Τσίπρας σε Τασούλα: Να ψηφίζουν χωρίς “διαμεσολάβηση” οι βουλευτές

Τσίπρας σε Τασούλα: Να ψηφίζουν χωρίς “διαμεσολάβηση” οι βουλευτές
Από την σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κώστα Τασούλα στην Βουλή Eurokinissi

Τι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ονομαστικές ψηφοφορίες και την κοινοβουλευτική λειτουργία. Τεχνικά προβλήματα επικαλέστηκε ο Κώστας Τασουλας.

Αλλαγή νοοτροπίας στην λειτουργία της Βουλής και απεγκλωβισμό της από τον κυβερνητικό επικοινωνιακό σχεδιασμό. Αυτό ήταν το πνεύμα των προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα τις οποίες παράθεσε κατά την σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Μεταξύ άλλων ζήτησε αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των ονομαστικών ψηφοφοριών, να ασκεί δίχως εμπόδια τα δικαιώματά της η αξιωματική αντιπολίτευση ενώ έθεσε θέμα και για την άρνηση του πρωθυπουργού να απαντά στις ερωτήσεις που κατατίθενται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Να θυμίσουμε ότι η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ονομαστικές ψηφοφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής θέμα για τον τρόπο διενέργειας των ονομαστικών ψηφοφοριών, έτσι ώστε και να τηρούνται τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού για τον Covid 19 αλλά ταυτοχρόνως να μην δημιουργείται ένας μηχανισμός προ-ελέγχου της βούλησης και γνώμης των βουλευτών.

Έτσι φέρεται να πρότεινε στον Κώστα Τασούλα οι ονομαστικές να πραγματοποιούνται μέσω του ψηφιακού συστήματος που ήδη λειτουργεί στην Βουλή για να γίνονται εξ αποστάσεως οι ομιλίες των βουλευτών Εκεί ο βουλευτής θα μπορεί να ψηφίζει άμεσα, χωρίς διαμεσολάβηση, δίχως ταυτόχρονα να παραβρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Θυμίζουμε ότι με το ισχύον σύστημα της επιστολικής ψήφου στις ονομαστικές ψηφοφορίες οι γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων συγκεντρώνουν τις ψήφους των βουλευτών και στην συνέχεια τις προωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζει εκ των προτέρων το κόμμα την στάση των βουλευτών του και να έχει την ευχέρεια να ασκήσεις πιθανόν πιέσεις για αλλαγή στην στάση τους σε περίπτωση που διαφοροποιηθούν.

Προ ημερησίας για ζητήματα Δημοκρατίας

Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης αναφέρθηκε και στην αίτηση για προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας εν μέσω πανδημίας που έχει καταθέσει από τις 23 Δεκεμβρίου. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν δύο μήνες αργότερα δεν έχει δρομολογηθεί. Αντίθετα επισήμανε την ανοχή του Προέδρου της Βουλής στην τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να αντικαθιστά την θεσμική του υποχρέωση να απαντά σε ερωτήσεις στην Βουλή με ειδικές συνεδριάσεις ενημερωτικού χαρακτήρα στις οποίες εμφανίζεται μόνον και μόνον για να επιδείξει στην Βουλή πίνακες.

Στο ζήτημα αυτό ο Κώστας Τασούλας φέρεται να δήλωσε ότι η προεδρία της Βουλής θα ανταποκριθεί στο αίτημα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες ο Κώστας Τασούλας έθεσε θέμα επανακατάθεσης της πρότασης, για λόγους πρωτοκόλλου, στοιχείο που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Συνολικά ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στον Κώστα Τασούλα, την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει το κοινοβούλιο αυτή την περίοδο. Ιδίως όσον αφορά την πρακτική των τροπολογιών και ρυθμίσεων της τελευταίας στιγμής σε συνδυασμό με την κυβερνητική επιλογή να φέρει νομοσχέδια και διατάξεις που γνωρίζει ότι προκαλούν αντιδράσεις και διαφωνίες. Φέρεται να επισήμανε ότι η λειτουργία της Βουλής δίνει την εικόνα της εκμετάλλευσης της πανδημίας προκειμένου να υπάρχει νομοθέτηση με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

Ο Κώστας Τασούλας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το θέμα των ονομαστικών ψηφοφοριών. Επικαλέστηκε όμως τεχνικές δυσκολίες. Χαρακτήρισε παράλληλα «συνταγματικό και αναλογικό» το σύστημα της επιστολικής ψηφοφορίας.

Όσον αφορά το θέμα της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση επισήμανε ότι επίσης θα εξεταστεί. Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής ως δικαιολογία για την μη πραγματοποίησή της επικαλέστηκε τις ενημερωτικού χαρακτήρα συζητήσεις που έχουν γίνει με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Σημείωσε παράλληλα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απαντήσει σε 6 ερωτήσεις πολιτικών αρχηγών στην Βουλή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα