Τσίπρας: “Δεν σας επιτρέπω να μας λέτε μειοδότες. Είναι ντροπή σας”

Τσίπρας: “Δεν σας επιτρέπω να μας λέτε μειοδότες. Είναι ντροπή σας”
Συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου για την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων Eurokinissi

"Ήρθε η μέρα που ξορκίζατε. Ήρθε η ώρα να πείτε "Ναι σε όλα" και σε ένα θετικό μέτρο" επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας στην αντιπολίτευση σχολιάζοντας τις αποτυχημένες προβλέψεις της ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων θα εφαρμοστεί.

“Όπως ο τζογαδόρος στην ρουλέτα πόνταραν πολιτικά ό,τι έχουν και δεν έχουν στο μαύρο. Αλλά βγήκε κόκκινο κι έχασαν” τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την στάση της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της μη περικοπής των συντάξεων και τις αποτυχημένες προβλέψεις της ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί. “Ήρθε η μέρα που ξορκίζατε. Αφού όμως πρώτα πέσατε τόσο χαμηλά. Ήρθε η ώρα να πείτε “Ναι σε όλα” και σε ένα θετικό μέτρο” υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι “χιλιάδες συνταξιούχοι σήμερα θα χαμογελούν”.

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη διαβάζοντας από τα πρακτικά της Βουλής την πρώτη του παρέμβαση ως προέδρου της ΝΔ, στις 26 Ιανουαρίου του 2016. Και σε εκείνη την τοποθέτηση ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στις συντάξεις και την προσωπική διαφορά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “στέλνετε, συνειδητά, στο μέλλον άλυτα προβλήματα” γιατί “γνωρίζετε ότι δεν θα είστε στην κυβέρνηση το 2019 για να διαχειριστείτε το πρόβλημα”.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ειρωνικά την συγκεκριμένη παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη “προφητική” και σχολίασε χαρακτηριστικά “ωραία πρεμιέρα είχατε κάνει. Αξέχαστη. Σαν την Πορτογαλία στο Euro του 2004. Πέσατε διάνα κ. Μητσοτάκη”.

“Ούτε η παραμικρή πιθανότητα” κυβέρνηση ΝΔ να πετύχαινε ακύρωση του μέτρου, συμφωνεί ιδεολογικά με αυτό

Ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι “πηγαίνατε στο Βερολίνο μπας και εκμαιεύσετε μια φράση, ένα χτύπημα στην πλάτη, κάτι που να σας δείχνει ότι η Γερμανία θα πιέσει για την εφαρμογή των περικοπών”. Ο Αλ. Τσίπρας δεν απέφυγε να αναφερθεί και στις επιθέσεις που δέχτηκε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί από φιλικά στην αντιπολίτευση ΜΜΕ και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη “επειδή τόλμησε να σας χαλάσει το αφήγημα” αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση κατάφερε να πείσει τους εταίρους ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν ήταν απαραίτητα κι έθεσε το ερώτημα αν υπήρχε «έστω η παραμικρή πιθανότητα» να πετύχει την ακύρωση του μέτρου μια κυβέρνηση ΝΔ. «Ούτε η παραμικρή πιθανότητα» σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η ΝΔ «συμφωνεί ιδεολογικά με το μέτρο» θυμίζοντας τόσο την χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων επί των κυβερνήσεών της, όσο και τις προτάσεις της για το «ασφαλιστικό Πινοσέτ».

Οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι» επί 18 χρόνια επιτελούν πολύτιμο κοινωνικό έργο

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα σημαντικά μέτρα που προβλέπονται στο ίδιο νομοσχέδιο: Τις προσλήψεις 3.200 εργαζόμενοι σε μόνιμες θέσεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και την επιδότηση του 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών.

Τόνισε πάντως ότι η προκήρυξη για τις μόνιμες προσλήψεις στο «Βοήθεια στο σπίτι» θα βγει άμεσα με μέριμνα να αναγνωριστεί στο μέγιστο η εμπειρία των ήδη εργαζομένων. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι «επί 18 χρόνια επιτελούν πολύτιμο κοινωνικό έργο», αλλά παράμεναν «στο αέρα» με προσωρινές συμβάσεις. «Αυτό σήμερα τελειώνει» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στο μόνιμο πια προσωπικό και την «ουσιαστική αναβάθμιση ενός προγράμματος που παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας».

Όσον αφορά τους νέους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «βίωσαν το σκληρό πρόσωπο της εκμετάλλευσης στην εργασία, και με την βούλα του νόμου» με τον υποκατώτατο μισθό. Ο Αλ. Τσίπρας συνέδεσε το μέτρο της επιδότησης των εισφορών με την αναμενόμενη κατάργηση του υποκατώτου μισθού κι απευθύνθηκε στους εργοδότες τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την «ανταγωνιστικότητα, αλλά δεν υπάρχει κανένα άλλοθι παράλληλα».

Κανένας νέος δεν επιλέγει, αναγκάζεται να εργάζεται ανασφάλιστος

Μάλιστα επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντας «θράσος» τις αναφορές του μέσω tweet ότι οι νέοι εργαζόμενοι συχνά επιλέγουν να εργάζονται χωρίς ασφάλιση. «Κανένας νέος δεν επιλέγει, αναγκάζεται να εργάζεται ανασφάλιστος, γιατί ο εργοδότης δεν είχε δει ποτέ του τον ελεγκτή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας παρατηρώντας ότι «το ΣΕΠΕ δεν είναι πλέον μία ταμπέλα, γίνονται πραγματικοί έλεγχοι και πέφτουν πρόστιμα», με αποτέλεσμα η αδήλωτη εργασία να πέσει από το 20% στο 12%.

Δεν κάνουμε παροχές, αποκαθιστούμε τις αδικίες

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε με αυστηρότητα για όσους επιμένουν να μιλούν για «παροχολογία» και «δωράκια ενόψει των Χριστουγέννων» όσον αφορά τα μέτρα. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός είναι «εξαιρετικά προσβλητικός» απέναντι στους πολίτες που «επί χρόνια στερήθηκαν βασικών παροχών». Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν κάνουμε παροχές, αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα που εφαρμόσατε» καλώντας την αντιπολίτευση να δείξει σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς.

“Ντροπή” τα περί συναλλαγής για την Μακεδονία και τις συντάξεις

«Ντροπή» χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας τα όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για συναλλαγή της κυβέρνησης «ανταλλάσοντας» την υποχώρηση στη Συμφωνία των Πρεσπών με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων. «Γιατί ψηφίζετε τον νόμο της συναλλαγής; Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε; Να άρετε την ψήφο σας» προκάλεσε την ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας σε υψηλούς τόνους ότι «δεν σας επιτρέπω να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες».

Ο πρωθυπουργός  σχολίασε ότι ακούγοντας τον Κ. Μητσοτάκη ήταν «σαν να ακούω τον Άδωνι Γεωργιάδη». Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι κι αυτή την «γραμμή» την παίρνει «αναμασημένη» από «Τα Νέα».

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ «οφείλει τόσο με τις συνταγματικές τροπολογίες, όσο και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών». Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «αν αυτό δεν γίνει δεν θα προχωρήσει η Συμφωνία, ούτε η ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς» παρατηρώντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζουν κανένα έθνος ή εθνότητα.

Ο Κ. Μητσοτάκης άνοιξε πρώτος ζήτημα μειονότητας

Κατηγόρησε μάλιστα τον Κ. Μητσοτάκη ότι αυτός ήταν ο πρώτος που άνοιξε ζήτημα μειονότητας με τις δηλώσεις του στο «Politico» κάνοντας λόγο για «φόβο για τοπικές εξεγέρσεις» και για «αυτονομιστικές ομάδες». Ο Αλ. Τσίπρας παρατήρησε σε σχέση με το ενδεχόμενο έγερσης αλυτρωτισμών ότι «αν υπάρχει μία συμφωνία που μας προστατεύει είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε αφίσες ακροδεξιών που καλούν σε αντισυγκέντρωση απέναντι στην πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία αναμένεται να μιλήσει ο ίδιος. «Επικροτείτε τέτοιες συμπεριφορές;» προκάλεσε ο Αλ. Τσίπρας την ΝΔ θυμίζοντας ότι από το 1963 είχαν να οργανωθούν αντισυγκεντρώσεις στην Θεσσαλονίκη.

Η μπακάλικη αριθμητική σας εκθέτει ανεπανόρθωτα

Απαντώντας στο ζήτημα του κόστους της διαπραγμάτευσης του 2015 στην Ελληνική οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε περιπαικτικά ότι κάθε φορά που μιλά ο Κ. Μητσοτάκης το ποσό ανεβαίνει. Επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι το δημόσιο χρέος ήταν το 2014 324 δισ. ευρώ και το 2015 321 δισ. ευρώ. «Αυτή η μπακάλικη αριθμητική σας εκθέτει ανεπανόρθωτα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι ο Ελληνικός λαός θυμάται και τα βαριά μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και το «πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής» που συνεχιζόταν.

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη σε λίγες μέρες που θα εκπνεύσει ο χρονικός περιορισμός να καταθέσει την πρόταση μομφής για το Μακεδονικό που συζητά «για να δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος».

Άλλοι αναδείχθηκαν στην πολιτική με αγώνες κι άλλοι είναι κληρονόμοι

Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να απαντήσει στον Κ. Μητσοτάκη και για τις αναφορές του στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για αγωνιστές και τόνισε ότι «δεν πρόκειται να χαρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε μία χρεοκοπημένη ηγεσία» αναφερόμενος εμμέσως στις πρόσφατες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι στην πολιτική άλλο αναδείχθηκαν από αγώνες, ενώ άλλοι είναι «κληρονόμοι» και ξεκίνησαν την πολιτική τους καριέρα με «χορηγίες από πολυεθνικούς ομίλους».

Το δηκτικό σχόλιο για τα «απολειφάδια» με τις «περίεργες σχέσεις με την μισή Αθήνα»

Τέλος έκανε δηκτικές αναφορές και σε «απολειφάδια» που πέρασαν κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία «είχαν περίεργες σχέσεις με την μισή Αθήνα» και τώρα θέλουν να πάνε στη ΝΔ «μπας και πάνε και με την άλλη μισή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα