Τσίπρας για Καμμένο: Όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα φορά το καπέλο της εθνικής γραμμής

Τσίπρας για Καμμένο: Όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, θα φορά το καπέλο της εθνικής γραμμής
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Παρακολουθείστε live εικόνα από την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Δε θα δώσω καμία συνέχεια, δε δημοσιεύω επιστολές με ένδειξη "αυστηρά προσωπικό", δήλωσε για Κοτζιά

Παρακολουθείστε ζωντανά την συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την 12η Ευρασιατική Σύνοδο.

Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιείται στον απόηχο της κρίσης με την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος δηλώνει την προσήλωση του στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις πληροφορίες πως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και για το ενδεχόμενο εκλογών ακόμη και τον Ιανουάριο και απάντησε πως δημοσιεύματα για εκλογές εντός διμήνου υπάρχουν εδώ και δυόμιση χρόνια, συμβουλεύοντας όσους τα τροφοδοτούν να παίξουν και κανένα λόττο, “μπορεί να είναι  πιο τυχεροί στο τζόγο”.

Σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης όταν αμφισβητείται η εμπιστοσύνη της Βουλής, προσθέτοντας “τούτη την ώρα είναι πανθομολογούμενο ότι η κυβέρνηση χαίρει πλήρους εμπιοστοσύνης της πλειοψηφίας της εθνικής αντιπροσωπείας”.

Ως προς τις χθεσινές δηλώσεις Κοτζιά, ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι χθες ενημερώθηκε πως πάνω στο γραφείο του υπάρχει ένας φάκελος με την ένδειξη αυστηρά προσωπικό και είπε: “Αυριο θα δω κατ ιδίαν το Νίκο Κοτζιά, ωστόσο δε συνηθίζω να δημοσιοποιώ επιστολές που απευθύνονται σε εμένα αυστηρά προσωπικές”. Δήλωσε επίσης πως δε θα δώσει καμία συνέχεια.  Εγκωμίασε το έργο που αφήνει πίσω του στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ.Κοτζιάς, τον οποιο χαρακτήρισε συνεργάτη του και ανοιχτό βιβλίο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας: “Αυτό το βιβλίο θα το συμβουλεύομαι τακτικά”.

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας του News 24/7 Μαρίας Ψαρά, ο κ.Τσίπρας προειδοποίησε και τον Πάνο Καμμένο. Είπε ότι σε συμμαχικές κυβερνήσεις υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, άλλο όμως η διαφορετική γραμμή και άλλο η εθνική γραμμή που διατυπώνεται διεθνώς απο τα αρμόδια πρόσωπα, από τους υπουργούς της Ελληνικής κυβέρνησης.

“Θέλω να είμαι ξεκαθαρος: από εδώ και στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με το καπέλο της εθνικής γραμμής. Στο εσωτερικό ο διάλογος είναι ελεύθερος” τόνισε.

Ο κ.Τσίπρας είπε επίσης ότι θα κρατήσει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Ως προς το θέμα της περικοπής των συντάξεων, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή υφεσιακά μέτρα, αλλά αναπτυξιακά μέτρα, ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να ψηφίσει τα θετικά μέτρα της μεταμνημονιακής εποχής.

Τσίπρας: Να διορθώσουμε τη στέγη της ΕΕ τώρα που έχει λιακάδα

«Για το Brexit, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή, με την ΕΕ είναι σε ένα κρίσιμο σημείο, κινείται επί ξυρού ακμής», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραθέτει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σύνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είπε ως προς το θέμα ότι υπάρχει ένα αδιέξοδο και εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι προσωρινό. Είπε ότι είναι και πολιτικό αδιέξοδο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μ. Μπαρνιέ, και θεωρεί πως υπάρχουν τρόποι για να βγούμε από το αδιέξοδο χωρίς να διολισθήσουμε σε επικίνδυνους δρόμους. «Εάν τεθεί επισήμως θέμα παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ώστε να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, η Ελλάδα προτίθεται αυτό το αίτημα να το υποστηρίξει», είπε.

Αναφορικά με τα θέματα που συναρτώνται με την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ η τακτική των καθυστερήσεων και αναβολών στις οποίες επιδίδεται η ΕΕ, είναι σε βάρος της Ευρώπης, της αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών και των λαών.

Σημείωσε ότι υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να παραπέμψουμε τον κινητήριο μοχλό της ενωμένης Ευρώπης, που είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, στις μετεκλογικές καλένδες» και πως «η όποια καθυστέρηση θα αποτελέσει κίνδυνο για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη». Είπε ότι ήταν αυστηρός λέγοντας στους συναδέλφους του ότι αυτή η τακτική πρέπει να σταματήσει.

Πρόσθεσε πως ούτε και ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον σαν πυροτέχνημα, χωρίς να εφαρμόζονται όλα αυτά που συζητούν χειροπιαστά αποτελέσματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να είναι ουσιαστική και δημοκρατική. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προετοιμαστεί για την επόμενη κρίση χωρίς να κάνει τις απαραίρτητες διορθώσεις έχοντας λάβει τα διδάγματα από την προηγούμενη κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι έγινε συζήτηση παρουσία Ντράγκι και Σεντένο. “Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέλυσε τη θετική πορεία της ευρωζώνης και είπε ότι στο βάθος του ορίζοντα σκοτεινιάζει ο ουρανός, άρα αν πρέπει να διορθώσουμε τη στέγη πρέπει να το κάνουμε τώρα που έχει λιακάδα και όχι όταν θα αρχίσει να βρέχει” σημείωσε ο κ.Τσιπρας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μίλησε με το Ρώσο πρωθυπουργό Ντμιτρι Μεντβέντεφ εν όψει και της επίσκεψης του στη Μόσχα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα