Τσίπρας από Καστελόριζο: Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε σπιθαμή γης

Τσίπρας από Καστελόριζο: Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε σπιθαμή γης
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Καστελόριζο Twitter

"Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο -μονάδα αφαλάτωσης, αν και είναι καλός ο χώρος για διαγγέλματα" δήλωσε ο πρωθυπουργός φτάνοντας Αλέξης Τσίπρας στο Καστελόριζο - Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία και μήνυμα στήριξης των ακριτών των νησιών και των ενόπλων δυνάμεων

Το πρωί της Τρίτης προσγειώθηκε στο Καστελόριζο το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μαζί του ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του νησιού, με επικεφαλής το δήμαρχο Γιώργο Σαμσάκο, και ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

Εκεί, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Αχλαδιώτης αναφέρθηκε στα προβλήματα του νησιού ενώ χαρακτήρισε τιμή για τον τόπο, την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε: “Δεν ήρθα να κάνω διάγγελμα εδώ, ήρθα να εγκαινιάσω έργο -μονάδα αφαλάτωσης, αν και είναι καλός ο χώρος για διαγγέλματα”.

Μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Τουρκία

Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: “H εποχή των μνημονίων είχε πολιτικό και οικονομικό κόστος, όμως αυτός ο λαός δεν λογαριάζει από πρόσκαιρες φουρτούνες”.

“Στόχος μας είναι η δίκαιη ανάπτυξη του παραγώμενου πλεονάσματος ανάμεσα στις τάξεις αλλά και σε γεωγραφικό επίπεδο, θέλουμε μια ανάπτυξη που θα είναι ισομερής”.

“Έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη προς τις ακριτικές περιοχές μας, και για λόγους εθνικού συμφέροντος. Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος δεν είναι κούφια λόγια, περνάει μέσα σπό την έμπρακτη στήριξη των ανθρώπων που ζουν σε αυτούς τους τόπους, σαν τους ανθρώπους που ζουν εδώ στο Καστελόριζο. Στόχος να στηρίξουμε τις περιοχές αυτές με υποδομές”.

Με την Ελλάδα κανείς δεν παίζει

“Εδώ δεν ήρθα να βγάλω κάποιο διάγγελμα αν και θα μπορούσα να έρθω καθώς πίσω μου, αυτό το φόντο δεν το βρίσκεις εύκολα. Δεν ήρθα για επικοινωνιακούς λόγους για να κλέψω κάποια από την ομορφιά σας, θέλω να δώσω κάτι το ουσιαστικό. Ήρθαμε να εγκαινιάσουμε τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης, κάτι που είναι δίκαιο και πάγιο αίτημα των κατοίκων των περιοχών αυτών”, είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει:

“Το έργο αυτό ήρθε να λύσει το πάγιο πρόβλημα αλλά και το υψηλό κόστος μεταφοράς νερού για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ήταν υποχρέωση της Πολιτείας να αναλάβει αυτές τις ανάγκες. Από το 12 μέχρι και πέρυσι το ελληνικό δημόσιο είχε δαπανήσει 3 εκ. ευρώ σε ιδιώτη για μεταφορά, ενώ τώρα δαπανώντας το ένα τρίτο του ποσού φτιάξαμε αυτές τις μονάδες και εξασφαλίσαμε την υδροδότηση με μηδενικό κόστος”.

“Το έργο όμως δεν είναι το μοναδικό. Προχωρήσαμε στην ένταξη του νοτίου Αιγαίου στα βελτιωτικά έργα της περιφερειακής οδού στο οποίο εντάσσεται το λιμάνι του Καστελόριζου, ενώ παρέχεται δωρεάν ευρυζωνική σύνδεση σε όλους τους κατοίκους, με 246 νοικοκυριά να επιδοτούνται στο νησί”.

“Η ενίσχυση του Καστελόριζου και των άλλων ακριτικών νησιών εντάσσεται στο σχέδιο εθνικής προάσπισης των συμφερόντων μας. Γιατί γνωρίζετε πως οι γείτονές μας δεν μας συμπεριφέρονται πάντα όπως πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς στους γείτονές τους. Ορισμένες φορές κάποιες πολιτικές ηγεσίες δεν ακολουθούν τις συνήθειες και τα πιστεύω των ανθρώπων. Πολλές φορές βρισκόμαστε μπροστά σε προκλητική στάση των γειτόνων μας, διάγουμε μια τέτοια περίοδο αστάθειας που δεν συνάδει με τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τους κανόνες καλής γειτνίασης. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης αλλά και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας”.

“Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά δεν φοβάται και κανέναν”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. “Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε σπιθαμή γης”. “Φυσικά δεν απειλούμε κανέναν διότι επιδιώκουμε τη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη γιατί θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη όλης της περιοχής”. “Εμπιστευόμαστε απόλυτα τις ένοπλες δυνάμεις μας, και πρόσφατα χάσαμε έναν ήρωα. Μέλημά μας θα έπρεπε να είναι όχι οι προκλητικές δηλώσεις και παρεμβάσεις, αλλά η καλή συνεργασία στον οικονομικό και τουριστικό τομέα. Το μήνυμά μου είναι μήνυμα συνεργασίας και αποφασιστικότητας καθώς η Ελλάδα, είναι μια χώρα με την οποία κανείς δεν παίζει”.

“Από ατύχημα δόθηκε μια κακή πινελιά σε τούτο εδώ τον τόπο με το διάγγελμα του 2010, γι αυτό δεσμεύομαι πως τη μέρα που θα βγαίνουμε και τυπικά από αυτή την περιπέτεια θα είμαι πάλι εδώ μαζί σας για να ατενίσουμε μαζί από εδώ το μέλλον του τόπου με αισιοδοξία, όχι για να βγάλω κάποιο διάγγελμα”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα