Το πρόβλημα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και η ρήξη Μπουτάρη – ΣΥΡΙΖΑ

Το πρόβλημα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και η ρήξη Μπουτάρη – ΣΥΡΙΖΑ
Νίκος Ταχιάος

Το γαλάζιο ηθικό αναπτερώνεται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ωστόσο η υποψηφιότητα Ταχιάου έχει προκαλέσει και μουρμούρα

Η αιφνίδια ρήξη χθες μεταξύ του Γιάννη Μπουτάρη και του ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις μάλιστα που έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τη συνάντηση του με τον επίσημο γαλάζιο υποψήφιο για το δήμο Νίκο Ταχιάο, αναπτερώνει το ηθικό της Νέας Δημοκρατίας, που αντιμετωπίζει σε ένα παραδοσιακό κάστρο της μία -αν μη τι άλλο- περίπλοκη κατάσταση σε αυτές τις δημοτικές εκλογές.

Ο κ.Μπουτάρης μετά τη συνάντηση με τον κ.Ταχιάο άφησε να διαφανεί η ενόχληση του για την προώθηση της υποψηφιότητας της Κατερίνας Νοτοπούλου από το ΣΥΡΙΖΑ και βασικά διότι το κυβερνών κόμμα θέλει να είναι η υπουργός Μακεδονίας- Θράκης αυτή που θα λάβει τη στήριξη της Πρωτοβουλίας και άρα το πρόσωπο που θα επιχειρήσει να εκφράσει ένα “προοδευτικό μέτωπο” της αριστεράς και κεντροαριστεράς. Ο κ.Ταχιάος που έχει δηλώσει μέσω του News 24/7 στους 88,6 ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Εύα Καϊλή στο δήμο, αλλά όχι με την κ.Νοτοπούλου, ζήτησε τη συνάντηση με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ακριβώς προκειμένου να διεκδικήσει εκείνος στήριξη και ένα μέρος των δυνάμεων Μπουτάρη στη συμπρωτεύουσα.

Η επιλογή Ταχιάου όμως έχει φέρει και σειρά πονοκεφάλων στη ΝΔ. Καταρχήν, ψηφοφόρους του κ.Μπουτάρη διεκδικεί και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που προέρχεται μεν από το ΠΑΣΟΚ και ήταν αντιδήμαρχος με τον κ.Μπουτάρη, έχει όμως καλές σχέσεις και με τα ανώτατα κλιμάκια της ΝΔ.

Δεύτερον και κυριότερον, η υποψηφιότητα του Γιώργου Ορφανού, που φέρεται να έχει και τη στήριξη Ιβαν Σαββίδη, δεν έχει ασήμαντη απήχηση στο παραδοσιακό ακροατήριο της κεντροδεξιάς. Ενώ η επιλογή μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις να δώσει τελικά η ΝΔ χρίσμα και η απόφαση να το δώσει στο Νίκο Ταχιάο έχει προκαλέσει και μουρμούρα, κυρίως από την καραμανλική βάση της συμπρωτεύουσας καθώς πρόκειται για ένα καθαρά μητσοτακικό (για την ακρίβεια ντορικό) στέλεχος. Και το ζήτημα για τη ΝΔ είναι οι ψηφοφόροι που θα επιλέξουν Ορφανό στις δημοτικές, να μην σκεφτούν να “τιμωρήσουν” τη ΝΔ στις εθνικές στην περίπτωση που οι κάλπες στηθούν ταυτόχρονα.

Εν τω μεταξύ μία υποψηφιότητα Παναγιώτη Ψωμιάδη μπορεί να μην θεωρείται υπολογίσιμη, ωστόσο υπάρχει ο φόβος ότι μπορεί να “κόψει” εκ δεξιών ένα μικρό αλλά πολύτιμο ποσοστό.

Τα δεδομένα πάντως αναμένεται να επηρεάσει καθοριστικά το εάν η κ.Καϊλή θα είναι τελικά υποψήφια. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά έχει ήδη επικοινωνήσει με την ευρωβουλευτή για το θέμα και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως φαίνεται ότι θα ήθελαν η κ.Καϊλη να διεκδικήσει το δήμο, καθώς θεωρούν ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα