Το μπαλάκι στο ΔΝΤ για συμφωνία

Το μπαλάκι στο ΔΝΤ για συμφωνία
European Union Summit Meeting in Brussels, Belgium on June 22, 2015. / , 22 2015. SOOC

Στη συνάντηση το βράδυ της Παρασκευής υπήρξε σημαντική πρόοδος, ωστόσο η Αθήνα καλεί το ΔΝΤ να άρει τις παράλογες απαιτήσεις του, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

Η πρώτη αχτίδα φωτός μετά από πολύ καιρό “παγώματος” της διαπραγμάτευσης φάνηκε σήμερα μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία ανοίγει το δρόμο για μία πιθανή επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Φαίνεται όμως ότι παραμένουν παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ, οι οποίες κινδυνεύουν να ναρκοθετήσουν την προσπάθεια λύσης.

“Στη σημερινή συνάντηση υπήρξε προσπάθεια εξεύρεσης ενός κοινού τόπου ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Έγινε πρόοδος, ωστόσο όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς του ΔΝΤ δε διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων”, έλεγαν στο NEWS247 καλά πληροφορημένες πηγές, καλώντας έτσι σαφώς το Ταμείο να άρει τις απαιτήσεις αυτές προκειμένου να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να δοθεί λύση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών μετέφερε στις Βρυξέλλες τα στοιχεία για το σύνολο του 2016 (μέχρι και σήμερα υπήρχαν επίσημα στοιχεία μόνο μέχρι και το Νοέμβριο ) με στόχο να συμπεριληφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της 2,2% του ΑΕΠ που είχε η ελληνική οικονομία στις εκτιμήσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του ΔΝΤ.

Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι μπορεί να πετύχει καλύτερη λύση τόσο στα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι θεσμοί όσο και στην μακροχρόνια πρόβλεψη για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να πετύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία χωρίς να παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης σε συγκεκριμένα θέματα όπως οι στόχοι δεκαετίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Επίσης δεν διέψευσε ούτε και επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι απαιτήσεις των θεσμών είναι για εκ των προτέρων μέτρα 2% του ΑΕΠ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα