Το μήνυμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Κέντρο Επιχειρήσεων και η έμφαση στο μηχανισμό “rescEU”

Το μήνυμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Κέντρο Επιχειρήσεων και η έμφαση στο μηχανισμό “rescEU”
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019. Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα όχι για να συντονίσει όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, αλλά για να δείξει τη στήριξη στους αρμόδιους για την πυρόσβεση. Οι επικοινωνιακοί συμβολισμοί και η ευρωπαϊκή βοήθεια. Στην Αθήνα σήμερα ο Επίτροπος Στυλιανίδης

Η επιστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα χθες μία ημέρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο εξαιτίας των καταστροφικών διαστάσεων της πυρκαγιάς στην Εύβοια και η επίσκεψη του στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, είχε σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη στόχο να σταλεί ένα σαφές μήνυμα.

Όπως εξηγούσαν ειδικότερα ο πρωθυπουργός δεν πήγε στο Κέντρο Επιχειρήσεων για να συντονίσει, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα των ειδικών, εν προκειμένω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά για να δείξει ότι στην κρίσιμη αυτή ώρα βρίσκεται στο πλευρό αυτών που δίνουν τη μάχη με τις φλόγες.

Για αυτό, προσέθεταν, η ενημέρωση έγινε μακριά από τις κάμερες και ο πρωθυπουργός απλώς έκανε μία δήλωση στη συνέχεια. Με τον τρόπο αυτό κυβερνητικά στελέχη ήθελαν να αντιπαραβάλλουν το χειρισμό του κ.Μητσοτάκη σε σχέση με αυτόν του Αλέξη Τσίπρα πριν από ένα περίπου χρόνο στο Μάτι.

Προφανώς βέβαια έγινε αντιληπτό ότι και επικοινωνιακά δεν ήταν πρέπον ο πρωθυπουργός να συνέχιζε τις διακοπές του, την ώρα που η συγκεκριμένη πυρκαγιά λάμβανε πλέον καταστροφικές διαστάσεις, ευρύτερες από αυτές των πύρινων μετώπων των προηγούμενων ημερών. Ήδη στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν στο στόχαστρο τον κ.Μητσοτάκη μέσω των social media και άφηναν αιχμές με αναφορές στο Μάτι. 

Πάντως, σημείωναν οι ίδιες πηγές, η επιστροφή στην Αθήνα και η επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας σύσκεψης αλλά ο πρωθυπουργός πήρε αυτή την απόφαση όταν από την Κρήτη ενημερώθηκε πως το μέτωπο στην Εύβοια απειλούσε και χωριά, και ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι επιστρέφει εσπευσμένα.

Δεν ήταν τυχαίο δε, εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, ότι στις δηλώσεις του ο κ.Μητσοτάκης αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στάθηκαν ιδιαίτερα στο έργο των πυροσβεστών και όλων των αρμοδίων, αλλά και στις δύσκολες συνθήκες στην πυρκαγιά στην Εύβοια. Τόνισαν επίσης και οι δύο ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές- επίσης μία έμμεση αντιπαραβολή με το Μάτι.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού «rescEU», μέσω του οποίου έφτασαν ήδη δύο καναντέρ από την Ιταλία και αναμένεται να καταφτάσουν σήμερα ακόμη δύο από την Κροατία. Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα άλλωστε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος θα επισκεφθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, θα ενημερωθεί από τον κ.Χρυσοχοΐδη για την κατάσταση και θα ενημερώσει με τη σειρά του για την ευρωπαϊκή βοήθεια η οποία αποστέλλεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του μηχανισμού «rescEU».

«Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα του rescEU μετά την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες» τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Στυλιανίδης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Επίτροπος είχε επισκεφθεί την Αθήνα στις 19 Ιουλίου, λίγες ημέρες πριν την επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι, και είχε συναντηθεί με τον κ.Μητσοτάκη για αυτό ακριβώς το θέμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της πολιτικής προστασίας, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει τότε την καθοριστική συμβολή της ΕΕ στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Σημειωτέον ότι στο μηχανισμό αυτό μετέχουν οι χώρες της ΕΕ διαθέτοντας πυροσβεστικά μέσα. Και η Ελλάδα λοιπόν συμμετέχει με δύο αεροσκάφη, επομένως δεν είναι ένας μηχανισμός βοήθειας, αλλά αλληλεγγύης, στον οποίο η Αθήνα δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Το rescEU είναι επί της ουσίας μία δεξαμενή μέσων αντιμετώπισης κρίσεων, όπως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία θα αγοραστούν από τα κράτη- μέλη της ΕΕ με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που θα αγγίζει το 90% της αξίας τους και θα στέλνονται σε βοήθεια, όταν μία χώρα τα χρειαστεί. Για την έγκριση της αναθεώρησης του τον περασμένο χρόνο δόθηκε μάχη στις Βρυξέλλες, με καθοριστική τη συμβολή του κ.Στυλιανίδη, καθώς ορισμένα κράτη μέλη του Βορρά θεωρούσαν ότι ο κίνδυνος των δασικών πυρκαγιών αφορά μόνο τις χώρες του Νότου και ότι δεν θα έπρεπε η ΕΕ να διαθέτει η ίδια πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για την αναβάθμιση της κοινοτικής πολιτικής προστασίας με ίδια μέσα και με σκοπό την αντιμετώπιση καταστροφών ψηφίστηκε από την Ευρωβουλή τον περασμένο Μάιο και δυστυχώς ήδη χρειάστηκε η χώρα μας να ζητήσει τη βοηθεία του RescEU.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα