Τρίτο προσυνέδριο ΝΔ: Σε πρώτο πλάνο Κοινωνική Αλληλεγγύη, Ασφάλιση και Υγεία

Τρίτο προσυνέδριο ΝΔ: Σε πρώτο πλάνο Κοινωνική Αλληλεγγύη, Ασφάλιση και Υγεία
Opening of the new headquarters of conservative New Democracy opposition party on Pireos Street in Moschato on Oct. 4, 2016 / 4 , 2016 Costas Mitropoulos / SOOC

Αρχίζει σήμερα το μεσημέρι στα Ιωάννινα -Το πρόγραμμα του προσυνεδρίου και ποιοι συμμετέχουν- Η 'κυβερνητική' ατζέντα Μητσοτάκη στους τρεις κρίσιμους τομείς

Τη δική του ατζέντα για τη διάθεση του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και συνολικά την κοινωνική πολιτική θα ξεδιπλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα από το βήμα του τρίτου προσυνεδρίου της ΝΔ στα Ιωάννινα. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αναλάβει δεσμεύσεις για να υλοποιήσει από κυβερνητική θέση για την ασφάλιση και την υγεία καθώς το θέμα του προσυνεδρίου θα αφορά τους κοινωνικά αδύναμους.

Κεντρικό μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι πως η φτώχεια αντιμετωπίζεται με δουλειές, ενώ θα παρουσιάσει και την πρότασή του για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο κύριος όμως όγκος των προτάσεων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αφορούν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη διάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος καθώς και του εθνικού συστήματος υγείας, χωρίς αλλαγές που θα έχουν δημοσιονομικό κόστος, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης θα δεσμευτεί για κατ’ οίκον παράδοση των φαρμάκων στους καρκινοπαθείς, στους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες και στα ΑμΕΑ  για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία και η ντροπιαστική, όπως τη χαρακτηρίζουν στη ΝΔ, διαδικασία στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ. «Κανένας καρκινοπαθής δεν θα ξανασταθεί σε ουρά για να πάρει τα φάρμακά του. Θα του παραδίδονται στο σπίτι του. Το ίδιο θα συμβεί και για όσους συμπολίτες μας πάσχουν από κάποια σοβαρή χρόνια πάθηση και σήμερα ταλαιπωρούνται, με απάνθρωπο τρόπο, στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ» αναμένεται να τονίσει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για κρατισμό και χτίσιμο πελατειακού κράτους, ενώ παράλληλα θα μιλήσει για την ανάγκη συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην εξυπηρέτηση των πολιτών που έχουν ανάγκη σύγχρονων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας. Ταυτόχρονα όμως η ΝΔ θέτει ως προτεραιότητά της να γίνουν προσλήψεις, στο πλαίσιο του κανόνα 1 προς 5, νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την λειτουργία του οικογενειακού γιατρού.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να απαντήσει και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις που είχε καταθέσει στην κοινοβουλευτική ομάδα για εφάπαξ βοήθημα στους μακροχρόνια ανέργους, έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους σε ιδιώτες.

Οι εργασίες του συνεδρίου και οι συμμετέχοντες

Οι τρεις ενότητες του προσυνεδρίου είναι:

  • Στηρίζοντας στην πράξη αυτούς που το έχουν ανάγκη (νέα πολιτική για την κοινωνική αλληλεγγύη, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και πολιτικές στήριξης των νέων οικογενειών.
  • Οι σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες Υγείας για όλους.
  • H επόμενη μέρα για την κοινωνική ασφάλιση (κοινωνική ασφάλιση, οικονομικές προοπτικές και δημογραφικές μεταβολές).

Στην πρώτη συνεδρίαση στο πάνελ θα βρίσκονται ο Πάνος Τσακλόγλου καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρος του ΣΟΕ επί των ημερών Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών ενώ κατά το παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος σε διάφορες θέσεις επί των κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη. Ο δήμαρχος της Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου. Η Ιωάννα Περτσινίδου κοινωνική λειτουργός και ο Λεωνίδας Ρουμπάτης, χημικός και πρόεδρος του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου.

Στη δεύτερη ενότητα στο πάνελ συμμετέχει ο  Μιλτιάδης Νεκτάριος, καθηγητής του Πανεπιστημίου  Πειραιώς, πρώην διοικητής του Ι.Κ.Α. στην τελευταία 5ετία της κυβέρνησης Σημίτη και ήταν εκ των μελών της 12μελούς επιτροπής σοφών την περίοδο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου. Η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου – Πεχλιβανίδη, καθηγήτρια της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τέλος, η Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).

Στην τελευταία ενότητα πρώτος ομιλητής είναι ο Ιωάννης Λιάρος, δημοσιογράφος. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν από το χώρο της Υγείας,  ο Γιάννης Γιαννακάκης, Ιατρός Παθολόγος και η Ιωάννα Νταβώνη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ». Τελευταία ομιλήτρια θα είναι  η Μαρία Καραγιαννίδου, ερευνήτρια στο τμήμα Πολιτικής Υγείας του London School of Economics.

Εισηγητές εκ μέρους της ΝΔ θα είναι στα αντίστοιχα πάνελ οι αναπληρωτές τομεάρχες εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, Μάριος Σαλμάς και Νότης Μηταράκης, καθώς και ο τομεάρχης υγείας Βασίλης Οικονόμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα