Τσακαλώτος: Αλλάζουμε κατηγορία – 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6% και κουπόνι κάτω του 3,5% από το 5ετές ομόλογο

Τσακαλώτος: Αλλάζουμε κατηγορία – 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6% και κουπόνι κάτω του 3,5% από το 5ετές ομόλογο
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος Eurokinissi

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε την αλλαγή "προφίλ" των επενδυτών με στροφή από τα hedge funds σε "κανονικούς" επενδυτές - Δεν απέφυγε να "πειράξει" τη ΝΔ για την αποτυχία της στην πρόβλεψή της ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές.

«Αλλάζουμε κατηγορία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοινώνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τα αποτελέσματα από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%, ενώ το κουπόνι είναι κάτω του 3,5%. Ο Ευ. Τσακαλώτος παρατήρησε ότι τα 2,5 δισ. ευρώ αποτελούν το 36% της συνολικής απαίτησης για το 2019. Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος επισήμανε την αλλαγή «προφίλ» των επενδυτών που αγοράζουν τα Ελληνικά ομόλογα σημειώνοντας ότι υπάρχει στροφή από τα hedge funds στους «κανονικούς» επενδυτές.

Μόνο ένας συνάδελφος κρατά το χέρι του κ. Βορίδη

Ο Ευ. Τσακαλώτος δεν απέφυγε να πειράξει την ΝΔ για την αποτυχία της στην πρόβλεψη ότι η χώρα δεν θα βγει στις αγορές. Ο Ευ. Τσακαλώτος άρχισε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας ότι «έχω μία στενάχωρη είδηση για τη ΝΔ» και σημείωσε ότι είναι κρίμα που … «υπάρχει μόνο ένας συνάδελφος για να κρατά το χέρι του κ. Βορίδη».

Ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε ότι είχε προειδοποιήσει την ΝΔ να μην «βάλει όλα τα αυγά σε ένα καλάθι» με τις προβλέψεις της για μη έξοδο στις αγορές, όπως είχε κάνει και με την έξοδο από τα Μνημόνια και την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων. Ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ελπίζει ότι η ΝΔ θα υιοθετήσει μία στρατηγική με την οποία «δεν θα σας στεναχωρεί κάθε καλή είδηση για οικονομία και κοινωνία».

Μ. Βορίδης: Πολύ λίγα, πολύ αργά

«Πολύ λίγα, πολύ αργά» σχολίασε από την μεριά του ο Μάκης Βορίδης παρατηρώντας ότι είναι θετικό που η χώρα κατάφερε να δανειστεί, σημείωσε όμως ότι αυτό έγινε μετά από ένα έτος από την προηγούμενη έκδοση ομολόγου. «Κανονικότητα είναι όταν συστηματικά δανείζεσαι από τις αγορές» τόνισε ο Μ. Βορίδης επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για επιτόκιο 3,6% την στιγμή που η Πορτογαλία δανείστηκε με 1% επιτόκιο.

Ο Μ. Βορίδης υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση ζήτησε περιορισμένα ποσά από τις αγορές μέσω του 5ετούς ομολόγου ώστε να μην τους προκαλέσει «νευρικότητα», κάτι που οφείλεται στην ανικανότητά της να εντάξει την χώρα στην ποσοτική χαλάρωση, όπως έγινε με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα