Τσίπρας: Η Αριστερά οφείλει να δώσει ξανά πειστικές απαντήσεις

Φωτογραφία από προηγούμενη συνάντηση τουΑλ. Τσίπρα και του Έβο Μοράλες
Φωτογραφία από προηγούμενη συνάντηση τουΑλ. Τσίπρα και του Έβο Μοράλες EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Βολιβιανό πρόεδρο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη.

Με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη.

Στη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε αρχικά στην μεγάλη προσπάθεια και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, ο οποίος μετά από μια σκληρή περίοδο λιτότητας πλέον, έχει ξανά τη δύναμη και το όραμα να σχεδιάσει το μέλλον της χώρας.

ADVERTISING

Αναφέρθηκε επίσης και στις μεγάλες προκλήσεις στις οποίες οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, οφείλουν να αντιμετωπίσουν προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων. Τόνισε την ανάγκη να μπουν ξανά στο προσκήνιο τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, κάνοντας αναφορά στις μεταρρυθμίσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου για τους νέους και την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη επαναθεμελίωσης των βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους και ιδιαιτέρως στο κομμάτι που αφορά την προστασία των πλέον αδυνάμων. Φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στην Υγεία, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση οικονομικής ανάκαμψης και προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης με προστασία των δικαιωμάτων, στήριξη της εργασίας και ουσιαστικό προσανατολισμό σε παραγωγικές επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη συντονισμένης απάντησης απέναντι στις δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που τα τελευταία χρόνια κυρίως στην Ευρώπη βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο.

 Και τόνισε ότι η Αριστερά οφείλει να δώσει ξανά πειστικές απαντήσεις και όραμα στα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί και να μην επιτρέπει στην ακροδεξιά να έχει πρόσβαση σε λαϊκά στρώματα προς όφελος του μισαλλόδοξου και βάρβαρου σχεδίου της.

Ο ΠΘ τόνισε ότι η ιστορία των μεγάλων κοινωνικών αγώνων και η δυναμική των κοινωνικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική, συνιστούν μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία της Αριστεράς ανά τον κόσμο.

Ενώ τόνισε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναλάβουμε δράση για τη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις ανά τον κόσμο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απεύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον Έβο Μοράλες να επισκεφθεί τη χώρα.

Ο Έβο Μοράλες αφού κάλεσε τον Έλληνα ΠΘ να επισκεφτεί τη χώρα του, έδωσε συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και τη μεγάλη μάχη που έδωσε και δίνει, απέναντι στους ισχυρούς και τις ελίτ.

Συμφώνησε απόλυτα με την πρόταση του Έλληνα ΠΘ για την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων ανά τον κόσμο. Τονίζοντας μάλιστα ότι είναι μεγάλο λάθος να αναπαράγουμε διαχωρισμούς εντός της αριστεράς και τη στιγμή μάλιστα που οι αντίπαλοι της συσπειρώνονται, πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις.

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που αναμένεται να λάβει η Βολιβία ως η Προεδρεύουσα για το 2019, χώρα των CELAC (Community of Latin American and Caribbean States), για τη διοργάνωση κοινής Συνόδου CELAC-Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανότατα την άνοιξη του ερχόμενου έτους στη Λα Παζ. Και συμφώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ώστε να βρίσκονται σε επαφή ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εκείνες τις μέρες να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

Σε κάθε περίπτωση, κάλεσε μάλιστα τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Βολιβιανή πρωτεύουσα και να στηρίξει την προσπάθεια σύσφιξης των δεσμών και τη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, με τη Σύνοδο CELAC-EU. Μια σύνοδος, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βολιβίας, την οποία αναμένεται να στηρίξουν και άλλες κυβερνήσεις της Ευρώπης, όπως η Ισπανία. Στα τέλη Αυγούστου ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, κατά την επίσκεψη του στη Βολιβία, δήλωσε τη στήριξη στην πρωτοβουλία Μοράλες για τη σύνοδο CELAC-EU του επόμενου έτους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόταση και δεσμεύτηκε ώστε να εργαστεί και αυτός για τη διεξαγωγή και την επιτυχία της Συνόδου.

Στάθηκε και αυτός εκτενώς στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών για το στρατόπεδο της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Συμφώνησε ότι η πυξίδα θα πρέπει πάντα να είναι η στήριξη των ασθενέστερων, των φτωχών, των εργαζομένων, της νεολαίας. Ενώ αναφέρθηκε στο ξεχωριστό παράδειγμα των ιθαγενών ακτημόνων, που έδωσε πολύ μεγάλη πνοή στη μεγάλη πολιτική ανατροπή στη Βολιβία, που έφερε τον Μοράλες στην εξουσία το 2006.

Ανέφερε επίσης ότι η Βολιβία αντιστάθηκε σθεναρά απέναντι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, με αποτέλεσμα 12 χρόνια μετά την πρώτη εκλογή του Μοράλες, το ΑΕΠ να έχει αυξηθεί από τα 9 δις στα 37 δις δολάρια, το ποσοστό της φτώχειας έχει μειωθεί σημαντικά ενώ πλέον στη χώρα δεν υπάρχει αναλφαβητισμός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας

24Media Network