Το πρόγραμμα του Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

Το πρόγραμμα του Κοτζιά στη Νέα Υόρκη
O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi

Μπαράζ επαφών και συναντήσεων θα έχει στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο των εργασιών της υπουργικής εβδομάδας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Με ένα ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμα από δεκάδες επαφές, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ξεκινά σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τη συμμετοχή του στις εργασίες της Υπουργικής Εβδομάδας της 73ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.

Ο Νίκος Κοτζιάς θα συμμετάσχει καταρχήν σε ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό συναντήσεων και εκδηλώσεων Υψηλού Επιπέδου, με επίκεντρο θέματα περιφερειακού και παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Όπως το υπουργικό δείπνο εργασίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η εκδήλωση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση των προβλήματος των ναρκωτικών που θα λάβει χώρα αύριο, η εκδήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη και η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τον ρόλο της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων για την Τεταρτη. Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και η συμμετοχή του, επίσης, στη Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που θα λάβει χώρα αύριο, καθώς και στο Διατλαντικό Δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όπου ο Ν. Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να προβάλει τις ελληνικές θέσεις.

Πληθώρα διμερών συναντήσεων και επαφών με ξένους ομολόγους του θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών και στο περιθώριο της Συνόδου. Αξιοσημείωτες, μεταξύ άλλων, είναι οι διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, του Λιβάνου, της Ιορδανίας, των ΗΑΕ, της Παλαιστίνης, του Περού, του Αζερμπαϊτζάν, του Μαρόκου και του Καζακστάν, αλλά και οι επαφές με εκπροσώπους διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, καθώς και με εκπροσώπους κυπριακών και εβραϊκών οργανώσεων.

Στο πρόγραμμα συναντήσεων του κ. Κοτζιά περιλαμβάνονται, επίσης, η τετραμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδος-Βουλγαρίας-Κροατίας-Ρουμανίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Επιπλέον, για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο θα συγκληθεί την Πέμπτη, στο περιθώριο της Συνόδου, η Υπουργική Συνάντηση των χωρών-μελών του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών (ACForum), το οποίο συστάθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2017, κατόπιν πρωτοβουλίας του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουνγκ Γι.

Επίσης, την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε ανοιχτή συζήτηση για την ελληνική εξωτερική πολιτική που διοργανώνεται από τη διεθνούς κύρους δεξαμενή σκέψης Council on Foreign Relations (CFR). Την ίδια μέρα θα έχει συνάντηση και με τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα