Η Τουρκία δοκιμάζει ξανά τα ελληνικά όρια με τα 12 ναυτικά μίλια – Το θρίλερ με το Nautical Geo

Η Τουρκία δοκιμάζει ξανά τα ελληνικά όρια με τα 12 ναυτικά μίλια – Το θρίλερ με το Nautical Geo
Μητσοτάκης και Ερντογάν AP

Στη Ν. Υόρκη ο Μητσοτάκης για τη ΓΣ του ΟΗΕ με στόχο να διεθνοποιήσει τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας. Διαψεύδει το ΓΕΕΘΑ ότι τουρκικό πολεμικό παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Με το βλέμμα ανατολικά της Κρήτης, όπου η Τουρκία συνεχίζει τους τσαμπουκάδες με το γαλλικών συμφερόντων ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, ταξιδεύει την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με στόχο τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων και τη δημιουργία μίας διπλωματικής ασπίδας για τα ελληνικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σήμερα γεύμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του των κρατών- μελών της ΕΕ για το τελευταίο “κρούσμα” τουρκικής παραβατικότητας με την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Από το ΓΕΕΘΑ διέψευδαν ότι το τουρκικό πολεμικό σκάφος που παρενόχλησε το Nautical Geo παραβίασε και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας πιο κοντά στην Κρήτη από το όριο των έξι ναυτικών μιλίων, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να μάθει εάν ίσχυαν πληροφορίες πως το τουρκικό πολεμικό έφτασεσε απόσταση 2,5 μιλίων από τις ακτές της Βορειοανατολικής Κρήτης, στο Κάβο Σίδερο, κοντά στη Ναυτική βάση στο Κυριαμάδι. Διπλωματικές πηγές εξάλλου ανέφεραν ότι το επεισόδιο σημειώθηκε 10 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι οριοθετημένη από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία της 6ης Αυγούστου 2020.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία αμφισβητεί εκ νέου το δικαίωμα της χώρας μας για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά και τη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ και ταυτόχρονα θέλει να αποτρέψει έρευνες του Nautical Geo στο Καστελόριζο, το οποίο αποτελεί το “μήλον της έριδος” για την Άγκυρα, καθώς τα πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα αυτού του μικρού ελληνικού νησιού εμποδίζουν την “έξοδο” της στην ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική συμπεριφορά έχει πλέον ξεφύγει από κάθε πλαίσιο της λογικής και βεβαίως δεν συνάδει καθόλου με την εικόνα “κανονικότητας” που επιθυμεί να προβάλει η Τουρκία, επισήμανε ο κ. Δένδιας στους Ευρωπαίους ομολόγους του. Παρατήρησε επίσης ότι η Άγκυρα παραβιάζει κατάφωρα τον Χάρτη του ΟΗΕ με το casus belli εναντίον της Ελλάδας, εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει το νόμιμο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων.

Ο πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως και η συνάντηση του με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, στην οποία αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της παράνομης συμφωνίας Ερντογάν- Σάρατζ για την ΑΟΖ.

Την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σημειωτέον ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει στην ατζέντα ζήτημα συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν θα συμπέσουν στη Ν. Υόρκη μόλις για τέσσερις ώρες, επομένως το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί, εκτός και εάν συναντηθούν… στο πόδι στο αεροδρόμιο. Η Αθήνα ως γνωστόν έχει πετάξει το μπαλάκι του διαλόγου πίσω στην Άγκυρα, καλώντας την τουρκική προεδρία να υποβάλλει επίσημο αίτημα συνάντησης των δύο ηγετών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα