Τσίπρας: Οι αδυναμίες της Ευρώπης και οι τέσσερις αλληλένδετες προκλήσεις

Τσίπρας: Οι αδυναμίες της Ευρώπης και οι τέσσερις αλληλένδετες προκλήσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Η ανεπαρκής διαχείριση των κρίσεων "ενίσχυσε τις δυνάμεις της ακροδεξιάς στην κοινωνία: τις δυνάμεις του εθνικισμού, του ρατσισμού και του ευρωσκεπτικισμού" ανέφερε στην παρέμβασή του στο φόρουμ "Friends of Europe" στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις τέσσερις κύριες και αλληλένδετες προκλήσεις που αναδείχτηκαν την τελευταία δεκαετία και που καλείται να αντιμετωπίσει τη διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στο φόρουμ “Friends of Europe” ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Όπως υπογράμμισε ο τέως πρωθυπουργός, η ΕΕ δεν διέθετε τα εργαλεία και τους μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση, την κλιματική κρίση ή την ευρύτερη κρίση στην περιφερειακή σταθερότητα. «Αλλά και τώρα που -επιτέλους- αρχίζουμε να συζητούμε αυτούς τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, δεν βρίσκουμε την απαραίτητη συναίνεση για να συμφωνήσουμε επ’ αυτών» επισήμανε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ότι το ζήτημα που συνδέει αυτές τις εξελίξεις είναι ότι η ανεπαρκής διαχείρισή τους ενίσχυσε τις δυνάμεις της ακροδεξιάς στην κοινωνία: τις δυνάμεις του εθνικισμού, του ρατσισμού και του ευρωσκεπτικισμού. «Και αντί να αντιταχθούμε με θάρρος στις δυνάμεις αυτές και να στηρίξουμε την αειφόρο ανάπτυξη, τις πολιτικές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την περιφερειακή ειρήνη, πολλές κυβερνήσεις αποδέχτηκαν τις ακροδεξιές θέσεις ως κυρίαρχες και στράφηκαν σε πολιτικές οικονομικού εθνικισμού και εθνικής περιχαράκωσης» κατήγγειλε.

Ειδικότερα, για την οικονομική κρίση ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Ανοίγουμε την συζήτηση για μια τραπεζική Ένωση, έναν ενιαίο Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, και έναν ισχυρότερο Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας, αλλά ο ευρωπαϊκός Βορράς δεν είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε ένα σύστημα ασφαλείας (backstop) και επί μηχανισμών που πραγματικά χρειάζονται για να αποφύγουμε μια νέα οικονομική κρίση. Και η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να διαθέσει τα υψηλά της πλεονάσματα σε επενδύσεις για μια νέα Ευρώπη.»

Για το προσφυγικό: «Ανοίγουμε μια συζήτηση για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά οι χώρες της ομάδας του Visegrad δεν είναι έτοιμες να δεχθούν δίκαιη κατανομή των βαρών. Και ακροδεξιές δυνάμεις στηρίζουν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Για το κλίμα: «Ανοίγουμε μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και ο σημαντικός μας εταίρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θέλει να ακούσει τίποτα για αυτό.»

Για την περιφερειακή σταθερότητα: «Ανοίγουμε μια συζήτηση για την περιφερειακή σταθερότητα και αντί να χρησιμοποιήσουμε το ισχυρότερο εργαλείο μας -τη διεύρυνση- για να εδραιώσουμε τη σταθερότητα σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που την αξίζουν, όπως η Βόρεια Μακεδονία, τις αποκλείουμε. Και αντί να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο, αφήνουμε την Τουρκία -δυστυχώς μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες- να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα.

Το Brexit συμβολίζει την απειλή άλλων “εξόδων”

Σχετικά με το Brexit, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει μόνον με τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και τον μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ: «Το Brexit συμβολίζει την απειλή άλλων “εξόδων” από το κοινό μας ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θυμάμαι τον Φεβρουάριο του 2016, όταν είχαμε μόλις συμφωνήσει για το πακέτο με τις ρήτρες εξαιρέσεων (opt -outs) που διεκδικούσε ο τότε πρωθυπουργός Cameron, προκειμένου να υποστηρίξει το Bremain. Του είπα ότι του εύχομαι καλή τύχη, αλλά σκεφτόμουν ότι είναι δύσκολο να κερδίσεις, όταν υποστηρίζεις “λιγότερη Ευρώπη” απέναντι σε ένα κίνημα για “καθόλου Ευρώπη”».

«Για να καταπολεμήσουμε τη ρητορική των Salvini, LePen και Orban, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις πολιτικές μας ως Ευρωπαίοι, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε άτολμοι σε σχέση με το όραμα που προτάσσουμε. Αλλιώς θα αποτύχουμε όπως ο Cameron» συνέχισε.

“Να στηρίζουμε την εθνική κυριαρχία”

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε τονίζοντας ότι «πρέπει να στηρίζουμε την εθνική κυριαρχία και να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των λαών μας και συγχρόνως -όταν απαιτείται- να αναζητούμε έντιμους συμβιβασμούς στη βάση των κοινών ευρωπαϊκών μας αξιών, διότι όλες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές, και δε μπορεί να τις λύσει ο καθένας μόνος του».

Όπως είπε αυτό προσπάθησε να κάνει και η κυβέρνησή του στην Ελλάδα:

«- Αγωνιστήκαμε σκληρά για να προστατέψουμε την κοινωνία και, ταυτόχρονα, φτάσαμε σε έναν συμβιβασμό σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση.

– Αγωνιστήκαμε σκληρά για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και συγχρόνως υποστηρίξαμε την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για να μειωθούν οι ροές και κυρίως οι θάνατοι.

– Αγωνιστήκαμε σκληρά για να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και την ίδια στιγμή καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία και -για πρώτη φορά- φτάσαμε τόσο κοντά σε μια συμφωνία για το Κυπριακό.

– Υπογράψαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με τη Βόρεια Μακεδονία, που ανοίγει μια νέες προοπτικές για όλα τα Βαλκάνια, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος.

– Γνωρίζαμε πόσο δύσκολο ήταν να υποστηρίξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για τα παιδιά των μεταναστών, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τη μουσουλμανική μειονότητα, σε μια εποχή που οι νεοναζί ήταν το τρίτο κόμμα. Αλλά το κάναμε ούτως ή άλλως και τώρα δεν βρίσκονται πλέον στο Κοινοβούλιο».

«Αυτή είναι η ώρα να συναντηθούν όλες οι δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για ένα νέο όραμα για μια πιο γενναία Ευρώπη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά» κατέληξε ο τέως πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα