Tσίπρας: Ο Μητσοτάκης αρνείται μέτρα κατά της ακριβείας για να μην δυσαρεστήσει συμφέροντα

Tσίπρας: Ο Μητσοτάκης αρνείται μέτρα κατά της ακριβείας για να μην δυσαρεστήσει συμφέροντα
Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Κατώτατο μισθό 800 ευρώ και μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ALPHA. Τι είπε για το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Κατώτατος μισθός 800 ευρώ – μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Τα δύο αυτά μέτρα τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα για να καταπολεμηθεί το κύμα ακρίβειας, μιλώντας στον ALPHA, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται να υιοθετήσει αυτές της προτάσεις –ανάσα γιατί εξυπηρετεί συμφέροντα αλλά όχι τα συμφέροντα των πολλών. Παράλληλα στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. , στην εξεταστική για την «Λίστα Πέτσα» αλλά και στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ακρίβεια

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται και δεν έχει συνειδητοποιήσει πώς ζει η πλειοψηφία των πολιτών». Τόνισε ότι σήμερα «μια στις τρείς οικογένειες δεν έχει να βγάλει το μήνα» ενώ «ο μέσος πολίτης που πηγαίνει σουπερ – μάρκετ έρχεται αντιμέτωπος με ένα κύμα αυξήσεων». Την ίδια στιγμή – σχολίασε- «η απάντηση του κ.Μητσοτάκη ήταν από την ΔΕΘ 150 εκατομμύρια που δεν φτάνουν ούτε για ζήτω»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν. Χαρακτηριστικά είπε πως «η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα ήταν μια πραγματική ανάσα, το πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί κατά 40%» τονίζοντας πως αυτό «το έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες, άλλες προοδευτικές κυβερνήσεις». Μάλιστα αναφέρθηκε στην δικαιολογία που προβάλλει η κυβέρνηση σημειώνοντας πως υπάρχει έλλειμμα 8%: «Τώρα το θυμήθηκε ότι έχουμε 8% έλλειμμα; Δεν το θυμήθηκε όταν μείωσε την φορολογία στα κέρδη των επιχειρήσεων τότε δεν έχουμε έλλειμμα; Όταν ανακοίνωσε εξοπλισμούς δεν είχαμε έλλειμμα;» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ ως μέτρο ανάσχεσης της ακρίβειας. Μάλιστα θύμησε πως «ήταν ο κ.Μητσοτάκης αυτός που έλεγε ότι θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης» που σήμερα η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι 6%. Παράλληλα επισήμανε ότι μία είναι η απάντηση στο «γιατί μένει η κυβέρνηση σε αυτή την λογική;» τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει «γιατί δεν θέλει να στενοχωρήσει κάποιους εργοδότες». Χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μία «κυβέρνηση εμονική να εξυπηρετεί συμφέροντα αλλά όχι το συμφέρον των πολλών».

Για την “Λίστα Πέτσα”

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και για την εξεταστική επιτροπή που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Λίστα Πέτσα και το κρατικό χρήμα στην εταιρία δημοσκοπήσεων Opinion Poll, που πρόκειται να ψηφιστεί και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Διευκρίνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταγγέλλει τις δημοσκοπήσεις. Καταγγέλλει συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει δημόσιο χρήμα». Επισήμανε πως «αυτό που έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την «Λίστα Πέτσα» αλλά «και για την υπόθεση μίας εταιρίες που πήρε κρατικό χρήμα 270 χιλιάρικα και η κυβέρνηση αρνήθηκε να ελεγχθεί».

Απαντώντας στην Νέα Δημοκρατία και στο αίτημα της για αλλαγή διατύπωσης του αιτήματος για εξεταστική ώστε να περιλαμβάνει και προγενέστερες περιόδους, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Δεν έδωσε δημόσιο χρήμα». Διευκρίνισε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κατέθεσε μια συγκεκριμένη πρόταση: Ζητάμε μια εξεταστική για την λίστα Πέτσα» μια υπόθεση για την οποία «υπάρχει δικογραφία στην Βουλή, υπάρχει έρευνα εισαγγελική». Επισήμανε πως «ο κ.Μητσοτάκης πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και ζητά διαφορετική πρόταση «γιατί αυτή η πρόταση δίνει εντολή στην επιτροπή τι θα ερευνήσει» «ο ίδιος το ψήφισε, ας το τιμήσει τότε».

Το κρίσιμο ζήτημα για το ΚΙΝ.ΑΛ

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τις επικείμενες εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας επισημαίνοντας ότι «τούτη την ώρα θα ήταν άκομψο εγώ να εκφράσω θέση» για κάποιον υποψήφιο. Σημείωσε όμως ότι «για μας είναι πάρα πολύ κρίσιμο να υπάρξει όχι μόνον από το ΚΙΝ.ΑΛ η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές για δύο λόγους: «Είτε γιατί είναι απόλυτα βέβαιος ότι θα τις κερδίσει ή γιατί βλέπει την κατάρρευση να έρχεται» τονίζοντας ότι έχουμε απομακρυνθεί από το πρώτο ενδεχόμενο και βαδίζουμε στο δεύτερο.

Όσον αφορά την πανδημία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε πως «μειώθηκαν τα κονδύλια για την υγεία εν μέσω πανδημίας, αυτό είναι εγκληματικό». Σχολιάζοντας τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την λειτουργία της αγοράς αναρωτήθηκε: «Οι ειδικοί μιλάνε για ρίσκο. Το πήρε ελαφρά τη καρδία ο κ.Μητσοτάκης αυτό το ρίσκο;» εκφράζοντας την ανησυχία του. Επισήμανε τέλος ότι «η άποψη μου είναι ότι οι παρελάσεις, όπως και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, τα μεγάλα γεγονότα δεν έχει νόημα να τα ακυρώσουμε» όμως πρέπει «να κατανοήσουμε ότι το εμβόλιο είναι το βασικό μας όπλο αλλά δεν είναι και το μοναδικό» και «να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν αλλά όχι να καλλιεργούμε κλίμα εφησυχασμού».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα