Το μεγάλο δίλημμα του Ζόραν Ζάεφ και η κοινή συνισταμένη με τον Αλέξη Τσίπρα

Το μεγάλο δίλημμα του Ζόραν Ζάεφ και η κοινή συνισταμένη με τον Αλέξη Τσίπρα
O Zόραν Ζάεφ AP

Ο Ζόραν Ζάεφ πήρε τον πρώτο γύρο της αντιπαράθεσης με τους αντιπάλους του στη Βόρεια Μακεδονία. Ποιο είναι τώρα το μεγάλο δίλημμά του και ποια τα δεδομένα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή.

Ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα στη Βόρεια Μακεδονία μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή την Παρασκευή.

Ο Ζόραν Ζάεφ και τα μέλη της κυβέρνησής του ήταν σαφώς ικανοποιημένα από την (αναμενόμενη) εξέλιξη κάτι που άλλωστε δεν έκρυψαν στις τοποθετήσεις τους μέσω των social media.

Στις τάξεις του απλού κόσμου όμως η απογοήτευση ήταν διάχυτη. Κομμάτια του πληθυσμού θεωρούν επιζήμια τη Συμφωνία για τα συμφέροντα της χώρας ενώ δεν λείπουν και οι ακραίοι που μιλούν για προδοσία από την πλευρά του Ζάεφ, κυρίως στα ζητήματα του ονόματος και του συντάγματος.

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να εξετάζει ένα πολιτικό σενάριο για το μέλλον του που ενέχει μπόλικο ρίσκο αλλά και τεράστιες προοπτικές αν του βγει.

Μερίδα του κυβερνώντος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος πιέζει τον Ζάεφ να πάει σε πρόωρες εκλογές (πιθανότατα τον Μάιο) έτσι ώστε να του ανοιχτεί μπροστά μία νέα, γεμάτη τετραετία κατά την οποία θα μπορεί να κυβερνά απρόσκοπτα με τον τρόπο που επιθυμεί.

Ο Ζάεφ προς το παρόν το σκέφτεται όπως αναφέρουν οι πληροφορίες. Ξέρει ότι οι ιθύνοντες της ευρωπαϊκής ένωσης, στην οποία προσδοκά να γίνει μέλος η Βόρεια Μακεδονία, αξιώνουν προώθηση των μεταρρυθμίσεων και σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Από την άλλη δεν έχει αποκλείσει την επιλογή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες (η 5η Μαϊου είναι μία πιθανή ημερομηνία) για να πάρει… διπλή την παρτίδα από το VMRO.

Τον Μάιο επίσης είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν και οι προεδρικές εκλογές στη χώρα. Οι πληροφορίες από τα Σκόπια αναφέρουν ότι παρά τη λαϊκή αντίδραση για τη Συμφωνία, τα νούμερα των δημοσκοπήσεων βγαίνουν στο νυν Πρωθυπουργό.Και εφόσον εξακολουθούν να του βγαίνουν τίποτα δεν αποκλείεται.

Το ρίσκο όμως εξακολουθεί να είναι μεγάλο. Διότι τι ακριβώς θα γίνει αν επιστρέψει το VMRO στην εξουσία; Είναι πάντως μία εξέλιξη που τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί δεν θέλουν καν να σκέφτονται. Ούτε φυσικά στην Ελλάδα αρέσει.

Ειρήσθω εν παρόδω, αν ο Ζάεφ πάει σε πρόωρες κάλπες και συμβεί το ίδιο και στην Ελλάδα, τότε οι δύο μεγάλοι πρωταγωνιστές της Συμφωνίας των Πρεσπών (Ζάεφ και Τσίπρας) δεν αποκλείεται να παίξουν τα πολιτικά τους ρέστα ίσως και την ίδια μέρα! Ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αν μην τι άλλο, εφόσον συμβεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα