Τσίπρας καλεί Ευρώπη να δώσει λύση για την Ελλάδα με το βλέμμα στην Ιταλία

Τσίπρας καλεί Ευρώπη να δώσει λύση για την Ελλάδα με το βλέμμα στην Ιταλία
Ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, Τρίτη 29/5/2018. (Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) Eurokinissi

Η κρίση στην Ιταλία καθιστά πιο επιτακτική την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το ελληνικό χρέος, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΒ. Υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μήνυμα συναίνεσης για το Σκοπιανό, με υπενθύμιση των βλέψεων της Τουρκίας στα Βαλκάνια

Μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους, και ιδίως στη Γερμανία, πως η βιώσιμη λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους καθίσταται πιο αναγκαία παρά ποτέ λόγω της κρίσης στην Ιταλία, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καθώς όπως τόνισε η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία για το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, σε κλίμα συναίνεσης και υπενθυμίζοντας τις βλέψεις της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

“Διεκδικούμε μια λύση βιώσιμη στο χρόνο που δε θα αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ως προς την προοπτική της οικονομίας μας και θα υποστηρίζει την αναπτυξιακή της  δυναμική”, επανέλαβε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα του χρέους.

” Τώρα είναι η σειρά των εταίρων μας, να δώσουν με μια κίνηση έμπρακτης εμπιστοσύνης και αναγνώρισης των προσπαθειών μας, τη σωστή λύση, που όλοι περιμένουν να ακούσουν. Η συμφωνία – πλαίσιο του περσινού Ιουνίου είναι η σωστή βάση που περιμένει την κατάλληλη εξειδίκευση” πρόσθεσε και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα καταλήξουμε στην καλύτερη δυνατή συμφωνία προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρωζώνης.

“Γιατί  ειδικά σήμερα, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, που επηρεάζει βαθειά το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών, η θετική κατάληξη της Ελληνικής περιπέτειας είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το σύνολο της ευρωζώνης”, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

Εκτίμησε με νόημα ότι “ειδικότερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις όλοι κατανοούν ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουμε πρέπει  να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της περιόδου. Και να θωρακίζουν την ελληνική οικονομία από αναταράξεις που δεν οφείλονται σε μας αλλά σε μια εξωγενείς παράγοντες. Και πάνω από όλα να θωρακίζουν την ίδια την Ευρώπη από την ανατροφοδότηση και τον ανακυκλισμό των κρίσεων.”

Διότι, όπως είπε ο κ.Τσίπρας, “πέρα από τα όσα πρέπει να κάνει η Ελλάδα, οφείλει και η Ευρώπη να κάνει βήματα. Και να κοιτάξει κατάματα το πρόβλημα. Να αντιμετωπίσει τη διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τις προτεραιότητες της.  Διαφορετικά η πολιτική της κρίση θα είναι αυτή που θα γεννά και θα ανατροφοδοτεί τις νέες οικονομικές της κρίσεις. Και όχι το ανάποδο.”

“Χειριζόμαστε τη διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό με αίσθημα πατριωτισμού και πίστη στην αναγκαία λύση”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην “προοπτική λύσης που διαγράφεται στην δύσκολη αλλά αναγκαία διαπραγμάτευση με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε και συνέχισε να χειρίζεται αυτή τη δαιπραγμάτευση ” με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού. Αλλά και και με αποφασιστικότητα και πίστη στην αναγκαία λύση. ”

Σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να αλλάξει η εικόνα της χώρας, αλλά “χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις και αυτό επιτυγχάνεται ότιαν παραμερίζουμε το πολιτικό κόστος, έχοντας ως γώμονα το συλλογικό συμφέρον, το συμφέρον της χώρας και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε δουλεύοντας υπέρ της λύσης”.

Εκτίμησε ότι λύση στο Σκοπιανό θα δημιουργήσει νέα δυναμική ανάπτυξης στην περιοχή των Βαλκανίων, νέα προοπτική συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής μας, και κυρίως θα ανακόψει ταυτόχρονα βλέψεις οικονομικής και πολιτικής κυριαρχίας άλλων δυνάμεων, όπως της Τουρκίας για παράδειγμα.

“Προυπόθεση για να κλείσει οριστικά ο κύκλος της κρίσης είναι η πολιτική σταθερότητα”

Ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου και κατηγορηματικά την εκλογολογία, συνδέοντας μάλιστα την ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας με την ομαλή μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή.

“Η ανάκτηση και κυρίως η διατήρηση της εμπιστοσύνης  στην ελληνική οικονομία δεν είναι μια υπόθεση εύκολη, κερδίζεται και χτίζεται δύσκολά μέρα με τη μέρα και γκρεμίζεται πολύ εύκολα. Και θα ήταν λάθος και ανοησία να θεωρήσουμε ότι με το ημερολογιακό τέλος του προγράμματος, θα μας περίμεναν όλοι να μας δανείσουν με επιτόκια αντίστοιχα με της Γερμανίας για παράδειγμα”, σημείωσε ο κ.Τσίπρας.

“Σε αντίθεση με την είσοδό μας στα μνημόνια, η έξοδος μας από αυτά δεν θα τα αλλάξει όλα στη ζωή μας απότομα και «θεαματικά», αλλά οι αλλαγές θα έρχονται βήμα το βήμα και θα είναι προς το καλύτερο και για την οικονομία και για την ελληνική κοινωνία”, εξήγησε.

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά πως: “Όταν βγάζεις έναν ασθενή από την εντατική, ακόμη κι αν είναι αθλητής, δεν τον βάζεις να τρέξει κατοστάρι” και πρόσθεσε ότι: “Πρέπει να δώσουμε χρόνο. Χρόνο σταθερότητας και ασφάλειας. Να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας της οικονομίας και να διατηρηθεί ακέραια η αξιοπιστία που με τόσο κόπο αποκτήσαμε.”

Ο κ.Τσίπρας ως εκ τούτου υποστηρίξε ότι: “Προϋπόθεση για να τα καταφέρουμε και να κλείσουμε οριστικά αυτόν τον κύκλο της κρίσης, είναι η πολιτική σταθερότητα. Να δώσουμε δηλαδή το μήνυμα προς όλους, και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ότι η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να διατηρεί τα δημόσια οικονομικά της σε τάξη, αλλά μπορεί και να ενισχύσει τη μεταρρυθμιστική της ορμή και φυσικά την αναπτυξιακή της πορεία χωρίς τη στενή επιτήρηση των εταίρων και χωρίς, τον μνημονιακό μηχανισμό των εκταμιεύσεων.”

Και κατέληξε: “Η πολιτική σταθερότητα σήμερα είναι κρίσιμος παράγοντας για την έξοδο από τη κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι εκλογές, επομένως, το λέω και από αυτό εδώ το βήμα θα γίνουν στην ώρα τους. Με τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Και να μην έχει κανείς την οποιαδήποτε αμφιβολία περί αυτού. ”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα