Το ‘ΟΧΙ’ του Αλέξη Τσίπρα

Το ‘ΟΧΙ’ του Αλέξη Τσίπρα
ΒΟΥΛΗ--ΣΥΖΗΤΗΣΗ -ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ/PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Το 'μούδιασμα' που προκάλεσε η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να έχουν ξεπεράσει οι Ευρωπαίοι εταίροι, με το κλίμα που έβγαινε όλη την ημέρα από τις Βρυξέλλες να είναι βαρύ για την Ελλάδα, συζητώντας ήδη την επόμενη ημέρα...

Παρά τις μεγάλες πιέσεις που ήδη έχουν ασκηθεί προς την ελληνική πλευρά το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να μην πάρει πίσω την απόφαση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. ¨Θα ήταν καλό να μας καλέσουν, όμως το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικότητα¨  τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαία κυβερνητική πηγή.

Αν και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναχώρησαν από τις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις τυπικά συνεχίζονται μέχρι και την Τρίτη με εξαιρετικά χαμηλές προσδοκίες από την ελληνική πλευρά, αφού οι θεσμοί θέλουν μια νέα πρόταση στο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν ξανά.

Στη βάση αυτού του δεδομένου κορυφαία κυβερνητική πηγή αυτό που τόνιζε είναι πως η κυβέρνηση μπορεί να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις αν οι πολίτες ψηφίσουν ¨όχι¨, όμως στο ¨ναι¨ ξεκαθάριζε, πως απλώς θα βάλει την υπογραφή της.

Η κυβέρνηση κατέθεσε τα δύο πλήρη κείμενα των Θεσμών, επί των οποίων θα κληθούν οι πολίτες να αποφανθούν στο δημοψήφισμα, αλλά και οι βουλευτές στην σημερινή ψηφοφορία.

Η πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ να ¨πετάξει¨ έξω από το δεύτερο γύρο των συζητήσεων του Eurogroup την Ελλάδα ¨παγωσε¨ ακόμα πιο πολύ το κλίμα στις σχέσεις των δυο πλευρών.

¨Δεν πιστεύω ότι θα αποσύρουν την στήριξη στις τράπεζες επειδή η χώρα πάει σε δημοψήφισμα¨ επεσήμανε κορυφαίος αξιωματούχος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ της Ε.Κ.Τ, σε σχέση με την ρευστότητα από τον ELA, αυτό που τόνιζε είναι πως ¨έχει δώσει μέχρι τώρα ρευστότητα, δεν θα διανοηθεί κανείς να κάνει μονομερή ενέργεια την ώρα που εκφράζεται δημοκρατικά ο πολίτης.¨

Σε καλό επίπεδο, άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκαν και οι συναντήσεις που είχε ο Μάριο Ντράγκι με την ελληνική πλευρά. Αρχικά με τον Γιάννη Δραγασάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που ταξίψεψαν από την Αθήνα για να συναντήσουν τον κεντρικό τραπεζίτη, αλλά και με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος σχολίαζε πως ¨κάνει καλά τη δουλειά του.¨

Ετοιμάζει περιοδείες ο Πρωθυπουργός

Από τη Δευτέρα η χώρα μπαίνει ουσιαστικά σε μια μίνι προεκλογική περίοδο. Στον ΣΥΡΙΖΑ καταστρώνουν ήδη την επικοινωνιακή στρατηγική τους προκειμένου το μήνυμα του ¨όχι¨ να περάσει σε όλη την Ελλάδα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη αναμένεται να βρεθούν στην περιφέρεια πραγματοποιώντας ανοιχτές ομιλίες. Το κόμμα δεν θα προχωρήσει τελικά στη σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα