Τσίπρας: Πρόωρες εκλογές για να αποφασίσει ο λαός αν θέλει τα μέτρα μας ή νέα λιτότητα

Τσίπρας: Πρόωρες εκλογές για να αποφασίσει ο λαός αν θέλει τα μέτρα μας ή νέα λιτότητα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

"Ζητάμε την καθαρή εντολή για να μπορούν οι πολλοί να πορεύονται με το κεφάλι ψηλά. Την απάντηση την έδινε και τη δίνει ο ελληνικός λαός. Το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια. Αυτό το μέλλον ανήκει στους πολλούς" είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ζητώντας "καθαρή εντολή".

Σε δηλώσεις προέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αργά το βράδυ της Κυριακής ανακοινώνοντας πρόωρες εθνικές εκλογές ως αποτέλεσμα της διαφοράς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις Ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και πάλι στα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας και έθεσε το δίλημμα προς τους ψηφοφόρους, αν θέλουν να επιλέξουν τη συνέχιση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ που βασίζεται στα μέτρα αυτά, ή αν θα “επιστρέψουμε στα σκοτάδια της λιτότητας”.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ζητά καθαρή εντολή, λέγοντας πως μετά την επόμενη Κυριακή θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών.

“Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους απλούς πολίτες που έδωσαν αυτή την κρίσιμη πολιτική μάχη με αυταπάρνηση, εντιμότητα, ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα. Τέσσερα χρόνια πορευτήκαμε κόντρα στο ρεύμα με όπλο την αξιοπρέπεια και την εντιμότητά μας. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, καταφέραμε να ορθοποδήσουμε και μόλις ανασάναμε θέσαμε ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας για τους πολλούς. Δεν κρυφτήκαμε, είπαμε την αλήθεια. Δύο δρόμοι υπάρχουν, ο δρόμος της οριστικής εξόδου με τους πολλούς και για τους πολλούς και ο δρόμος της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, του ΔΝΤ και των ολιγαρχών. Ζητήσαμε με γενναιότητα την εμπιστοσύνη του λαού στο σχέδιό μας για να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτά τα μέτρα και να μην μπορούν όσοι καιροφυλακτούν να τα πάρουν πίσω” είπε ο πρωθυπουργός για να συνεχίσει:

“Το εκλογικό αποτέλεσμα εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή αλλά δεν είναι αντάξιο των φιλοδοξιών μας. Ποτέ δεν πορεύτηκα με κόλπα και με στρατηγήματα. Δεν επέλεξα τον εύκολο δρόμο της ιδιοτέλειας. Μένω πιστός στις αρχές της αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης. Η αφοσίωσή μας είναι ηθική υποχρέωση, η ψυχή μας και απαράβατος κανόνας. Κανείς μας δεν ξεχνά από που ξεκίνησε και ποιον εκπροσωπεί” σημείωσε.

“Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει το ιστορικό μας εγχείρημα. Όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει στον λαό, σε όλους εσάς. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τη μάχη για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είμαι εδώ, θα είμαστε εδώ. Θα δώσουμε αυτή τη μάχη όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα. Μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών θα ζητήσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών για να αποφασίσει ο λαός αν θέλει να συνεχίσουμε το σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν θέλει να επιστρέψουμε στα σκοτάδια της λιτότητας. Απευθυνόμαστε στο μοναδικό μας στήριγμα με ειλικρίνεια”, είπε για να καταλήξει:

“Ζητάμε την καθαρή εντολή για να μπορούν οι πολλοί να πορεύονται με το κεφάλι ψηλά. Την απάντηση την έδινε και τη δίνει ο ελληνικός λαός. Το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια. Αυτό το μέλλον ανήκει στους πολλούς”.

Πλέον, πιθανή ημερομηνία εθνικών εκλογών είναι η Κυριακή 30 Ιουνίου.

Παρακολουθείστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις σχετικά με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές – περιφερειακές εκλογές στο Live Blog του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα