Ο Τσίπρας “παίρνει πάνω του” τον μετασχηματισμό του κόμματος

Ο Τσίπρας “παίρνει πάνω του” τον μετασχηματισμό του κόμματος
Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

"Πάμε όλοι μαζί" το μήνυμα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που κρίνει απαραίτητες, ενώ ξεκινά κύκλο περιοδειών στη χώρα. Το ερώτημα είναι αν θα πέσουν οι τόνοι ή εάν οι διαφορετικές απόψεις θα εκφραστούν κατά τη διάρκεια της κρίσιμης σημερινής συνεδρίασης

“Πάμε όλοι μαζί για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο που μας στήριξε, να τον κάνουμε συμμέτοχο στις αποφάσεις” είναι το μήνυμα που αποστέλλει ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ, η έκταση των οποίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το κλίμα που θα δημιουργηθεί στην Πολιτική Γραμματεία, καθώς ένας από τους στόχους της Κουμουνδούρου είναι η περαιτέρω αποφυγή της εσωστρέφειας, που ενδέχεται να θέσει σε αμφισβήτηση τόσο το εγχείρημα του μετασχηματισμού, όσο και το 31,5% που ψήφισε το κόμμα στις πρόσφατες εκλογές. Ποσοστό, βεβαίως, που επιτρέπει στον επικεφαλής του να κινηθεί χωρίς καμιά αμφισβήτηση προς τις ώριμες αλλαγές που απαιτούνται, με συλλογικές διαδικασίες, πλην όμως χωρίς-εμμέσως, έστω- ¨εκβιασμούς¨.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί το αργότερο στις αρχές του έτους. Μεταξύ των στόχων είναι μέχρι το τέλος του μήνα να συγκροτηθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Προοδευτικής Συμμαχίας και, πιθανόν, άλλα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο εγχείρημα, ενώ θα καταργηθούν τα “διπλά όργανα”. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που θα συνεδριάσει πιθανότατα μετά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, δηλαδή 21 και 22 Σεπτεμβρίου, θα εγκρίνει τον οδικό χάρτη του Συνεδρίου και το άνοιγμα του μητρώου για ένταξη νέων μελών στο κόμμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το μέγεθος της σύγκρουσης κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας των στελεχών που έχουν διαφορετικές απόψεις και το εάν η σύγκρουση θα αγγίξει τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα, αν θα τεθεί θέμα από τον Π. Σκουρλέτη για τις επιθέσεις που δέχθηκε και σε ποιους θα το “χρεώσει”, αν θα ζητηθεί να τονιστεί ρητά ότι ο Πρόεδρος δεν θα εκλέγεται από τη βάση του κόμματος κοκ.

Μετά, πάντως , τη ΔΕΘ και τις εσωκομματικές διαδικασίες, ο Αλ. Τσίπρας θα ξεκινήσει περιοδείες στη χώρα, τόσο ενόψει του Συνεδρίου, όσο και για την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα