Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι 20 Μαρτίου

Τσίπρας: Η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι 20 Μαρτίου
Greek Prime Minister Alexis Tsipras, answering questions about the recent eurogroup outcome , at the parliament plenum, in Athens, on Feb. 24, 2017 / Eurogroup, , 24 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι έπαθε "αφωνία" μετά τη συμφωνία. Τόνισε ότι με τη συμφωνία του Eurogroup μπαίνει τέλος στη λιτότητα. Εύσημα σε Τσακαλώτο.

Το κλείσιμο της αξιολόγησης μέχρι τις 20 Μαρτίου προανήγγειλε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι στο Eurogroup της Δευτέρας έγινε ένα καθοριστικό πρώτο βήμα για την τελική συμφωνία και για την υπέρβαση της λιτότητας.

Ενημερώνοντας τη Βουλή για τα αποτελέσματα της Eurogroup, με αφορμή σχετική ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 20 Μαρτίου θα έχει κλείσει η 2η αξιολόγηση που θα αποτελέσει όπως είπε το καθοριστικό βήμα για τον τερματισμό της λιτότητας. Ειδικότερα, επισήμανε, ότι στο Eurogroup έγινε δεκτή η θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην υπάρξει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα». «Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό» είπε και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά οι δανειστές και το ΔΝΤ δέχτηκαν να μην παίρνουν μόνο αλλά να πάρουν και να δώσουν. «Συμφωνήσαμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο» είπε και υπογράμμισε ότι για κάθε ευρώ πιθανής επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι πιστωτές θα υπάρχει και ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Ελλάδα. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα θα ψηφιστούν μαζί στη Βουλή και κανένα από αυτά δεν θα είναι υπό αίρεση.

“Ο Κ. Μητσοτάκης κρύφτηκε μετά τη συμφωνία”

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε όμως και σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ για την απουσία του από τη Βουλή στην «ώρα του πρωθυπουργού» καταλογίζοντας του ότι έπαθε «αφωνία» λόγω της πολιτικής  συμφωνίας με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση. «Που είναι ο αρχηγός σας; Που είναι ο κ. Μητσοτάκης; Έχει κρυφτεί τις τελευταίες ημέρες;» τόνισε σε βουλευτές της ΝΔ που φωνασκούσαν από τα κοινοβουλευτικά έδρανα και πρόσθεσε: «γιατί δεν λέει κάτι; Έστω μια γραπτή δήλωση;». Του καταλόγισε μάλιστα ότι είχε πρωταγωνιστήσει στα «σενάρια καταστροφής» περί αδιεξόδου στην αξιολόγηση. «Θα μείνω εδώ μέχρι το βράδυ αν εμφανιστεί ο κ. Μητσοτάκης για να του απαντήσω» σημείωσε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Εύσημα σε Τσακαλώτο – Χουλιαράκη

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε ταυτόχρονα να διασκεδάσει τις φήμες περί προβλήματος στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον υπουργό Οικονομικών. Ειδικότερα απένειμε τα εύσημα τόσο στον κ. Τσακαλώτο όσο και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη για την επιτυχία τους να γίνουν αποδεκτά τα αντίμετρα της ελληνικής κυβέρνησης. «Είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και αλλού όπου υπάρχουν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες λογικές, να παίρνουν μόνο και όχι να παίρνουν και να δίνουν. Αυτή είναι μια εξαιρετική επιτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας.

Στον αντίποδα ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι ενδεχόμενη μείωση του αφορολόγητου θα είναι χαστούκι στα χαμηλά εισοδήματα. Χαρακτήρισε, μάλιστα, αλχημεία τα αντίμετρα και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι θα τα δεχθεί όλα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα