Τσίπρας: Δεν κυβερνάτε για αυτούς που πλήττονται αλλά για αυτούς που κερδοσκοπούν

Τσίπρας: Δεν κυβερνάτε για αυτούς που πλήττονται αλλά για αυτούς που κερδοσκοπούν
Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης

Άμεση φορολόγηση των υπερκερδών , 1,4 δις, των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωνία από την ακρίβεια ζήτησε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για μια κυβέρνηση που μετατρέπει τις πληγές των πολλών σε κέρδη των λίγων έκανε λόγο στην ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας κριτική προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει τι περνούν οι πολίτες και συνεχίζει να κινείται με το «manual του νεοφιλελευθερισμού» αρνούμενος να πάρει μέτρα περιορισμού των τιμών.

Για πρωθυπουργό εκτός πραγματικότητας μίλησε χαρακτηριστικά  ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως αναφορικά με την ακρίβεια «μόλις κατεβήκατε από το βήμα το συναισθημά μου δεν είναι απλά η ανησυχία είναι και ο φόβος γι αυτά τα οποία έρχονται» σημειώνοντας πως «δεν καταλαβαίνεται που βρισκόμαστε και που πατάμε». Τόνισε ότι «ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Ο πληθωρισμός πήγε στο 7% πριν τον πόλεμο. Δεν καταλαβαίνετε τι περνούν αυτοί που όπως ανακαλύψατε είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους. Ή είναι εξαρτημένοι από το πενιχρό εισόδημα της μικρής και μεσαίας επιχείρησής τους. Τι ακριβώς βιώνουν εκατομμύρια αβοήθητα νοικοκυριά που τους χτυπάει η ακρίβεια εδώ και 6 μήνες». Επισήμανε ότι οι πολίτες «δεν μπορούν να ανάψουν καλοριφέρ ή air-condition, όχι γιατί έχουν ψυχολογικά προβλήματα όπως είπε ο Υπουργός Οικονομίας, αλλά επειδή τους τελειώνει ο μισθός την 19η μέρα του μήνα»,

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι  η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της κυβέρνησης λέγοντας πως «πάτε με το manual της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας» τονίζοντας πως «η κρίση δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο. Μπορεί να γιατρευτεί με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής». Σημείωσε ότι βασική έννοια της κυβέρνησης είναι «μην τυχόν και αγγίξουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιριών» σημειώνοντας ότι «το μυαλό σας είναι στο ταμπλο» για τα κέρδη των νέων μετόχων της ΔΕΗ που ιδιωτικοποιήθηκε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ειδικά για το ηλεκτρικό ρεύμα «οι επιδοτήσεις είναι ανεπαρκέστατες». Σχολίασε μάλιστα τις αναφορές του Κ.Μητσοτάκη στην πρόθεση του να ελέγξει τα κέρδη των εταιριών προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αναρωτώμενος: «Οικειοθελώς θα καταθέσουν μερίδιο; Δεν νομοθετείτε; Δεν τα βλέπετε αυτά τόσους μήνες;». Έθεσε μάλιστα το ερώτημα του «γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη είτε με πλαφόν, είτε με φορολόγηση ισχυρή» αλλά λέτε πως «περιμένετε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας να κάνει την άσκηση».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε για τις  ηλεκτροπαραγωγές εταιρίες «με βάση στοιχεία από τη ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 21, μέχρι και τον Φλεβάρη του 22, το μέσο πλήρες κόστος παραγωγής στις μονάδες φυσικού αερίου ήταν 153 ευρώ η Μεγαβατώρα, ενώ η μέση συνολική τιμή της Ελληνικής χονδρικής αγοράς, ήταν στα 202 ευρώ. Άρα 153 κόστισε, 202 πουλήσανε μεσοσταθμικά τους τελευταίους 8 μήνες. Που σημαίνει υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος ήταν 2 ως 3 ευρώ τη μεταβατώρα». Με βάση αυτά επισήμανε ότι «με 49 ευρώ το κέρδος, το συνολικό υπερκέρδος των ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες φυσικού αερίου, στο οκτάμηνο, ξεπέρασε το 1, 7 δις. Αν αφαιρέσουμε εκπτώσεις, προκύπτει το 1,4 δισ. Και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια. Και μιλάτε για λεφτόδεντρα». Τόνισε ότι «αυτά είναι τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη που λέει η Κομισιόν ότι πρέπει να φορολογηθούν, να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει. Από αυτά τα 1,4 δις, στη ΔΕΗ των γαλάζιων γκόλντεν μπόυς, που θέλουν να φτιάξουν βιογραφικά στη πλάτη του Έλληνα καταναλωτή και να πλουτίσουν, αντιστοιχεί περίπου 1 δις ευρώ.

 «Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε; Του πολίτη ή των funds;» αναρωτήθηκε ρητορικά ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας πως το φαινόμενο που αντιμετωπίζει η κοινωνία «είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη, η ακρίβεια της ιδεοληψίας σας, η ακρίβεια των δεσμεύσεων σας απέναντι σε συμφέροντα». «Μην μας λέτε ότι σας έπιασε ο πόνος για την δημοσιονομική πολιτική» σημείωσε αναφερόμενος στο επιχείρημα της κυβέρνησης περί υψηλού δημοσιονομικού κόστους των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ότι «είπατε ότι οι προτάσεις μας κοστίζουν 15 δισ. 1,5 κοστίζει για ένα χρόνο ο ΕΦΚ καυσίμων και 950 εκατ. η μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα. Πού είναι τα 15 δισ. ; Μιλάτε εσείς, που το 15 παραλάβαμε χάος και τη βγάλαμε από τα μνημόνια. Θράσος να λέτε εσείς ότι θέλουμε να τινάξουμε τα πάντα στον αέρα». Συνέχισε λέγοντας: «Πάρτε πίσω τα κλεμμένα και προχωρήστε σε μέτρα που σας ζητάμε από το Σεπτέμβρη και θα ανακουφίσουν πραγματικά τους καταναλωτές. Μειώστε τον ΕΦΚ στα κατώτερα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μειώστε τον ΦΠΑ και στα καύσιμα και στα είδη μαζικής κατανάλωσης. Αυξήστε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ. Βάλτε πλαφόν στο κόστος του καταναλωτή».

Μάλιστα μίλησε αναλυτικά για τις πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες στην Ευρώπη. Όπως είπε «δείτε τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

  • 11 χώρες έχουν προχωρήσει σε μειώσεις φόρων (ΦΠΑ ή/και Φόρων στα Καύσιμα): Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία,

  • 8 χώρες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των τιμών ενέργειας λιανικής: Βέλγιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο

  • 5 χώρες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των τιμών ενέργειας χονδρικής: Γαλλία Πορτογαλία Ρουμανία Ισπανία Ηνωμένο Βασίλειο

  • 7 χώρες έχουν προχωρήσει σε νομοθεσία για φόρο στα ουρανοκατέβατα κέρδη: Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως συνολικά «απαιτείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης» και ότι  «η χώρα έχει ανάγκη μιας κυβέρνησης της ευθύνης και όχι μια κυβέρνηση της δικαιολογίας». Σημείωσε πως ακόμη «και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ υφίστανται πίεση» και «οι δικαιολογίες πρέπει να τελειώσουν κάποια στιγμή». Τόνισε πως «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη και να οργανώσουμε τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που θα αποτρέψουν την οικονομική κρίση σε κοινωνική τραγωδία». Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση τόνισε ότι «δεν έχει υπάρξει το δικό σας προηγούμενο. Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις δεν αναζητάτε λύσεις αλλά δικαιολογίες. Προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από το μεγάλο διεθνές πρόβλημα» και «αποδεικνύεστε επιταχυντής και πολλαπλασιαστής των κρίσεων» ενώ «μετατρέπετε τις πληγές των πολλών σε κέρδη των ολίγων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το θέμα των εκλογών.  Σημείωσε πως «εμείς ζητάμε εκλογές επίσημα και παίρνουμε το κόστος. Ποιος διακινεί ότι έχετε πάρει την απόφαση ν αυτοεξευτελιστείτε αλλάζοντας δεύτερη φορά στην ίδια θητεία τον εκλογικό νόμο; Αν είστε τόσο υπεύθυνος πάρτε θέση: Προτίθεστε να φέρετε νέο εκλογικό νόμο δεύτερη φορά στην ίδια θητεία; Πείτε μας αλήθεια τόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε ;». Τόνισε μάλιστα: «Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε, αλλά τελειώνετε, πριν οι ζημιές γίνουν ανεπίστρεπτες για τη χώρα και την κοινωνία. Είμαστε εδώ και σας περιμένουμε με ευθύνη απέναντι στη χώρα και τον λαό».

Δευτερόλογία Τσίπρα: Θα έχει αναδρομική ισχύ η φορολόγηση των κερδών των εταιριών;

Αναλυτικές εξηγήσεις για το πώς η κυβέρνηση σκέπτεται να φορολογήσει τα υπερ-κέρδη των εταιριών ζήτησε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση παρότι αποτελεί πρόταση της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί φορολόγησης σχολίασε πως «σήμερα ανακαλύπτετε τα υπερκέρδη». Επισήμανε όμως ότι «δεν θα μας πει πόσα είναι τα υπερκέρδη ο ισολογισμός των εταιριών» αλλά η μέτρηση που θα κάνει η ΡΑΕ. Θύμιζε πως «όταν εσείς αρνούσασταν ότι υπάρχουν υπερκέρδη, άλλες κυβερνήσεις όπως αυτή του Μακρόν έβαζε θέμα υπερκερδών». Τόνισε πως για το θέμα αυτό υπάρχει πρόβλημα πολιτικής βούλησης ενώ έθεσε το ερώτημα του αν αυτή η φορολόγηση θα έχει αναδρομική ισχύ.

Συνολικά ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ότι με τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν σας ζήτησα τίποτε άλλο πέραν από την αλλαγή υποδείγματος πολιτικής» όμως «ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να έχετε αλλαγή υποδείγματος». Τόνισε πως «είστε ακατάλληλοι ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσετε αυτή την τρομακτική κρίση» αφού «το σχέδιο έκτακτης ανάγκης δεν το πιστεύετε».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των εκλογών θυμίζοντας πως «ο πρώην εκπρόσωπος σας ο κ.Πέτσας λέει ότι δεν θα πάμε σε εκλογές γιατί θα μας τιμωρήσει ο ελληνικό λαός». Απαντώντας στην κριτική του Κ.Μητσοτάκη για το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εκλογές σε μια κρίσιμη συγκυρία σημείωσε πως «είσαστε η μοναδική κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα μιλούσατε για πρόωρες εκλογές με διαρροές σε ΜΜΕ που σας στηρίζουν». Τόνισε πως «χρειάζεται μια κυβέρνηση που δεν θα λέει απλά δικαιολογίες» και «γι αυτό ζητάμε εκλογές και μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία για να βγάλει την χώρα από την κρίση». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «οι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια» χαρακτηρίζοντας «αυτό-λυτρωτική» την δήλωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Επισήμανε παράλληλα ότι «με ευθύνη ζητάμε την λαϊκή ετυμηγορία και με ευθύνη σας λέμε σταματήστε αυτά τα παιχνίδια» αναφερόμενος στο εκλογικό νόμο. Όπως είε «ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης» ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις. Σχολιάζοντας μάλιστα ότι αυτές πέφτουν συχνά έξω και πως στο ΚΙΝ.ΑΛ «θα ήταν πρόεδρος ο κ.Λοβέρδος αν πιστεύαμε τις δημοσκοπήσεις». 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα