαξίμου, καθώς η ακρίβεια δυσχεραίνει το σχεδιασμό για κάλπες.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ειδικότερα ότι όποιος μιλά για πρόωρες εκλογές είναι εκτός τόπου και χρόνου. Τονίζουν μάλιστα ότι αυτή η συζήτηση δημιουργεί κλίμα αστάθειας, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να αντέξει στην ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γεγονός ότι δεν έχει αφήσει ούτε δημοσίως αλλά ούτε σε ιδιωτικές συζητήσεις ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι οποίες όμως ούτως ή άλλως δεν προαναγγέλλονται.

Στην πραγματικότητα το σενάριο του Μαϊου δεν έχει “καεί” ακόμη οριστικά και το σενάριο του Σεπτεμβρίου παραμένει αντικείμενο συζήτησης στο γαλάζιο παρασκήνιο. Το Μαξίμου όμως πρώτον δεν θέλει να συνεχίζεται η εκλογολογία η οποία πάντα φέρνει πολιτική και οικονομική ακινησία, και δεύτερον προβληματίζεται πράγματι για το χρόνο των εκλογών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θεωρητικά βέβαια θα μπορούσε να δώσει στην κυβέρνηση ένα πολιτικό “παράθυρο” για εκλογές, καθώς προσφέρει το επιχείρημα πως η κρίση είναι διεθνής και το αφήγημα πως απαιτείται σταθερότητα σε ένα τόσο ρευστό διεθνές σκηνικό.

Από την άλλη όμως δεν είναι εύκολο η ίδια η κυβέρνηση που επικαλείται το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας να προκαλέσει εκλογές. Και κυρίως όσο περνούν οι ημέρες στη Νέα Δημοκρατία διαπιστώνουν ότι η οργή των πολιτών δεν κατευνάζεται απλώς με το επιχείρημα πως η κρίση είναι εξωγενής. Αλλά και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν αρκούν, είναι όμως το μόνο που μπορεί δημοσιονομικά να κάνει η κυβέρνηση εάν η ΕΕ δεν αποφασίσει να δώσει περισσότερα χρήματα στα κράτη- μέλη για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε το Σάββατο πως δεν βλέπει εκλογές, καθώς σε μία περίοδο αναταραχής οι πολίτες θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση. Δήλωση την οποία έσπευσε βεβαίως να “μαζέψει” χθες, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση όσων είπε. Αλλά η οποία φαίνεται πως απηχεί τους φόβους πολλών γαλάζιων για την κάλπη.

Το ερώτημα βέβαια είναι, εάν οι εκλογές γίνουν το 2023, θα είναι καλύτερη τότε η συγκυρία για την κυβέρνηση; Κανείς δε γνωρίζει την απάντηση, όμως δεν είναι απίθανο η φθορά να είναι μεγαλύτερη προς το τέλος της τετραετίας. Από την άλλη εάν η κυβέρνηση δεν μπορέσει με τη βοήθεια της ΕΕ να δώσει κάτι παραπάνω το επόμενο διάστημα, πως να πάει σε εκλογές;

Το δίλημμα αυτό λοιπόν βασανίζει το Μαξίμου, που στρέφει την προσοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, κατά την οποία οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου θα πιέσουν για πιο δραστικά και γενναία μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα