“Τουρισμός για όλους”: Η παρέμβαση της Αρχής για το έργο που “έτρεξε” πρόωρα

“Τουρισμός για όλους”: Η παρέμβαση της Αρχής για το έργο που “έτρεξε” πρόωρα
Ο Χάρης Θεοχάρης Eurokinissi

Το Υπουργείο Τουρισμού πιάστηκε αδιάβαστο στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Πώς λειτούργησε η πλατφόρμα "Τουρισμός για όλους" με αποτέλεσμα την παρέμβαση της ΑΠΔΠΧ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών αποκαλύπτουν αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας, ακόμη και σε υψηλό επίπεδο, για τις οποίες, ως τότε, η κοινωνία δεν γνώριζε απολύτως τίποτα.

Ωστόσο, η απόφαση που δημοσίευσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στις 29/12 για το Υπουργείο Τουρισμό δεν αποκάλυψε μία αλλά δύο εξόχως σημαντικές παρατυπίες που αφορούν πολύ σημαντικά υπουργεία.

Η Αρχή κλήθηκε να παρέμβει μετά από καταγγελία πολίτη ο οποίος ενώ προσπάθησε να εισάγει τα διαπιστευτήριά του σε πλατφόρμα του Υπουργείου Τουρισμού (“Τουρισμός για όλους) διαπίστωσε, προς έκπληξή του, ότι στην οθόνη του υπολογιστή του βρέθηκαν τα προσωπικά στοιχεία άλλου χρήστη, μεταξύ αυτών και πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας.

Ο πολίτης ενημέρωσε την Αρχή η οποία, αφού εξέτασε την υπόθεση, διαπίστωσε ότι έχουν παραβιαστεί άρθρα του ΓΚΠΔ και επέβαλλε διοικητικό πρόστιμο 75000 ευρώ. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο Τουρισμού (το υπουργείο δηλαδή που χειρίζεται τις τύχες της “βαριάς βιομηχανίας” της ελληνικής οικονομίας) δεν είχε ορίσει Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων, όπως σαφώς ορίζει ο νόμος. Θυμίζουμε ότι στην επίμαχη περίοδο Υπουργός Τουρισμού ήταν ο Χάρης Θεοχάρης στον οποίο ανήκει και η προφανέστατη πολιτική ευθύνη.

Στην αναλυτικό κείμενο της απόφασης της Αρχής μαθαίνουμε διαβάζοντάς την και κάτι εξόχως σημαντικότερο. Ο,τι το έργο της δημιουργίας της πλατφόρμας “Τουρισμός για όλους” έτρεξε και λειτούργησε χωρίς να έχει υπογραφεί η απαραίτητη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ιδιωτικής εταιρίας που ανέλαβε το έργο.

Το Υπουργείο Τουρισμού απευθυνθήκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για τη δημιουργία της πλατφόρμας. Ως είθισται, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής εξουσιοδότησε το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας να πράξει τα δέοντα.

Ενώ λοιπόν το έργο άρχισε να τρέχει άμεσα μετά την υπ’ αρ. 9022/16.06.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών

Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τουρισμού και Επικρατείας για την κατάρτιση του σχετικού προγράμματος, άρα και της πλατφόρμας, η σύμβαση μεταξύ της ΕΔΥΤΕ και της ιδιωτικής εταιρίας που ανέλαβε το έργο υπογράφηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2020!

Η σύμβαση υπεγράφη, όπως αναφέρει η Αρχή στην απόφασή της, “στο πλαίσιο του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους”» μεταξύ της Αναθέτουσας Αρχής ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (ανήκει στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής) και του αναδόχου ΘΡΙΝΙΤΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Α.Ε. (σσ. THREENITAS) (συνημμένη στο ως άνω έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού προς την Αρχή), έχει ως αντικείμενο την τεχνική ανάλυση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πλατφόρμας για την παροχή evoucher στο πλαίσιο του προγράμματος “Τουρισμός για Όλους” για παραγωγική λειτουργία μέσω του gov.gr.

Ο νόμος όμως περί δημοσίων συμβάσεων (το καλοκαίρι του 2020 ίσχυει ακόμη ο 4412/2016, το 2021 τροποποιήθηκε από την νυν κυβέρνηση, 4782/2021) ορίζει σαφώς ότι δεν μπορεί να αρχίσει έργο χωρίς πρώτα να υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία και να αναρτηθεί αυτή στη Διαύγεια. Εν προκειμένω τα πράγματα λειτούργησαν απολύτως ανάποδα, άρα και παράτυπα.

Η Αρχή φυσικά, ως μην έχουσα αρμοδιότητα, δεν μπαίνει στην ουσία του συγκεκριμένου ζητήματος. Αποκαλύπτει όμως το πρόβλημα δημοσιεύοντας απλά τις ημερομηνίες της κοινής υπουργικής απόφασης, της καταγγελίας του πολίτη (μέσα στο καλοκαίρι του 2020, συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου) και της υπογραφής της σύμβασης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα