Το ΝΑΤΟ “χαϊδεύει” πάλι την Τουρκία, η Αθήνα δηλώνει ψύχραιμη

Το ΝΑΤΟ “χαϊδεύει” πάλι την Τουρκία, η Αθήνα δηλώνει ψύχραιμη
AP / @Ariel Schalit

Ο Στόλτενμπεργκ πάλι δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες της Άγκυρας, ενώ ο Οικονόμου διαμηνύει ότι "η Ελλάδα δε θα φέρεται όπως επιθυμεί η Τουρκία"

Με την επιστολή στον ΟΗΕ η Ελλάδα περνά στη διπλωματική αντεπίθεση, καταγγέλλοντας και αποδομώντας τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, την ώρα που ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ “χαϊδεύει” ξανά την Άγκυρα.

Σημειωτέον ότι στις 29 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με τα σημερινά δεδομένα όμως μία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δε φαίνεται πιθανή.

“Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια. Έχουμε διάθεση να συνομιλούμε με τους γείτονες, αλλά πρέπει να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Προϋπόθεση για διάλογο δεν είναι να συμπεριφέρεται η Ελλάδα όπως επιθυμεί ο Ερντογάν”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του News 24/7.

“Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνύει πάντα τις παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας, διαχρονικά στην Κύπρο, πρόσφατα στο Αιγαίο και τις ευρύτερες αναθεωρητικές διαθέσεις σαν αυτές που έχει καταδικάσει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία”, πρόσθεσε ο κ.Οικονόμου.

Ο κ. Μητσοτάκης επομένως σε κάθε περίπτωση θα θέσει στους συμμάχους ξανά τη συμπεριφορά της Άγκυρας, η οποία οδηγεί σε αποσταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Και θα ενημερώσει εν τω μεταξύ και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 Μαϊου. Συζήτηση για κυρώσεις όμως δε φαίνεται στον ορίζοντα.

Όσον αφορά στις νέες δηλώσεις Στόλτενμπεργκ, ο κ.Οικονόμου απάντησε: “Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα αντιμετώπισε όλες τις προκλήσεις που στρέφονται απέναντι στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Και εμείς γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ αποτελεσματικοί σε πολλά επίπεδα και ο υπολοιπος κόσμος το καταλαβαίνει. Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση, η Ελλάδα, είναι παράγοντας σταθερότητας σε αυτή την περιοχή, πράγμα πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία”.

Για την τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε εν τω μεταξύ νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός και τον Βαυαρό ομόλογο του, Markus Söder, στο πλαίσιο επίσκεψης Αντιπροσωπείας του Βαυαρικού Κοινοβουλίου. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον στη διατήρηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην περιοχή της Μεσογείου, ιδίως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Κατά τη συζήτηση έγινε αναφορά στο μεταναστευτικό και στην ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και επίδειξης αλληλεγγύης προς τις χώρες της πρώτης γραμμής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διαπιστώθηκαν τα σημαντικά περιθώρια προώθησης της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, ενώ ο Πρωθυπουργός τόνισε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και το σταθερό περιβάλλον που την καθιστά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική ενεργειακή πολιτική και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας προκειμένου να καταστεί κόμβος μεταφοράς ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα