Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ: Απάντηση στην Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου

Επιστολή της Ελλάδας στον ΟΗΕ: Απάντηση στην Τουρκία για τα νησιά του Αιγαίου
Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στο Αιγαίο Eurokinissi

Με επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, η Ελλάδα αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου.

Επιστολή στον γγ του ΟΗΕ στέλνει η Ελλάδα, με την οποία αποδομεί πλήρως τις μονομερείς και ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας για τα νησιά του Αιγαίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η επιστολή θα επιδοθεί εντός των επομένων ωρών στον γγ του ΟΗΕ, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή απαντά στους τουρκικούς ισχυρισμούς περί ελληνικής “κυριαρχίας υπό όρους” στα νησιά του Αιγαίου.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίηση τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης, χαρακτηρίζονται νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι.

Η ελληνική πλευρά επικαλείται δύο αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που έχει ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα και η εδαφική κυριαρχία, που έχουην διαμορφωθεί από διεθνείς συνθήκες δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Τονίζει δε ότι όλα τα ελληνικά νησιά διαθέτουν πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες.

Η Αθήνα καταγγέλει ότι η Άγκυρα με αυτούς τους ισχυρισμούς υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Αναφέρεται επίσης στο casus belli και τις πρόσφατες υπερπτήσεις, που αποτελούν σαφή παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης. Και καλεί την Τουρκία σε ειρηνική λύση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η επιστολή της Αθήνας έρχεται ως απάντηση στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου της 30ής Σεπτεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα