Τσίπρας: Φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού της ΝΔ λόγω Novartis

Τσίπρας: Φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού της ΝΔ λόγω Novartis
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπουργών Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη, κατά την τιμολόγηση φαρμάκων, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε παιδιάστικη τη λογική της γαλάζιας πρότασης για προανακριτική σε βάρος Κουρουμπλή- Ξανθού- Πολάκη. Υπερασπίστηκε το “ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς”. Καρφιά κατά Σημίτη για Ίμια και το "ευχαριστώ" στις ΗΠΑ

Για φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού της Νέας Δημοκρατίας λόγω Novartis έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απορρίπτοντας τη γαλάζια πρόταση για προανακριτική σε βάρος των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη ως “παιδιάστικη λογική”.

Ο κ.Τσίπρας υπερασπίστηκε το “ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς” ενώ απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εξωτερική πολιτική και μάλιστα άφησε αιχμές κατά του Κώστα Σημίτη για τα Ίμια και το “ευχαριστώ” στις ΗΠΑ.

“Αναρωτιόμουν αν αξίζει τον κόπο να ταλαιπωρηθώ να έρθω στη Βουλή προκειμένου να βρεθώ σε μία κακοστημένη απόπειρα αντιπερισπασμού που επιχειρεί η ΝΔ και ο κ.Μητσοτάκης για τρεις υπουργούς της κυβέρνησης, που όλως τυχαίως το θυμήθηκαν μετα το ξέσπασμα του σκανδάλου της Novartis. Αναρωτιόμουν εάν έχει νόημα να σπαταλάμε το χρόνο μας για να παρακολουθούμε την άσκηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε φθηνή επικοινωνιακή γυμναστική αντιπερισπασμού” είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε την ομιλία του κ.Μητσοτάκη νωρίτερα “ξέπνοη”. Είπε χαρακτηριστικά “μας κοιμίσατε επί 35 λεπτά, ευτυχώς στο τέλος ανεβάσατε στημένα τους τόνους να μας πείτε να ντραπούμε επειδή δήθεν καταστρέψαμε τη χώρα”.

Ο κ.Τσίπρας εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αναφορά του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ότι θα έπρεπε να μένουν έξω από το γήπεδο της αντιπαράθεσης για επικοινωνιακά οφέλη.

Παραδέχθηκε ότι πράγματι η ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια είναι περιοχή αστάθειας, υποστήριξε όμως ότι τα τρία τελευταία χρόνια η Ελλάδα ανακτά το ρόλο που της αναλογεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Υπενθύμισε δε ότι και πριν από 20 χρόνια είχαμε βρεθεί κοντά σε θερμό επεισόδιο και συνέκρινε “το γεγονός και τη δυνατότητα που είχα εγώ την επόμενη ημέρα ενός επικίνδυνου επεισοδίου -αν και όχι θερμού- να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό, σε αντιδιαστολή με τι έγινε τότε, που ο τότε πρωθυπουργός περίμενε τις ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για να τις ευχαριστήσει, την επόμενη ημέρα κατόπιν όμως μίας τραγικής εξέλιξης”, αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση Σημίτη.

“Τότε η ΕΕ παρέπεμπε τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους στη Χάγη. Συγκρίνετε το με την ανακοίνωση Τουσκ για λογαριασμό των 27 και με την οξύτατη αναφορά και απόλυτη καταδίκη στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, που πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο για να έχει θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια”, πρόσθεσε. 

Απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ και για την τηλεφωνική του επικονωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό: “Εγώ δε λέω άλλα μπροστά και άλλα πίσω κ.Μητσοτάκη. Εγώ ότι είχα να πω τα είπα μπροστά στον Ερντογάν στο Μαξίμου”. Τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή και δήλωσε: “Ένα θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό, ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, είναι αδιαπραγμάτευτη η ΑΟΖ και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο”.

Τσίπρας: Η λέξη ευθιξία υπάρχει μόνο στο λεξιλόγιο της αριστεράς

Συνέχισε ως προς το θέμα της προανακριτικής, λέγοντας στη ΝΔ: “Αυτό που μας καλείτε σήμερα να αποφασίσουμε έχει αν θέλετε μία παιδιάστικη λογική. Τι λέτε: Προφανώς εσείς θεωρείτε κουκουλοφόρους αυτούς που έχουν καταθέσει ενόρκως, αλλά υιοθετείτε μία ανώνυμη επιστολή γεμάτη ανακρίβειες, που δεν γνωρίζει καν ποιος είναι υπουργός” και έκανε λόγο για επιχειρηματολογία χωρίς νομική βάση.

Ο κ.Τσίπρας απάντησε στον κ.Μητσοτάκη και για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς διερωτώμενος “τι θέλετε να συγκρίνουμε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς έναντι της ηθικής απαξίας του παλιού πολιτικού συστήματος;”

Απάντησε όσον αφορά στον κ.Παπαγγελόπουλο στον πρόεδρο της ΝΔ: “Εσείς να μιλάτε για οικογενειοκρατία και διορισμούς σε μία επιχείριση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Εσείς είχατε διορίσει όλα τα βαφτιστήρια που είχε ο νομος Χανίων και όλη η Κρήτη. Τα σόγια του Πολάκη εξαιρούνται” είπε και δήλωσε: “Η λέξη ευθιξία σας είναι άγνωστη προφανώς υπάρχει μόνο στο λεξιλόγιο της αριστεράς”. 

Τσίπρας: Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και τότε δεν θα υπάρχει σκανδαλολογία

Ο πρωθυπουργός απάντησε όμως και στην προκληση του προέδρου της ΝΔ να πάμε σε κάλπες ώστε εκεί να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες. “Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους το Σεπτέμβριο του 2019 και τότε δε θα υπάρχει σκανδαλολογία, θα εχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες και οι ενοχοι θα είναι ένοχοι και οι αθώοι αθώοι”, είπε.

Δηλωσε ότι εκείνος δεν άλλαξε θέση και γραμμή στο Σκοπιανό από τη διαμορφωμένη ως σήμερα εθνική θέση, δηλαδή σύνθετη ονομασία erga omnes, που σημαίνει και για εσωτερική χρήση, δηλαδή αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας.

Απάντησε στον κ.Μητσοτάκη που τον κάλεσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν για το θέμα των δύο στρατιωτικών: “Θα τον καλέσω όταν κρίνω ότι θα έχει αποτέλεσμα η επικοινωνία και δε θα τα κάνει χειρότερα. Είναι ανεύθυνο και επιπολαιότητα να το ζητάτε. Δε θα αναδείξω εγώ ενα σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο σε μέγα ζήτημα που μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειες”.

Αναρωτήθηκε τέλος γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ μετά τις συλλήψεις ακροδεξιών για τρομοκρατία δεν παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος όταν έλεγε ότι η τρομοκρατία αφορά μόνο την άκρα αριστερά. “H εμμονή σας να επιτίθεστε στην αριστερά καταστρέφει όποια προσπάθεια να παρουσιάσετε εαυτόν ως ένα πολιτικό του μεσάιου χώρου. Σας εχει πάρει την ηγεμονία στο κόμμα η άκρα δεξιά, είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, στην πραγματικότητα είστε και εσείς ένας ακραίος πολιτικός” κατέληξε απευθυνόμενος στον κ.Μητσοτάκη.

Θεοδωράκης – Λοβέρδος υπερασπίστηκαν Σημίτη

Τον Κώστα Σημίτη υπερασπίστηκαν ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μίλησε επί της ουσίας αλλά με εθνικιστικές κορώνες και ότι προσπάθησε να καλύψει το κενό που άφησε ο κύριος Καμμένος με την απουσία του. Και αναρωτήθηκε «είναι χειρότερο το «ευχαριστώ» του Σημίτη ή είναι χειρότερο το «ευχαριστώ» του Ντόναλντ Τραμπ στον Έλληνα πρωθυπουργό για την απλοχεριά στις αμυντικές δαπάνες; 2,4δισ δολάρια σας θυμίζω» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια τόνισε πως «οι αποσπασματικές κινήσεις στη σκακιέρα των εθνικών θεμάτων μπορεί να φτιάχνουν καριέρες και να εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες, αλλά δεν βοηθούν τον τόπο». Είπε λίγο μετά ότι οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα εθνικά θέματα, στα πατριωτικά θέματα, λέμε εμείς, αντιπαρατίθενται, αλλά τελικά συνεννοούνται. Ενώ πρόσθεσε ότι, οι αντίπαλοι στην πολιτική, όπως και στα αθλήματα πρέπει να ακολουθούν κανόνες αντιπαράθεσης. Η μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής τρελαίνει τους πολίτες και τους οδηγεί στους ψεκασμένους και τους ακροδεξιούς.

Ο κ.Λοβέρδος ζήτησε στη συνέχεια να παρέμβει για να υπερασπιστεί τον κ.Σημίτη και να κατηγορήσει τον κ.Τσίπρα ότι με υπουργό τον Πάνο Καμμένο μετέτρεψε τα ανυπόστατα αιτήματα της Αγκυρας περί γκρίζων ζωνών σε εξίσου ανυπόστατα αλλά πιο σοβαρά αιτήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο, κάνοντας λόγο για δημαγωγία και λάσπη. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα