Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας δεν αλλάζει, διαμηνύει το Μαξίμου

Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας δεν αλλάζει, διαμηνύει το Μαξίμου

Με την απόφαση επαναπρόσληψης 600 από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, δεν τελειώνει ωστόσο το σίριαλ της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης

Της Βίκυς Σαμαρά

Η απόφαση για επαναπρόσληψη των 600 από τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, όπως είχε εισηγηθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει σαφώς τη διάθεση του Μαξίμου να εφαρμοστεί κανονικά το πρόγραμμα διαθεσιμότητας.

Δεν είναι βέβαιον όμως πως το σίριαλ της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης τελειώνει εδώ, καθώς στην πραγματικότητα το θέμα δεν είναι η τύχη της συγκεκριμένης ομάδας εργαζομένων, αλλά το στίγμα της νέας κυβέρνησης και ο ανταγωνισμός των κυβερνητικών εταίρων στο δρόμο για τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη μετά τη χθεσινή έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ανέφερε προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες με τον κυβερνητικό εταίρο πως: "Αν από την αξιολόγηση προκύψουν και νέες θέσεις διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, αυτές θα καλυφθούν με συμπληρωματική προκήρυξη."

Αυτή τη φορά όμως το λόγο θα έχει ανεξάρτητος αξιολογητής και το πιθανότερο είναι πως δεν θα λάβει υπόψη του τα οργανογράμματα των ΑΕΙ, με βάση τα οποία ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εισηγήθηκε την επαναπρόσληψη 880 εκ των διαθέσιμων διοικητικών υπαλλήλων. Πρόταση που άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του υιοθέτησε ο νέος υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, πυροδοτώντας την πρώτη κόντρα μετά τον ανασχηματισμό.

Περαιτέρω υπαναχώρηση άλλωστε, θα έθετε σε κίνδυνο την εφαρμογή ολόκληρου του προγράμματος, καθώς οι υπόλοιποι υπουργοί και ομάδες εργαζομένων σε διαθεσιμότητα θα διεκδικούσαν αντίστοιχη μεταχείριση. Και αυτό θα προκαλούσε νέα εμπλοκή με την τρόικα, τη στιγμή που το Μαξίμου έχει θέσει ως προτεραιότητα τη διαπραγμάτευση για το χρέος και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο θέλει επομένως να ξεκόψει κάθε συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση συνολικά των συμφωνηθέντων με την τρόικα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως στη χθεσινή συνάντηση ο κ.Βενιζέλος δεν έθεσε καν στον κ.Σαμαρά τέτοιο ζήτημα και χαρακτήριζαν την προγραμματισμένη για σήμερα σύσκεψη του κ.Βενιζέλου με τους υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ με αντίστοιχη ατζέντα “εσωτερικό θέμα του ΠΑΣΟΚ”.

Η συζήτηση όμως και οι τριγμοί που προκαλεί μεταδίδονται ήδη και εκ δεξιών. Ο βουλευτής Λάρισας της Ν.Δ Μάξιμος Χαρακόπουλος άφησε εκ νέου αιχμές για την υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και ζήτησε κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ στο γάλα και έλεγχο των περιθωρίων κέρδους, καθώς οι τιμές δεν έχουν πέσει μετά την εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας με την τρόικα. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Ελίζα Βόζενμπεργκ χαρακτήρισε λάθος την πολιτική απέναντι στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και υποστήριξε πως έπρεπε να εκτελεστεί η απόφαση του δικαστηρίου και να μη γίνει προσφυγή από το δημόσιο, την ώρα που ούτως ή άλλως στις 23 Σεπτεμβρίου οπότε θα εκδικαστεί η έφεση που έχει ασκήσει το Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης, πιθανώς να έρθει η ώρα της κρίσης για την κυβερνητική πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τι προβλέπει η συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου για τη διαθεσιμότητα

Έκτακτη συνάντηση Σαμαρά- Βενιζέλου για τη διαθεσιμότητα

SHARE:

24Media Network