Τσακαλώτος σε ΝΔ: Είστε η νόσος που έχει μπερδέψει τον εαυτό της με τη θεραπεία

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παλαιότερη ομιλία στη Βουλή
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παλαιότερη ομιλία στη Βουλή EUROKINISSI

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι ο Μητσοτάκης λέει μόνο ανακρίβειες για τη συμφωνία και τα επόμενα βήματα. Τον κατηγόρησε ως λαϊκιστή και πως εκφράζει τη χειρότερη παράδοση της δεξιάς

Στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατά τη συζήτηση για την εξεταστική για την υγεία στη βουλή επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη Μάλτα, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι λέει σκοπίμως ανακρίβειες για την οικονομία, για τη συμφωνία της Μάλτας και τα επόμενα βήματα, ενώ αποφεύγει να τοποθετηθεί στα θετικά σημεία της συμφωνίας.

"Μόνο στο μυαλό σας δεν είστε λαϊκιστές. Πολιτεύεστε με τρόπο που θυμίζει τις χειρότερες εποχές της παράταξης σας", είπε ο κ.Τσακαλώτος, κατηγορώντας ουσιαστικά τον κ.Μητσοτάκη ότι εκφράζει τη χειρότερη παράδοση της δεξιάς καίτοι δηλώνει κατά του λαϊκισμού.

"Είσαστε η νόσος που έχει μπερδέψει τον εαυτό της με τη θεραπεία" είπε επίσης, τονίζοντας ότι οι πολιτικές του ακραίου νεοφιλελευθερισμού ευθύνονται για τη διάλυση στην αγορά εργασίας και θεωρούν "ιδεοληψία" οποιαδήποτε ρύθμιση. Υποστήριξε επίσης ότι οι ακραίες δεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα των πολιτικών του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ.

"Μας κατηγορείτε για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση ενώ όλοι την αποδίδουν στον τσακωμό ΔΝΤ-ΕΕ" είπε επίσης ο κ.Τσακαλώτος και πρόσθεσε: "Δεν ξέρετε ότι τίποτε δεν είναι συμφωνημένο αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα; Γιατί βιάζεστε να πείτε ότι έχουμε αποφασίσει για το χρέος;"

Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι δεν αναφέρθηκε στα θετικά της συμφωνίας. "Για τα μέτρα που αφορούν το χρέος και αναμένεται να καθοριστούν πριν τη συμφωνία δεν ακούσατε τίποτα. Είπατε ανακρίβειες ότι πάει χάλια η αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, υπάρχει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων ρεκορ από το 2001. Αύξηση στις θέσεις εργασίας που είναι μόνιμες έναντι αυτών που δεν είναι. 150.000 η αύξηση θέσεων εργασίας", είπε και ρώτησε τον κ.Μητσοτάκη: "Είναι τελείως αμελητέο για σας ότι πλέον του 1 δισ θα είναι για την παιδική φτώχεια, ή το πακέτο για τη στέγαση ή για τους νέους ώστε να σταματήσουν να φεύγουν στο εξωτερικό;"

«Τελεί σε πανικό ο Υπουργός Οικονομικών και λέει ψέματα για το χρέος», ανέφεραν πηγές της ΝΔ μετά την απάντηση Τσακαλώτου στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όλοι οι ξένοι αξιωματούχοι απάντησαν ότι δεν υπάρχει τίποτα για το χρέος. Πήγαν τα έδωσαν όλα για ένα τέταρτο πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδότηση και χωρίς να πάρουν κάτι για το χρέος», προσέθεταν οι ίδιες πηγές. Όσον αφορά τα της εξεταστικής για την υγεία, γαλάζιες πηγές τόνιζαν ότι είναι παράλογο από την κυβέρνηση να μην δέχονται να διερευνηθούν τα δύο προηγούμενα χρόνια, ενώ η ΝΔ δέχεται να γίνει συζήτηση για την προηγούμενη εικοσαετία.

«Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο», απαντούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σε διαρροές από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας πως «χρήσιμο θα ήταν οι "πηγές" της Νέας Δημοκρατίας πριν προβούν σε οποιαδήποτε διαρροή, να είναι βέβαιοι/ες ότι:

α) Ενημερώνουν τον πρόεδρό τους με τα επίκαιρα και ορθά στοιχεία (π.χ. της Εργάνης), αλλά και για τη διαφορά μεταξύ επίτευξης και υπέρβασης στόχων, ώστε να μην εκτίθεται.

β) Δεν κωφεύουν στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος επανειλημμένως έχει πει ότι "τίποτε δεν είναι συμφωνημένο μέχρι όλα να συμφωνηθούν".

γ) Δεν κωφεύουν ούτε στις ανάλογες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, όπως για παράδειγμα σε όσα ανέφερε σήμερα η Κρ. Λαγκάρντ, που επανέλαβε το αίτημα και την ανάγκη για ελάφρυνση χρέους, σημειώνοντας πως οι λεπτομέρειες (modalities) θα πρέπει να αποφασιστούν προκαταβολικά.

Η κατάκτηση των α), β) και γ) είναι τα πρώτα μικρά βήματα προς τον απεγκλωβισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από μία μάλλον εμμονική πολιτική επικοινωνία που στηρίζεται στην αρχή: "Αλλάζω την πραγματικότητα για να στηρίξω το αφήγημά μου"».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Τσακαλώτος, Μητσοτάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κουρουμπλής σε Μητσοτάκη: Αν θέλετε ανταρτοπόλεμο θα τον έχετε. Απαντήστε για τη Μαρίκα

Γεννηματά: Η διαφάνεια δε μπορεί να είναι α λα καρτ

Θεοδωράκης: Όλοι μιλούν για το φόνο, κανείς για το δολοφόνο

Ξανθός: Το πάρτι στην Υγεία έχει πολιτικό ονοματεπώνυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Μητσοτάκης: 'Βατερλώ' της κυβέρνησης στη Μάλτα, έρχεται 4ο Μνημόνιο

Κουτσούμπας: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες στο σύστημα

Δένδιας προς Τσακαλώτο: Ποια Γιόχανσον; Και η Βασιλειάδου πολύ σας πέφτει

Καμμένος: Για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια έχουμε και θετικά μέτρα

Παπαρήγα: Η κυβέρνηση διευκολύνει τις επιθέσεις στη Συρία

Σύγκρουση στη Βουλή για την Υγεία

SHARE: